мускулни растеженияПри проучване на видовете контузии в професионален футболен клуб било установено, че 26.8% от тях включват мускулите и сухожилията им. Тези мускулно-сухожилни единици осигуряват силата нужна за движение.

Футбола, както и редица други спортове, е динамичен, изисква експлозивни движения (спринтиране, скачане, стреляне и удари с глава), осигурявани от мощта на мускулно-сухожилния апарат. Лесно е да се види защо повече от четвърт от всички контузии засягат тези структури.

За правилно разбиране на травмите тук е важно разбирането на устройството на мускулния сноп – мускула е обгърнат от съединителнотъканна ципа (фасция). Под нея мускула е организиран на фасцикули – множество мускулни фибри, отграничени от околните, посредством вътрешни съединителнотъканни повлекла.

Всяка фибра се състои от снопчета миофибрили.Приплъзвайки се една спрямо друга, осигуряват съкращаване, а отдалечавайки се – удължаване на мускула – движение на ставите в една или друга посока. Координацията на мускулната активност, осъществявана от мозъка, позволява изпълнението на комплекс сложни движения като ритане, тичане.

Когато един мускул бъде рапънат повече от възможностите си, възниква разкъсване на една или част от фибрите в него. Рядко се наблюдават пълни разкъсвания на мускулите, тъй като това изисква голяма сила и мощ на вектора. Пренатегнати мускули често съпътстват спортистите, особено при недостатъчна загрявка. Накъсване може да възникне и прекомерен стречинг на мускула.

С възрастта риска за такъв тип травма се увеличава. Малки натоварвания също могат да доведат до накъсвания. Състоянието рядко се усложнява и заздравява бързо при почивка. Ако мускулните фибри на мястото на травмата парят, се чувства дразнене и дискомфорт, както и болка. Синина на мястото на травмата, както и подуване при постъпване на повече кръв от мускула. При пълно разкъсване на мускула, паренето и болката са изключително силни.

За спортистите е важен момента с доброто загряване – колкото по-затоплени и гъвкави са мускулите, толкова по-малък е риска за мускулна травма. Спортисти с често повтарящи се мускулни руптури е препоръчително да носят еластичен бандаж или да използват загряващи мазила. С възрастта трябва да се обръща все повече внимание на тези предпазни фактори.

Малките разкъсвания по правило минават сами. Важни предпоставки за възстановяването им са почивка на засегнатата мускулна област; в началните часове използването на лед би намалил кървенето и подуването, както и болката. Леда не се поставя директно върху кожата (риск от изгаряне!).

Максималното приложение е около 20 минути на час. Прилагат се в рамките на 3 дена. През време на периода на почивка, винаги когато има болка, терапия с лед е опция. Компресия под формата на еластичен бандаж. Той би намалил отока. Важно е да не се компресира твърде силно, тъй като при вътрешно кървене може да се повиши напрежението в мускулите, и вените, артериите, и нервите могат да бъдат притиснати.

За да се предотврати подуването и отока, се повдига увредената част над нивото на сърцето, с оглед намаляване кръвоснабдяването до увредената част (премахва болката и отока). След няколко дни почивка може да се започне лека рехабилитация. При по-мащабни контузии може да се наложи физиотерапия и по-дълга почивка. Прилагат се НСПВ средства – Волтарен, Ибупрофен, Фелоран и др.

В зависимост от тежестта разтягането на мускула се разделя на степени : Първа степен – увреда на индивидуални мускулни фибри (<5%). Леко разтежение, за което е нужно 2-3 седмици почивка, за да отшуми; Втора степен – по-усезаема увреда – въвлечени са повече фибри, но мускулът не е напълно разкъсан – 3-6 седмици покой; Трета степен – пълна руптура на мускула. Обикновено налага хирургическа интервенция. Рехабилитация – 3 месеца.

За всички разтежения трябва покой, за да зараснат. Ако спортистът продължи да играе, състоянието се влошава. Игнориране на разтежение първа степен може да прерасне във втора и дори пълно разкъсване.

Възстановяването на увредения мускул протичa по следната схема – започва с възпалителен оток, продължаващ 3-5 дни. Изключително важен период, през който са нужни почивка и пазене на увредената структура, за избягване на усложнения. По време на възпалителния процес тялото произвежда разнообразни химикали и клетки, които отстраняват мъртвите мускулни клетки и заедно с това инициират репаративния процес.

Той минава през три стадия –

1.Регенерация на мускулните фибри – Нови мускулни фибри прорастват от специални клетки в мускула;

2.Формиране на белег (цикатрикс, ръбцова тъкан) – има кървене в пространството на скъсване и от този кървав матрикс се формира ръбцов участък, който заздравява структурата, и свързва разкъсаните участъци. Мускулът става по-устойчив на разтежения;

3.Организиране на белега – колагеновите фибри съставляващи ръбцовата тъкан се оформят спрямо линиите на външен стрес и така издържат на повече напрежение. Рехабилитацията след това включва умерен стречинг на мускула, за да се удължи ръбцовата тъкан и прогресивно да се увеличи мускулната сила.

Предпазването от бъдещи травми изисква правилно и продължително загряване преди физическа активност, редовни тренировки (намалят стреса и контузиите). Загрявката продължава 20 минути, започвайки леко и завършвайки с пълен размах и амплитуда на движенията. При футбол, тренирането на пасове и тичане помага за координацията и менталната подготовка за играта.

За възстановяване след мач се използват техники на охлаждане – по-бързо изхвърляне на отпадните продукти от обмяната. Стречинг упражнения – повишаване на гъвкавостта и силата на мускула. Тук могат да влязат в полза и суплементи за сила и издръжливост от онлайн магазин за хранителни добавки Fitholic – аргинин, креатин, бета-аланин, инозин, глутамин, л-карнитин, БЦАА – повишават координацията , по-голям размах на движенията и сила. Диетата оказва също голямо влияние – важно е теглото на спортиста и връзката между повечето килограми и разтягания на мускулите.

Влиянието на въглехидратите също не е за подценяване – препоръчва се 48 часа преди физическата активност да се употребяват въглехидрати, тъй като те стоят в основата на мускулната енергия – уморени мускули имат лоша координация, което е предпоставка за възникване на травма. Хидратацията и приема на минерали е много важен за поддържане на хемостазата.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }