Преди да говорим по темата, искаме да уточним, че тук ще говорим не за хранителните добавки като цяло, а именно за онези, които се използват от любителите на фитнеса. Ще кажем на кратко защо фитнес-маниаците приемат хранителни добавки, какви по-точно предпочитат и какви резултати постигат от това.

Защо активно спортуващите хора приемат хранителни добавки?Хранителни добавки

Причината поради която активно спортуващите хора приемат хранителни добавки не е една, но в основата стои това, че когато човек се подлага на голямо физическо натоварване, съвсем логично нуждите на негови организъм от хранителни вещества чувствително се увеличава.

Това става на фона на хранителен режим, който повечето активно спортуващи хора спазват. Обикновено храненето на хората, които се занимават активно с фитнес се цели към по-ниско калориен хранителен режим за да може стегнатата мускулатура да се открои на фона на останалата част от тялото без да остава скрита под подкожните мазнини.

Когато се съчетаят увеличените нужди на тялото в резултат от физическото натоварване с намаленото количество калории, човек лесно може да се почувства слаб, изтощен и недохранен в резултат на недостиг на важни хранителни вещества.

Ето защо ако човек живее сравнително по-застоял начин на живот и се храни разнообразно, неговото тяло най-вероятно ще получи всички хранителни вещества от храната. Ако обаче има по-голяма двигателна и спортна активност, нуждите на тялото трудно ще бъдат покрити от храната, която човек приема. Тогава на помощ идват хранителните добавки за да може човешкото тяло да не изпитва никакъв недостиг на хранителни вещества.

Какви хранителни добавки използват активно спортуващите хора?

Протеините са най-често срещаните хранителни добавки в спортните магазини. Причината е, че обикновено именно те са от най-голяма важност за активно спортуващите хора. Без достатъчно протеин тялото няма как да изгради здрава и силна мускулна маса, а освен това е основната цел на повечето спортуващи.

Ако в същото време човек се опита да набави цялото си необходимо количество протеин от храната без да ползва хранителни добавки, то съществува голям риск от това да натрупа наднормено тегло преди да се усети. При добавките такъв риск не съществува, но все пак не бива да се забравя, че трябва да се приемат в препоръчителните количества и в никакъв случай да не се прекалява.

Много голяма известност напоследък имат някои съчетания от аминокиселини, които подсилват енергийния поток и предразполагат тялото да формира мускулна тъкан. Сред по-известните имена е аргинин, който е необходим не само за изграждането на мускулите, но и з много други процеси в човешкото тяло.

Голямо търсене има към продукта л-карнитин, който се произвежда и от самото човешко тяло от аминокиселините лизин и метионин. Както вече споменахме малко по-рано, при повечето хора не е нужно да се приемат допълнително количество хранителни добавки, като това важи и за въпросния л-карнитин. Ако обаче спортувате активно, вероятността л-карнитин да не ви достига е много голяма, дори и ако тялото полага усилия да произведе достатъчно количество.

Какви резултати се постигат от приема на хранителни добавки?

Тук могат да се дадат много различни обяснения, в зависимост от това дали приемате един или друг вид хранителна добавка, но в най-общи линии, целта на хората е да бъдат по-здрави, по-енергични, да развият по-здрава мускулатура и кости, да стопят мазнините и да се чувстват добре.

Както малко по-рано споменахме, една от най-популярните хранителни добавки за фитнес-маниаците е л-карнитин. Приемайки тази добавка, хората постигат множество ефекти, като този, че се чувстват много по-енергични, изгаряйки много пълноценно мазнините в тялото. Л-карнитинът засилва метаболизма, подобрява настроението, ободрява духа и кара хората да бъдат много по-устойчиви на физическо натоварване. Резултатът е много по-пълноценни тренировки.

Приемът на протеини от своя страна основно се отнася до изграждането на мускулна тъкан. На практика, ние изграждаме мускули от протеините, които консумираме. Ако не приемаме достатъчно от тях, дори и да сме много усърдни в залата, това няма как да стане. В резултат, може и да спортуваме много, но по-скоро ще загубим тегло и мускулна тъкан, отколкото да формираме нова такава.

Приемът на достатъчно протеини обаче, в комбинация със здравословна диета, може да се окаже най-прекия път към постигането на идеална фигура с добре изразени мускули и малко подкожни мазнини, които да не прикриват мускулната тъкан под тях.

Не забравяйте и витамините и мастните киселини…

Витамините са друг важен момент, който е от много голямо значение за активно спортуващите хора. Повишената физическа натовареност непременно води и до повишена нужда от прием на някои от най-важните за тялото витамини.

За да работи тялото ви както трябва и за да сте сигурни, че ще му предоставите възможност да се възстанови след натоварване, трябва да приемате достатъчно витамин D (от храната, от слънцето, а през зимата и като хранителна добавка), а също така и витамини B комплекс и C. Тези които сме изброили, разбира се, далеч не са единствените, но все пак тяхното значение е огромно.

Да не забравяме и мастните киселини, които също при спортуващите хора са дори още по-ценни и необходими, каквито са така известните омега-3 и омега-6 мастни киселини.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }