Всички ние чудесно знаем от нашите родители и от медиите, че е много важно да приемаме Витаминивитамини. Несъмнено това е така. Факт. Но ако някой но попита защо, тогава настъпва неловко мълчание и започват едни такива странни обяснения от типа на “ами защото е хубаво”. Хубаво, хубаво, но човек трябва да знае кое за какво е полезно и защо точно, така че нека хвърлим един бърз поглед.

 • Витамин С
  Това несъмнено е най-известният витамин от всички, които познаваме. Има го в пресните плодове и зеленчуци, особено в цитрусите и в горските плодове. Не се натрупва в организма, така че е много важно да се приема ежедневно. Предвид диетата, която има съвременния човек, почти невъзможно е да си набавим цялото нужно количество единствено от храната.
  Ето защо е добре да се приема допълнително като като хранителна добавка през цялата година. Ползите от витамин С са много, но основните са, че подсилва имунната система, намалява риска от заболявания на дихателните пътища, намалява стреса и намалява риска от сърдечно-съдови инциденти.
 • Витамин D
  Витамин D може да се получи по два начина – или като се изложим за кратко на слънце, при което човешкият организъм си го синтезира сам, или като го приемем чрез храната и чрез хранителни добавки. В хранителните продукти можем да го открием основно в млечните продукти и яйцата.
  За разлика от витамин С, който е необходимо да приема целогодишно и на таблетки, витамин D през летните месеци може да се набави в достатъчни количества от храната и слънчевата светлина, но през зимата е необходимо да се взима допълнително като хранителна добавка. Основните ползи от витамин D са, че заздравява костите, зъбите, ноктите, а също така укрепва косата.
 • Витамин В комплекс
  Витамин В комплекс е цяла серия от витамини, които попадат в една обща група. Те се отличават един от друг, но едно нещо ги обединява и това е, че тези витамини са особено полезни за доброто настроение. Обикновено се препоръчват на хора, които се оплакват от подтиснати и депресивни настроения, а също така и за изложените на прекомерен стрес. Още една характерна особеност е, че този витамин кара човешкото тяло да изгаря мазнините по-ефективно.
  В храната витамин В се среща в много продукти, но основните от тях са рибата, особено мазните видове, пълнозърнестите продукти, както и тъмните листни зеленчуци като спанака. Препоръчва се да се приема основно чрез храната, а при нужда и чрез хранителни добавки, но задължително да се избягва прием на празен стомах, защото това най-вероятно би причинило гадене.
 • Витамин Е
  Витамин Е се намира основно в храните, които имат високо съдържание на полезни за здравето мазнини, каквито са зехтина от тип “екстра върджин” или мазните видове риба. В доста големи количества се среща в яйцата, млякото и черния дроб. Препоръчително е да се набавя основно чрез диетата, но при недостиг и под формата на хранителна добавка, разбира се в разумни и здравословни количества, без да се прекалява. Витамин Е често се нарича витамин на красотата.
  Той основно се грижи за здравата кожа, помага при различни кожни проблеми, възпаления, зачервявания, при суха и раздразнена кожа. Предпазва от поява на бръчки и ни прави да изглеждаме млади и запазени. Освен за външния вид, витамин Е се грижи и за здравето на очите, като подобрява зрението. Храните богати на витамин А са много важни за всеки, но особено за хората, които работят пред компютър дълги часове.
 • Витамин А
  Витамин А се среща основно в плодове и зеленчуци с оранжев цвят, каквито са морковите. Други храни, в които се съдържа в прилично големи количества са папаята, тиквата, но също така се среща и в млечните продукти.
  Витамин А има особено голям принос за здравето на очите, превъзхождайки в това отношение всички други витамини. Освен това, витамин А се счита за много полезен за здравето на кожата, предпазвайки от редица сериозни заболявания, каквито са например някои видове рак. Една от причините, поради които му се предписват подобни заслуги е това, че той оказва предпазващо влияние върху гените и запазва здравия геном при обновяването на клетките.
 • Витамин К
  Витамин К е много важен за здравето на човека, но още от началото трябва да кажем, че не бива да се приема без да сте се консултирали с лекар, защото прекаляването с него може да навреди на здравето. Ето защо най-добрият начин да си набавим витамин К е като похапваме повече тъмно зелени градински зеленчуци, каквито са спанакът и копривата.
  Витамин К играе важна роля в процесите на усвояване на калция от организма, което оказва сериозно влияние от своя страна върху костите. Важна роля играе в процесите по кръвосъсирване.
       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }