alcohol-bodyАко сте приели бодибилдинга като част от вашия живот, това означава, че вие се грижите за тялото си по всички възможни начини – храните се правилно, тренирате упорито и си почивате достатъчно, за да можете да се възстановите за следващия ден.

Всичко това обаче става през седмицата, а когато дойде петък – забравяте за диетите и излизате с приятели, за да се напиете и без да подозирате да разрушите с лека ръка голяма част от това, което сте постигнали през последните няколко дни. Именно затова ви представяме тази статия, за да разберете доколко алкохолът в големи количества може да се окаже пагубен за мускулния ви растеж.

Чисто научно погледнато алкохолът не представлява нищо друго освен „празни калории”. Той няма никакви ценни хранителни качества, но за сметка на това един грам твърд алкохол съдържа 7 килокалории. Затова, ако стремежът ви е да изгорите мастна тъкан, забравете, че можете да го направите, ако прекалявате с алкохола. Той не само че оказва негативно влияние върху цялостния ви калориен прием, но и освен това забавя метаболизма ви чрез нарушаване Цикъла на Кребс, което от своя страна възпрепятства разграждането на мазнините.

Както вече споменахме, консумирането на големи количества алкохол действа отрицателно и върху мускулния ви растеж, намалявайки синтеза на протеин с 20%. Причините за това са следните: от една страна мускулните клетки се обезводняват, а както знаем, добре хидратираните мускули увеличават анаболния ефект и оттам цялостния им растеж.

Наличието на значително по-малко количество вода от необходимото води до затруднено покачване на мускулна маса. Втората основна причина защо алкохолът нарушава растежа се крие във факта, че той блокира усвояването на важни хранителни вещества, необходими за мускулните контракции, възстановяване и уголемяване като калций, магнезий, фосфор, желязо и др.

Всъщност алкохолът въздейства върху нашето тяло по още един пагубен начин, на който ще отделим по-специално внимание. Ако не сте го разбрали още – алкохолът намалява нивото на тестостерона и увеличава естрогена. В проучване, направено с група мъже, тяхното ниво на тестостерон е било измерено преди и след употребата на тестостерон.

В състояние на най-силно опиянение нивото му е спаднало с цели 25%, като при изследването се е наблюдавала една интересна закономерност – колкото по-високи са били нивата на алкохол в кръвта, толкова по-ниско е било количеството на тестостерон в тялото. Освен това алкохолът причинява ароматизирането на андрогени в естроген, което обяснява гинекомастията (образуването на женски гърди) при мъже, прекаляващи с неговата употреба.

Особено внимателни с приема на алкохол трябва да бъдат приемащите андрогенни стероиди, тъй като рискът от гинекомастия при тях и без това е значително завишен. Допълнително изследване е показало, че алкохолът намалява инсулиноподобния фактор на растежа 1 (ИФР-1) с 42%, което е сериозен спад в този хормон, подпомагащ мускулния растеж.

След всичко казано дотук става ясно едно – алкохолът е сериозна пречка пред тези от вас, които са решили да се посветят на бодибилдинга и здравословния начин на живот. Разбира се, постоянното въздържание е почти невъзможно, тъй като на всеки му се налага да отпразнува даден повод или просто да излезе с приятели и да изпие повече от необходимото. Затова ви предлагаме няколко прости съвета, които ще ограничат загубата на мускулна маса до минимум в случай, че прекалите с алкохола:

  1. Преди лягане изпийте поне един литър вода, като по този начин ще се предпазите от махмурлука на сутринта, а освен това ще хидратирате мускулите си преди сън.
  2. Вземете протеинов шейк или хапнете нещо, богато на белтъчини, след като сте свършили с пиенето.
  3. Около 1 час преди закуска е добре да приемете хранителни добавки от рода на ZMA и 5-10 г глутамин, които ще увеличат естественото ви ниво на тестостерон.
  4. Закуската ви трябва да е обилна и богата на протеини, калций, фосфор и желязо, тъй като наличието на тези вещества е до голяма степен изчерпано след употребата на алкохол.
       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }