Науката многократно е потвърдила един вече безспорен факт, а именно, че енергийните процеси в човешкото тяло зависят основно от това какви хранителни продукти консумираме и разбира се какви хранителни добавки включваме в нашия ежедневен хранителен режим. Хранителни добавки за енергияФакт е, че докато едни храни ни зареждат с много енергия, други сякаш тъкмо обратното – ни изтощават и изсмукват енергията ни.

Ето и кратка информация за това кои хранителни добавки могат да се отразят най-добре на енергийния ни баланс и да ни заредят с достатъчно сили не само за да сме във върховна форма във фитнеса, но и за да се справяме с лекота с многобройните предизвикателства на ежедневието.

 • Кофеин
  Кофеинът се съдържа в доста храни, напитки и разбира се хранителни добавки. Той подобрява процесите в тялото, подобрява работата на мозъка и паметта. И докато в големи количества може да е опасен, в съвсем малки дози той може да има положително влияние, защото подобрява метаболитните процеси, подобрява настроението и носи усещане за повишена енергичност на всяко ниво.Специалистите съветват да избираме естествените източници на кофеин, като например чаша зелен чай или малка чашка с не много силно кафе. Основен недостатък е, че води до зависимост, която макар и сравнително слаба, може да ви принуди да търсите своята енергизираща напитка и да станете слаби и летаргични без сутрешната чаша кафе или чай.
 • Витамин В12
  Витамин В12 е един чудесен естествен източник на допълнително количество енергия. Той може силно да подобри работата ви във фитнеса. Ако приемате мултивитамини, то тогава приемът на витамин В12 допълнително става ненужен, защото всички мултивитамини съдържат и известни количества от него. Освен това, той се среща и в доста хранителни продукти, които присъстват в менюто на почти всеки.Големи количества витамин В12 се съдържат в месото, млечните продукти и яйцата, които повечето хора консумират в доста големи количества. Въпреки това, при вегетарианците е добре да се следи дали приемат достатъчно количество, защото при тях доста често хранителните добавки са един от малкото източници на този толкова важен и енергизиращ витамин.
 • Ацетил л-карнитин
  Една от най-известните хранителни добавки сред фитнес маниаците е именно ацетил л-карнитин. Тази добавка по естествен и безвреден начин стимулира енергийните потоци в човешкото тяло, като едновременно с това подобрява цялостното здравословно състояние на човека.Ацетил л-карнитин действа като транспортира мазнините в кръвта до клетките, при което те използват мазнините от кръвта за да ги превърнат в енергия. По този начин от една страна човек изхвърля от тялото си мазнини, които биха могли потенциално да се натрупат по стените на кръвоносните съдове и да създадат проблеми и в допълнение получава бонус прилив на енергия.

  Ацетил л-карнитин може значително да подобри работата ви във фитнеса, правейки ви по издръжливи и способни да понесете по-голямо физическо натоварване.

 • Л-тирозин
  Аминокиселината л-тирозин помага много на хората, които търсят начин да увеличат своята енергичност. Тази аминокиселина обаче не е еднакво ефективна за всички хора, защото не всички имат един и същ проблем когато става дума за липса на енергия. В случая, л-тирозин помага на хора, които страдат от изтощение поради стрес.Когато сме подложени на силен стрес, нашите тела знаят как да се справят, но след като стресиращият фактор отмине, ние оставаме изтощени, отслабени, изморени, с понижена мотивация и с усещане за невъзможност да се концентрираме. Ако сте в подобно положение, л-тирозин може до голяма степен да ви помогне да понижи усещането за умора. Тази аминокиселина може да е много полезна при изпити и други важни събития.
 • Креатин
  Хранителната добавка креатин е чудесно решение ако сте подложени на силна умора. Това прави добавката доста популярна във фитнес-средите. Обикновено повечето хора, които спортуват активно, са добре запознати с нея, защото тя им помага не само да преодолеят по-лесно натоварването, но и да увеличат размера на мускулите.Креатинът е доста харесван заради това, че позволява на активно спортуващите хора да зачестят посещенията си във фитнеса, както и да увеличат времето, което прекарват на уредите.
 • BCAABCAA (branched chain amino acids) са специално подбрани аминокиселини, които заедно имат свойството изключително силно да намаляват и почти напълно да неутрализират симптомите от дори и най-изтощителните тренировки във фитнеса.Начинът по който тези аминокиселини действат е доста интересен. На кратко, при тренировка мозъкът отделя големи количества серотонин, което на момента ни кара да се чувстваме добре, но в последствие води до силно изтощение. И тук идва мястото на въпросните аминокиселини, който имат за цел да неутрализират ефекта на серотонина за да не се стига до прекалена изтощеност.
       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }