Неоспоримата полза от интимния душ за съвременната жена

Поддържането на интимната хигиена е не просто грижа за чистотата – то е от ключово значение за здравето на жената, нейното самочувствие и комфорт. Грижата за интимните зони изисква специално адаптирани продукти и методи, за да може тази деликатна област да бъде почистена ефективно, без да се нарушава естествената ѝ флора и pH баланс.  Интимният душ се очертава като едно от помощните средства, което набира все по-голяма популярност. Нека разгледаме защо това е така.

Какво е интимен душ и как работи?

По същество той представлява ръчна душ слушалка с тънък накрайник, осигуряващ целенасочена, нежна струя, създадена с цел прецизно почистване на деликатната интимна област. Той може да бъде свободностоящ (преносим), или стационарен – монтиран към тоалетната чиния или до мивката в банята. Налични са модели, които позволяват регулиране силата на струята, както и температурата на водата.

Кога е полезен интимният душ и защо е важно да се използва?

 • По време на менструация: Менструалният период поставя допълнителни предизвикателства пред интимната хигиена. Интимният душ улеснява премахването на кръвта и секретите, които могат да причинят неприятни миризми, дразнене и да увеличат риска от инфекции. Освен ефективността, нежната струя е полезна за жени, които изпитват повишена чувствителност и дискомфорт в тези дни.
 • При бременност и след раждане: Хормоналните промени през бременността водят до промяна в количеството и консистенцията на естествения вагинален секрет. Това налага по-често освежаване на интимните зони. След раждане зоната е силно чувствителна, а интимни душове позволява почистване без търкане и излишно дразнене на разранената тъкан.
 • След интимен контакт: Поддържането на добра хигиена след полов акт е препоръчително, тъй като дори при използване на предпазни средства, остатъци от лубриканти, телесни течности или микроскопични частици латекс могат да доведат до раздразнения. Използването на интимен душ е дискретен и деликатен начин да поддържаме интимните зони чисти.
 • При проблеми на пикочните пътища: Циститът, уретритът и други инфекции често са съпътсвани от парене, сърбеж, секрети с неприятна миризма. Поддържането на допълнителна хигиена и отмиване на патогенните бактерии с интимния душ е лесен, но не маловажен елемент от борбата с инфекциите и намалява вероятността от тяхното повторно появяване.
 • През лятото или при активно спортуване: Потенето, прилепналото бельо и повишената температура създават дискомфорт и са предпоставка за появата на неприятни миризми. Интимният душ позволява бързо освежаване, независимо дали сме у дома, на работа или на път.
 • В ситуации, когато нямаме възможност да вземем душ: Пътуване, къмпинг или друг вид ограничения не са пречка да се чувстваме чисти и свежи, ако имаме на разположение компактен портативен интимен душ в багажа си.

Ползите от използването на интимния душ:

 • Повишава усещатото за чистота и комфорт. Деликатната, но ефективна струя достига до гънки и труднодостъпни места, отстранявайки натрупаните секрети, пот, епителни клетки, остатъци от интимни гелове или лубриканти. Това води до много по-силно усещане за чистота, което традиционното измиване само с ръка няма как да постигне.
 • Премахва източника на неприятни миризми. Редовното използване на интимния душ поддържа нормалната микрофлора и ограничава развитието на бактерии, отговорни за неприятни миризми. Свежестта, която осигурява, повишава самочувствието, особено ако имаме активен социален живот или интимният ни партньор е чувствителен към аромати.
 • Намалява риска от вагинални инфекции: Чрез редовното качествено почистване, душът подпомага естествените защитни механизми на влагалището и превенцията от гъбични, бактериални и други инфекции.
 • Деликатен метод, щадящ интимната лигавица: Рязкото търкане с гъба или луфа, употребата на агресивни сапуни нарушават киселинността на средата във влагалището и предразполагат към раздразнения, сухота и сърбеж. Интимният душ измива с нежен воден поток, без дразнещ контакт с кожата.
 • Бързо и лесно решение за освежаване в натовареното ежедневие, когато често душът в края на деня е единствената опция, а ние имаме нужда да се чувстваме комфортно през целия ден.

Съвети за използване:

 • Винаги избирайте интимен душ с регулируема нежна струя. Прекаленото налягане може да изтласка секрети навътре във влагалището, увеличавайки риска от инфекции.
 • Използвайте хладка към топла вода, а не гореща.
 • Измивайте накрайника преди и след всяка употреба.
 • Ако страдате от хронични или повтарящи се вагинални инфекции, се консултирайте с вашия гинеколог преди да използвате интимен душ.

Интимният душ не е заместител на пълноценната баня и консултацията с лекар при поява на проблеми. Използван разумно обаче, с добра лична хигиена, той се превръща във верен помощник на съвременната жена – улеснява поддържането на интимните зони чисти, свежи и здрави, което води до повишен комфорт и самочувствие през целия ден.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }