Аминокиселините са жизнено важни за човешкото тяло и респективно за неговото изграждане. В този ред на мисли, изграждането на мускули не е по-различно от

изграждането на всяка друга част от тялото на човека. Това означава, че аминокиселините са основа на всичко – здрави мускули, здрави кости, красива кожа, лъскава и здрава коса,

блестяща усмивка. Всичко в своята същина се изгражда от аминокиселини.

Какво предназначение имат аминокиселините?

Макар че аминокиселините най-общо казано имат за цел да изградят човешкото тяло, те Аминокиселинивсъщност имат многостранно приложение. И докато някои от тях можем да си създадем съвсем сами, то други могат да бъдат набавени само и единствено чрез храната, която консумираме. Ето и някои от ползите от аминокиселините:

– Правят тялото по-издръжливо на болка

Една от особеностите на някои от аминокиселините (в случая визираме конкретно

триптофан) има свойството да направи тялото по-издръжливо на дискомфорт и болка. Това може да е много полезно при тежки тренировки във фитнеса, защото ни позволява да се натоварим повече, а от там да постигнем и по-добри резултати.

– Правят тялото ни способно да издържи на по-дълго натоварване

Освен че ни правят издръжливи на болка, аминокиселините помагат да поддържаме задоволителни нива на енергия за дълго време. По този начин можете да удължите своите тренировки във фитнеса и съответно да постигнете повече резултати.

– Градят мускулите

Ако не приемаме достатъчно аминокиселини, можем да се сбогуваме с мечтата си да имаме ясно очертани плочки, оформени бицепси и да постигнем облика на скулптура.

– Помагат ни да се възстановим от натоварване по-бързо

Аминокиселините помагат да се възстановим от физическо натоварване много по-бързо от обичайното. Освен това, дори и когато сме изтощени аминокиселините ни помагат да се

чувстваме в сравнително бодра форма.

– Правят костите здрави

Аминокиселините помагат за това костите да бъдат здрави и силни, ето защо най-добрият начин да се погрижим за костите си с наближаване на средната възраст е да консумираме повече богата на протеини храна и разбира се да включим някои хранителни добавки.

– Правят кожата хубава

Аминокиселините имат една от най-решаващите роли за това да изглеждаме млади, свежи и хубави. Това е така защото именно аминокиселините изграждат кожата и колкото повече от тях приемаме, толкова по-лесно е за кожата да се самовъзстановява.

– Правят косата хубава

Ако искате да имате здрава, лъскава и устойчива коса, трябва да обърнете сериозно внимание на аминокиселините. Косата е изключително зависима от аминокиселините, които поема, така че е много важно ако не можете да си ги набавите от храната, то поне да балансирате с помощта на хранителни добавки.

– Помагат за подобряване на настроението

Аминокиселините помагат да се чувстваме добре и в добра форма не само физически, но и в емоционален аспект. Те ободряват и отпускат напрегнатата нервна система, което помага да се справим по-лесно с лошото настроение, с депресивните състояния и да добием повече мотивация.

Мога ли да изградя мускулна маса и без аминокиселини?

Дори и ако не приемате никакви хранителни добавки с аминокиселини, вие пак можете да изградите здрава и силна мускулна маса. За да можете да постигнете това обаче, ще трябва да си набавите аминокиселините от друг източник, тоест т храната. Ако не приемате хранителни добавки и не консумирате достатъчно аминокселини с диетата, вие няма как да изградите мускулите, които желаете, дори и ако положите много големи усилия в тази посока.

От храната ли е по-добре да си набавим аминокиселините?

Винаги е за предпочитане да се ориентираме към естествените източници на хранителни вещества. За съжаление, това много често е напълно невъзможно, защото ако тренираме усилено, то ние няма как да си набавим всички нужни хранителни вещества само и единствено от храната, която включваме в ежедневната си диета. Ето защо не бива да ни изненадва, че повечето хора, които са отдадени на фитнеса от сърце непременно са поне ви известна степен запознати с аминокиселините.

Безопасни ли са аминокиселините?

Аминокиселините са безопасни толкова, колкото всяка друга хранителна добавка и колкото са например витамините. Ако се страхуваме от тях, то тогава трябва да поставим под съмнение почти всичко, което ядем в ежедневието си. Разбира се, не бива да забравяме и това, че аминокиселините са здравословни с мярка. За много от тях си има препоръчителни количества, които в никакъв случай не бива да се преминават, защото човек може да почувства неприятни симптоми като гадене, световъртеж, отпадналост и други подобни.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }