Ходенето е едно от най-полезните неща, които можете да направите за собственото си

ходене за здраве

здраве. То има безброй плюсове и нито един недостатък. Но има ли начин да направим така,

че заедно с останалите ползи от приятната разходка да постигнем и така желаното стапяне на досадните мазнини? Оказва се, че такова решение има и всъщност е много лесно да се постигне, но за целта е нужно да си изработите тактика на разходка.

Редувайте бързо и бавно ходене

За да засилите своя метаболизъм двойно, вие можете да изпробвате един експеримент. Вървете две или три минути с много бавно темпо. След това внезапно ускорете крачката и вървете бързо за около една минута. След това забавете отново и поддържайте едно бавно и спокойно темпо за още три или четири минути.

На всеки десет минути ходене можете да спирате напълно за около минута, защото това ще позволи на организма да поддържа горенето на калории при ускорение. В противен случай, тялото ви ще се настрои към това да бърза и ще забави метаболитните процеси и горенето на мазнини, приемайки бързото темпо за нормално.

Изпробвайте постепенно ускорение

Можете да започнете разходката в бавно темпо. След една две минути можете да ускорите до умерено. Умереното темпо можете да задържите за около десет минути, след което да ускорите допълнително на максимална скорост все едно много бързате да не изпуснете автобуса. След това спрете и направете едноминутна почивка.

Правете това всеки ден

Ако си мислите, че един път в седмицата ще ви помогне да постигнете резултати, от сега можем да ви кажем да се сбогувате с илюзиите. Необходимо е да се движите интензивно всеки ден и вървенето да стане част от живота ви. Трябва да вървите по около 8 – 9 километра на ден и така ще бъдете в оптимално добра форма.

Намерете някоя стръмна улица и я изкачете няколко пъти

Намерете място, на което има голям баир. Няколко пъти се изкачете до горе с умерено или дори бавно темпо. Това ще натовари краката и стомашните мускули много добре и ще ви помогне силно да ускорите метаболизма.

Вървете изправени

Дори и да ви се струва, че това е без значение, ходенето изправени е от огромна важност ако искате да стопите излишните мазнини. Причината е, че при изправен стоеж вие с всяка стъпка тренирате своите коремни мускули, карайки ги да си вършат работата вместо просто да се отпускате и да чакате гърба да поддържа цялото ви тяло изправено.

Не се отказвайте от бавното ходене

Бавното ходене трябва да се редува с бързото, но не и да се спира напълно. причината е, че бавното ходене оказва изключително благоприятен ефект върху мускулатурата на тялото. Както може би сте чували от някой фитнес инструктор ако сте посещавали фитнес, бавното изпълнение на упражненията гарантира по-добра и пълноценна работа на мускулите. Не случайно и в йога се набляга на бавните и плавни движения.

Същото е и при разходката. Когато тя е бавна, това натоварва различните мускулни групи в тялото, а както знаете, мускулите не обичат да имат около себе си подкожни мазнинки и бързо-бързо се справят с тях.

Приемайте л-карнитин

Тази хранителна добавка ще ви поддържа енергични и няма да позволи да чувствате умора и изтощение. Тя ще накара да се възстановявате много по-бързо. Освен това, л-карнитин има свойството да предразполага тялото да топи собствените си мастни запаси и в същото време да поддържа мускулите в добра форма.

Ходенето оформя краката

Според повечето фитнес инструктори, които напоследък са тренирали представители на нежния пол, дамите масово се оплакват от това, че не харесват седалището и краката си. Според инструкторите същият проблем се наблюдава и при представителите на силния пол, само дето господата са фокусирани върху ръцете и гърдите си и някак подминават постоянно разрастващите се задни части, като че това няма никакво значение.

Причината за това разбира се и при двата пола е една и съща, а именно застоялия начин на живот и липсата на движение. Фитнес инструкторите казват, че когато човек системно не тренира дадена част от тялото, тя става проблематична, защото мускулите се отпускат, натрупва се мастна тъкан и естетиката се загубва. Ето защо днес е доста популярно хората да се оплакват най-вече от долната половина на телата си. С ходене обаче, това бързо ще се промени.

Да не забравяме и настроението

Колкото по-добро е настроението, толкова по-малко склонни сме да преяждаме, а за топенето на мазнините това е от огромно значение. Една дълга разходка всеки ден може да ви вкара не само в по-добра физическа форма, но и да ви накара чисто емоционално и психически да се почувствате по-добре.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }