L-Arginine

Аргининът е аминокиселина, която попада в категорията полу-заменима. Това означава, че тялото на човек произвежда от нея, но при определени обстоятелства, състояния или начин на живот нуждата от аргинин не може да се задоволи единствено с това, което тялото създава. Всъщност, в съвременния начин на хранене много често хората изпитват известен недостиг на аргинин, което го прави препоръчителен за почти всеки здрав човек.

Кои храни са богати на аргинин?

Аргининът е от огромно значение за човешкото здраве, но за щастие ние можем да си го набавим от доста широк спектър хранителни продукти. Той се среща в доста добри количества в пилешките и пуешките гърди, чистото телешко и свинско месо, млечните продукти и особено изварата, яйцата и в овесените ядки. Аргинин се съдържа в бобовите храни, а също така и в пълнозърнестите продукти.

Ползи за здравето от приема на аргинин…

Аргинин е доказал по различни начини своето полезно действие върху човешкото тяло. Учените считат, че неговия ефект е многостранен. До сега са проведени най-различни проучвания, които сочат, че приемът на хранителни добавки с аргинин и приема на храни богати на аргинин оказва въздействие върху отделянето на растежен хормон, който от своя страна ни поддържа по-млади, жизнени и стегнати. Освен това учените считат, че аргинин има силно положително влияние при хора със сърдечно-съдови проблеми. Макар че ефектът е многостранен и благоприятства сърцето и кръвоносните съдове по различен начин, учените смятат, че най-голямо влияние има аргинин в предпазването на артериите от запушване.

Ползи за любителите на фитнеса…

Приемът на аргинин има големи ползи за любителите на фитнеса. Ако приемете препоръчителното количество половин час преди тренировка или след като сте приключили тренировката във фитнес залата, вие ще си осигурите много добро кръвообращение в мускулите, което ще ви помогне да постигнете много по-добър мускулен растеж. Освен това, ще можете да се възстановите много по-пълноценно и за значително по-кратко време.

Ползи от аргинин при травми…

Приемът на аргинин може да ви помогне да се възстановите по-бързо и качествено от евентуални травми и наранявания.

Ползи от аргинин за душевното и емоционално здраве…

Някои проучвания сочат на там, че аргинин може да повлияе благоприятно състоянието на някои хора, които се оплакват от тревожност и емоционално напрежение. Хранителната добавка може да донесе до усещане за вътрешно спокойствие и баланс. Въпреки това, този ефект на аргинин все още не е напълно доказан и предстои да се правят още изследвания.

Други ползи от аргинин…

Аргинин се счита за много полезен за различни състояния на еректилна дисфункция. Според учените хранителната добавка може да подобри значително качеството на сексуалния живот.

Рискове от приема на аргинин

Като цяло аргинин е считан за безопасен и от него не се очаква да настъпят някакви странични ефекти. Все пак, препоръчително е да се избягва от пациенти с цироза на черния дроб, както и от бременни или кърмещи жени. Има случаи, в които аргинин може да предизвика някаква алергична реакция, ето защо е добре да се избягва от хора, които страдат от астма.

Друга група хора, които трябва да са особено предпазливи са онези, които имат някакви сърдечни проблеми. Ако сте прекарали на скоро сърдечен удар в никакъв случай не ползвайте хранителната добавка освен ако нямате изричното разрешение на лекуващия си лекар. Дори и да не попадате в която и да било рискова група, имайте предвид, че аргинин е хранителна добавка и като такава следва да се използва с мярка и в здравословните препоръчителни количества.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }