Изварата е една от най-протеиновите храни и това не е тайна. Всеки знае, че ако се спортува усилено, иска или не, трябва да я включи в менюто си по един и ли друг начин. Казваме това, защото колкото и да е полезна,тя далеч не е най-любимата храна за всеки човек. И все пак, да ядем извара не означава да я нагъваме от кофичката просто така. тя винаги може да се съчетае чудесно с други продукти, така че да се превърне от храна, която не ви се нрави, в нещо апетитно, от което да ви потичат слюнките.Изварата и фитнеса

Най-подходящото време от деня, в което да си похапнем извара е вечер. Разбира се, не непосредствено преди лягане, но все пак с вечерята. Обикновено диетолозите я препоръчват тогава, защото вечерното похапване на извара я доставя на тялото точно тогава, когато то се нуждае от най-много протеин. Именно вечер докато спим нашите тела се нуждаят от най-много протеин, защото именно тогава се възстановяват мускулите и костите от натоварването във фитнес залата.

И ако сте склонни да дадете шанс на изварата (за което 100% няма да съжалявате), ето какво да очаквате от нея:

 • Ниска калоричност
  В 100 грама обезмаслена извара има около 80 калории. Ако сипете в една купичка обилно количество от около 200 грама, което е напълно достатъчно за да засити и човек, който е изгладнял като вълк, това са едва 180 калории. Ако сте на строг диетичен режим от 1800 калории, това означава, че изяждането на съдържанието от въпросната купичка ще бъде едва 1/10 от нужния ви за деня калориен прием. Това определено ще ви помогне да се придържате по-лесно към ниско калорийния режим и след няколко седмици ще видите внушителни резултати.
 • Богата на аминокиселини и протеини
  След тренировка една от най-ценните аминокиселини за мускулите е глутамин. Въпросната аминокиселина помага по-бързо и безболезнено да се “поправят щетите” върху мускулната тъкан, нанесена от тренировките във фитнеса на микро ниво. изключително високото съдържание на глутамин в изварата я прави едно от най-добрите решения. Тя ще помогне да възстановите мускулите и след това да бъдете с една идея по-силни и здрави.
 • Богата на калции
  Освен мускулите, във фитнеса се натоварват и костите. Това означава, че човек трябва да консумира достатъчно богата на калций храна за да им даде възможност да станат по-здрави и силни, с което да понасят по-леко натоварването.
 • Намалява апетита
  Донякъде в резултат от високото съдържание на протеини и до някъде в резултат на своята специфична консистенция, изварата е една от храните, които най-силно намаляват апетита и желанието за хранене. След няколко хапки извара в корема започва да се образува една своеобразна кремава субстанция, която се мели и усвоява бавно, макар и много пълноценно. Това изключително бързо намалява апетита. Някои диетолози дори предупреждават, че хората които се хранят с повече извара могат да изпитат дефицит на някои хранителни вещества, защото изварата просто минимизира до крайност желанието за хранене.
 • Безопасна за сърцето
  За разлика от много видове месо и млечни продукти, изварата е изключително бедна на наситени мазнини. Това е полезно да се знае от хора, които имат висок холестерол или повишено кръвно налягане и които трябва да спазват здравословен диетичен режим. Това качество на изварата я прави идеалното решение за тези хора.
 • Увеличава физическата издръжливост
  Ако известно време консумирате извара редовно, ще забележите, че в резултат на големия прием на протеини мускулите ви са станали по-силни и издръжливи, че по-трудно се изморявате и можете да изкарате по-дълго време във фитнес залата.
 • Стимулира хормоните на растежа
  Хормоните на растежа се свързват с младостта и това да изглеждаме в оптимална форма. Казано на разбираем език, хората чийто организъм произвежда повече от този хормон ще изглеждат в по-добра форма за годините си в сравнение с онези, при които не се отделя достатъчно от него. За да стимулираме тялото да отделя повече хормони на растежа, ние трябва да ядем по-малко въглехидрати и да консумираме повече протеини, а изварата е най-подходящия пример за такава храна.
 • Изварата помага и при целулит
  Стимулирайки топенето на мастните тъкани и стимулирайки трупането на мускулна маса, изварата се превръща в свиреп противник на целулита. Разбира се, нелепо е да очаквате резултат на първия ден, но ако свикнете да се храните с повече извара скоро ще забележите първите резултати, които със сигурност ще ви зарадват.
       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }