vitamin-DЗащо се нуждаем от витамин D?

Човешкото тяло се нуждае от витамин D за да може да абсорбира калций. Той е необходим за изграждането на здрави кости, зъби, мускули, коса, очи, кожа, нокти и други. Счита се, че витамин D намалява риска от някои видове рак, сърдечни заболявания и има доказано въздействие при пациенти с депресия. Недостатъчното количество витамин D може да бъде причина за голям брой здравословни проблеми, сред които най-ясно изразените са чупливост на костите и остеопороза.

Трябва ли да приемам витамин D през лятото?
За повечето хора през летните месеци не е необходимо да се приемат хранителни добавки витамин D. Напълно достатъчно е да излезете на открито за около 10 – 15 минути и да се изложите на дневна светлина за да може вашата кожа да синтезира необходимото количество витамин D от светлината, която ще падне върху нея.

Как да направим това безопасно?
Както знаете, лятното слънце може да бъде изключително опасно. Начинът да позволите на тялото си да произведе достатъчно витамин D е като избягвате най-опасните часове между 11 часа сутринта и 4 часа след обяд, а в най-горещите дни е добре да се пазите от 10 до 5 часа. Излезте през по-късните следобедни часове и не стойте твърде дълго на слънце ако ви се стори, че слънцето все още е силно. Светлината рано сутрин и през по-късните следобедни часове е напълно достатъчна за да може тялото ви да си създаде само достатъчно количество витамин D.

Ежедневно ли трябва да излизаме за по малко на слънце?

Според специалисти в областта на дерматологията, ако излизаме редовно дори и 2 или 3 пъти в седмицата могат да бъдат напълно достатъчни.

Кожата произвежда ли достатъчно витамин D ако стоим на сянка?
Според специалисти, през летните месеци кожата може да създаде достатъчно витамин D дори и ако стоите на пъстра сянка под някое дърво в парка в късния следобед.

Всеки човек ли произвежда еднакви количества витамин D?
Хората произвеждат различни количества витамин D. Това в голяма степен зависи от цвета на кожата. Хората с по-тъмен тен неутрализират слънчевите лъчи по-добре от светлите хора. Това си има и хубави страни, но може да създаде и рискове за здравето, защото понякога хората с по-матова кожа не могат да си произведат толкова лесно сами нужното количество витамин D.

Има ли симптоми недостигът на витамин D?
Според специалисти почти двама от всеки трима души в Южна Европа страда от недостиг на витамин D. Това е нелепо, защото повечето от страните в тази част на континента получават предостатъчно слънчева светлина поне през лятното полугодие.

Понякога недостигът на витамин D може да остане и незабелязан, но не е изключено да се прояви със симптоми като депресия, болки в костите и проблеми със зъбите, като изброените далеч не изчерпват пълния набор от симптоми при липса на този важен витамин.

Можем ли да си произведем през зимните месеци достатъчно витамин D?

Тъй като през зимните месеци слънчевата светлина е много слаба, тялото не може да си произведе само необходимото количество витамин D. Това е една от причините, поради която много хора страдат от депресия през най-мрачните и тъмни периоди от годината, в които слънчева светлина почти няма. По тази причина, за да си набавим достатъчно витамин D, ние трябва да консумираме храни богати на този жизнено важен витамин. Тъй като това рядко е достатъчно, трябва да приемаме допълнително таблетки с витамин D под формата на хранителна добавка, която да допълни пълноценното хранене.

Колко витамин D трябва да приемаме на ден?

Макар че нуждите на хората могат да варират, прието е, че при зрелите хора средната нужда е до около 100 микрограма. Препоръчително е преди да определите точното количество от което се нуждаете да се консултирате с вашия личен лекар.

Кои храни доставят най-много витамин D?

Сред най-популярните източници на витамин D са млечните продукти и яйцата. Сирене, извара, кисело мляко, прясно мляко – всички те съдържат доста прилични количества. Месото също е сред лидерите. Важно е обаче да споменем и още някои храни, които не отстъпват и на милиметър зад млечните продукти и яйцата, но не са толкова популярни в това отношение. Това са рибеното масло, което напоследък доби още по-голяма слава заради безценните си хранителни качества, хайверът, пълнозърнестите храни, мазната риба (скумрия, сьомга, тон) и други. Сред храните от неживотински произход трябва да поставим на едно от челните места гъбите.

Възможно ли е да приемем твърде много витамин D и какви са последствията?

Ако си набавяте витамин D чрез храната, която консумирате или чрез слънчевата светлина, на практика може да се каже, че е почти невъзможно да приемете твърде много. Ако обаче го приемате като хранителна добавка, тогава има на лице някои рискове за здравето, за трябва да знаете. Докато приемате този жизнено важен витамин в нормални граници, то всичко ще бъде наред. Ако обаче прекалите, възможно е да получите аритмия, камъни в бъбреците, повръщане и други.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }