холистична терапияНаименованието “терапия” създава усещане за сложност и обхватност. Буквалният й превод от гръцки език оправдава звученето – той означава набор от методи и средства за възстановяване на нарушено телесно или психо-емоционално здраве. В конвенционалната медицина се класифицират няколко вида терапии с различен ефект върху организма. Обичайното им действие е прекъсване развитието на заболяване чрез потискане на симптомите. Този процес се реализира с бактерии, химични вещества и съединения, а понякога и с билки от природата.

Алтернативната холистична терапия цели същите резултати, но с различни методи – природосъобразни, неинвазивни и деликатни към незасегнатите от болестта телесни участъци. Тя не се стреми към потискане на болка или неразположение. Те са й необходими и тя се ръководи от тях, за открие първопричината за заболяване – основната цел при лечение, според  холистичната медицина.

Холистичната медицина – относно овладяването на симптоми и рехабилитацията

Терапията с холистични методи еднакво успешно се справя с остри болкови симптоми и с вродени нелечими изменения в тялото. В първият случай тя открива адекватен начин за отстраняване на проблем и излекуване, а в останалите – почти пълна самостоятелност на живот. Няколко професионални сеанса с холистичен терапевт могат да имат ефект на болкоуспокояващо хапче.

Универсалното приложение на този тип терапия я прави все по-предпочитана за лечение на различни видове заболявания, но възможностите й в рехабилитацията се открояват. Една от основните концепции на алтернативното лечение е с рехабилитационен нюанс: пациентът да бъде възможно най-малко зависим от лекарят си.

Терапията се прилага при тежки неврологични, мозъчни и сърдечносъдови увреждания, последствия от детски паралич и костно-ставни травми. Част от предизвикателствата, с които се справя, са частични и пълни парези и парализи, хронична болка, диспраксии, дислексия и множество други нарушения в тялото.

Холистичната рехабилитация напълно замества конвенционалната, съчетавайки също толкова успешно физикални и когнитивно-поведенчески практики, но с неинвазивен характер. Терапевтите са сертифицирани медици и специализирани в практикуването на поне няколко холистични метода. Крайният резултат – приятно и пълноценно пребиваване в социална среда с минимална помощ, е с изненадващо дълготраен ефект, затова и тя е препоръчвана за почти всеки тип травма или хронично увреждане. Кои са основните й предимства в борбата за постигане на балансът, наречен здраве?

Предимства

Основно предимство на терапията е неинвазивното лечение. Разнообразни методи овладяват неразположението в конкретен участък, без да повлияват околни системи, тъкани и кости. Процесът се случва напълно безболезнено с електроимпулсна терапия, рефлексотерапия, както и чрез лечебни масажи, познати с ефектът си още от древността.

Електроимпулсите са с честота, напомняща тази на човешките неврони. Те се въвеждат през кожните папили и стимулират производството на немиелинови С влакна, чието въздействие върху възстановителните сили на организма е медицински факт.

Холистичните терапии са много популярни в естетичната медицина, диетиката и психотерапевтиката. Холистичният режим на хранене позволява редуциране на тегло без силно ограничаващи диети. Той е индивидуален за всеки пациент и се организира с цел здравословно отслабване,  като впоследствие природосъобразното хранене се превърне в начин на живот.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }