Изварата е една от най-добрите храни, които може да избере един истински почитател на фитнеса и здравословното хранене. Ако още не сте я включили в менюто си, тук е мястото да научите малко повече за ползите от нея, защото, повярвайте ни, те са изключително много.

Изварата е една от най-силно засищащите храниИзвара

На фона своята изключително ниска калоричност, изварата е една от най-засищащите храни, които можете да си представите. Причината за това се крие в две особености. Първата от тях е, че изварата е много богата на протеин, а втората от тях е, че нейната консистенция е изключително специфична. Когато човек изяде малка купичка с извара, в неговия стомах тя добива специфична консистенция, което я прави лека, но същевременно бавна за смилане и обработка. така след малка порция извара човек може да се почувства много по-добре заситен, отколкото ако ако изядете ястие с неколкократно повече калории.

Изварата е съставена почти изцяло от протеин

Едва ли ще намерите друга рана, която да се състои от толкова много протеин. Изварата е отличник от всички хранителни продукти и се отличава дори от яйцата, месото и останалите млечни продукти. Според инструкторите по здравословно хранене, изварата е изключително ценна храна за тези, които се занимават с фитнес сериозно и активно.

Изварата е изключително ниско калорична

Най-диетичната форма на извара – обезмаслената – съдържа около 100 калории на сто грама продукт. Това е изключително малко. Само за сравнение, калориите в един банан или в две малки праскови са приблизително толкова. За сметка на това, сто грама извара могат да ви поддържат силни и енергични за много дълго време.

Изварата подпомага възстановяването на мускулите след тренировка

След тренировка понякога са нужни поне два-три дни за да може човек наистина да се възстанови физически от натоварването. Специалистите в областта на фитнеса предупреждават, че ако искаме да скъсим максимално този период, то бихме могли да го направим с извара. Голямото количество протеин би дошло тъкмо на място на претоварените мускули и би им позволило да се възстановят за двойно по-кратко време.

Видове извара

На пазара можете да откриете два вида извара. Единият е кашкавалената извара, а другият е класическата. И двата вида са изключително полезни и здравословни, като и двата вида са в състояние да задоволят напълни и перфектно нуждите на всеки активно спортуващ човек. Разликите между двата вида са незначителни и се изразяват основно в това, че кашкавалената извара е малко по-вкусна, като в същото време тя е и малко по-калорично. Въпреки това, при изварата няма как да се говори за калоричност, защото тя е по-диетична от който и да било друг млечен продукт.

Задължителна в диетата

Повечето хора, които са успели да постигнат значително намаляване на количеството подкожни мазнини споделят, че са опитвали извара за да постигнат това и тя наистина действа. Причината е, че тя може и да е богата на протеини, но е много бедна на мазнини. Това кара тялото да черпи от собствените си мастни запаси, което кара човек да отслабне. В същото време, протеините в изварата не позволяват да се топят от така ценните мускули, които и без друго се трупат трудно.

Полезните бактерии

Освен всички други свои предимства, изварата е богата и на някои много полезни бактерии, които позволяват на тялото по-пълноценно да обработва и отделя хранителните вещества. Това означава, че ефекта на изварата може до известна степен да се сравни с този на киселото мляко, макар че разликите между тях за значителни.

Изварата е богата на казеин

Казеинът е вид протеин, който се смила много бавно от храносмилателната система. За неговата обработка са нужни часове, в които вашето тяло ще се чувства заситено и задоволено от към храна, макар че ще е приело незначително количество калории.

Изварата до известна степен може да замени хранителните добавки

макар че не може да стори това напълно, изварата може значително да намали необходимостта от прием на протеини, защото тя самата често е наричана от хората “най-чистия протеин в менюто”. Изварата е много близка до протеините, които се продават в търговската мрежа, но с тази разлика, че тя не се приема на прах или като шейк, а вместо това се консумира като хранителен продукт, както например се ядат сирене или мляко.

Винаги в топ 10

Най-популярните в света фитнес инструктори винаги отдават на изварата необходимото значение и винаги я поставят на едно от челните места в класацията на най-богатите на протеин храни в света. Независимо дали става дума за най-големите и почитатели или за хора, които я подценяват, тези които са добре запознати с правилата на хранене при физическо натоварване винаги и отделят заслуженото.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }