масло от вечерна игликаОчарованието на вечерната иглика до голяма степен се дължи на нейното нетипично поведение, което доста я отличава от останалите растения. Действително, малцина са онези, за които особеностите ѝ ще останат безразлични, защото в природата повечето видове цветя действат сходно и когато едно от тях толкова се отличи, то обикновено привлича голямо внимание към себе си.

За разлика от повечето цветя, за които цъфтенето е пряко зависимо от слънчевата светлина и обикновено разцъфват бавно с приближаването на новия ден, вечерната иглика цъфти нощем и това я прави ако не уникална, то поне наистина доста рядка. Освен че разцъфва докато всички спят, вечерната иглика е удивителна и с още нещо.

Доста любопитна е впечатляващата скорост, с която се случва това. Само за приблизително около 15 минути това цвете се превръща от невзрачно растение без цвят в същинска малка прелест с ярки лимонено обагрени и широко разперени цветове.

Как разцъфтява толкова бързо вечерната иглика?

Според експерти, вечерната иглика има уникалната способност да разцъфтява толкова бързо благодарение на умението си да насочи голямо количество течност към своите иначе прибрани цветове.

Това продължава броени минути и завършва с пълното разперване на цвета на вечерната иглика. Процесът наподобява на това, което се наблюдава когато младата пеперуда за първи път напусне своя пашкул и трябва да почака докато крилете и се разтворят напълно.

В ежедневието на вечерната иглика…

След като вечерната иглика разцъфти с шеметна бързина, растението започва да води един наистина доста артистичен начин на живот. То обикновено спи през деня, а цветовете му са като затворен чадър. Нощем, в рамките на няколко минути, то разцъфтява, започвайки да привлича нощни пеперуди и насекоми.

На какво ухае това растение?

Вечерната  иглика със сигурност не е сред растенията, които ще ви впечатлят особено много със своята миризма. Тя не може да се определи като много хубава, но също така със сигурност не е и никак лоша. Казано най-точно, ароматът на вечерната иглика изключително деликатно носи едно леко доловимо приятно усещане за пролет, но ухае доста по-слабо от много други цветя.

Според мнозина лекото ухание наподобява на ядки, но това не се споделя от всички хора, които са имали досег с растението. Описан с други думи, ароматът на вечерната иглика е слаб, доста неутрален, неопределен и лесно може да остане незабелязан.

От най-популярните растения в България уханието на вечерната иглика най-лесно може да се сравни с това на добре познатия нарцис, макар че това са две напълно различни растения и не бива да се очаква 100% прилика.

Каква е продължителността на живота на вечерната иглика?

Вечерната иглика влиза в графата многогодишни растения, но това е много силно казано, защото средната продължителност на живота на това растение е 2 години. През първата година то не дава цвят, а през втората година се покрива с добре познатите ни лимонено жълти свежи цветове.

Кратката продължителност на живота на вечерната иглика се компенсира от това, че растението обикновено се “хваща” доста лесно, устойчиво е на болести и е почти сигурно, че ще изкара целия си живот без проблеми, ако разбира се нещо извънредно не попречи на развитието му. Освен това, вечерната иглика е много лесна за присаждане. Хората остават изненадани от това колко лесно се присажда растението от едно място на друго.

Каква е продължителността на времето, в което вечерната иглика ще е покрита с цвят?

Обикновено цветовете на вечерната иглика ще се появят през някоя топла нощ в началото на лятото. Най-често това става през периода между последните дни на юни и първите дни на юли. Тогава само в една вечер цветовете се появяват за да красят растението чак до септември. Тогава вечерната иглика разпръсва семената си и цветовете започват да вехнат.

Етеричното масло от вечерна иглика…

Благодарение на многобройните си предимства, етеричното масло от вечерна иглика е наистина доста широко разпространено и популярно. Макар че остава извън топ три на най-популярните етерични масло, то притежава редица ценни качества, заради които този продукт следва да бъде добре познаван и уважаван.

От къде се добива етеричното масло от вечерна иглика и за какво се прилага?

Етеричното масло от вечерна иглика се извлича от семената на растението. Полученото масло е с много високо съдържание на важни мастни киселини, което го прави продукт с много широко приложение. При правилно ползване етеричното масло може да окаже благоприятно влияние за различни кожни проблеми, да забави стареенето на кожата, да облекчи ставни болки и да забави появата на бръчки.

Разбира се, не бива да се забравя, че етеричното масло от нощна иглика е базово масло, така че то може да се ползва много щедро и на редовна база в ежедневието, стига да ви допада ефекта. Иначе това масло е безвредно за кожата и се използва изключително широко в козметичната индустрия. .

Възможни начини за използване на етеричните масла от вечерна иглика…

Етеричното масло от вечерна иглика може да бъде използвано без да е необходимо съчетание с базово масло. Причината е, че самата вечерна иглика е базово масло, тоест за да стане подходящо за нанасяне върху кожата, това масло не се нуждае от допълнителни добавки. Другият начин за използването му е за ароматерапия.

Недостатък при ароматерапията с масло от вечерна иглика е сравнително слабото ухание на растението, което за мнозина обаче може да бъде по-скоро плюс. Ако това по някакъв начин не ви допада, винаги можете да потърсите възможности да съчетаете маслото от вечерна иглика с други масла с по-наситен аромат за да се получи по-наситено с ухание преживяване.

Прилагане на маслото от вечерна иглика за справяне с кожни проблеми…

Етеричното масло от растението вечерна иглика има широко приложение при различни видове кожни заболявания. То се използва за третиране на екзема и се счита, че има много благоприятен ефект при проблеми от типа на псориазис. Етеричното масло от вечерна иглика спада към групата на базисните масла. Това означава, че то е безопасно за нанасяне върху кожата и няма ограничения в това колко често да се използва.

По правило, базисните маска са безвредни за директно намазване върху кожата, като всяко има различни предимства. При базисното масло от вечерна иглика има една важна особеност и тя е, че то омазнява кожата, правейки я по-мека и здрава. Недостатък е ако имате мазна кожа като цяло, защото това може да я направи още по-мазна.

Внимание!

Етеричното масло от нощна иглика не е подходящо за орално приемане. То не може и не бива да се поглъща по никакъв начин, защото това може да бъде много опасно за здравето! Маслото от вечерна иглика може да се използва единствено за външно нанасяне.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }