Бърз начин за отслабванеВсеки човек с проблемни килограми търси ефективен и бърз начин за отслабване, който няма да предизвика повторно качване, след свалянето им. В повечето случаи, когато метаболизмът е добър, леката промяна в храненето е достатъчна стъпка за избавяне от излишното тегло. Тогава обаче, излишните килограми също са незначителни.

Затлъстяването е ендокринологичен и метаболитен проблем. Голямото количество тлъстини е резултат от забавени процеси в обмяната на веществата, нарушена работа на жлезите с вътрешна секреция, устойчиви навици, свързани с неправилно хранене и застоял начин на живот. Комбинацията от две или три от посочените характеристики, е причина за натрупване на много излишни килограми, и за трудното им отстраняване.

Мазнините като помощник в отслабването

Мазнините се възприемат като основен източник на напълняване. Това обаче не е съвсем вярно. Те са необходими на тялото, заради способността си да усвояват полезните съставки от мастноразтворими витамини. Поддържането на здравословна телесна температура, адаптивна нервна система, еластична кожа и коса, секретиране на важни хормони, и предпазване на клетката от проникване на вода.

Въпреки ролята на мазнините за повишаването на телесното тегло, те се отличават с изключително предимство пред въглехидратите – действието им на хранителен и енергиен продукт е възможно и в дехидратирана среда. Въглехидратните продукти, от своя страна – основна съставка в синтезът на чернодробен и мускулен гликоген, търпят трансформации, придружени от определено количество вода.

Този факт показва, че използването на мастни киселини за сваляне на тегло е разумен подход, макар да изглежда изненадващ за някои хора. Тези продукти са също толкова ефективен енергиен източник като гликогенът, произведен от глюкоза. Методът за отслабване чрез засилената консумация на всичките им варианти е доста популярен, и е познат под името кетогенна диета.

Кетогенната диета – особености и начин на приложение

Кетогенният хранителен режим се състои предимно от храни с високо съдържание на мазнини, за сметка на въглехидратните продукти и донякъде – на протеините. Въглехидратите са ограничени в рамките на 20-50 г. дневно, а захарите – забранени. Плодовете са почти изцяло изключени от менюто. Позволени са малки червени/черни плодове и авокадо. От зеленчуците се предпочитат продуктите, израснали в надземни лехи, понеже са нисковъглехидратни.

Протеинът присъства в умерени количества в този тип диета – в червено месо, риба с наситени и ненаситени мазнини, ядки, млечни продукти, и растителни и ядкови масла, вместо рафинирано слънчогледово олио. Като съотношение белтък:мазнина, първата съставка заема най-много 25-30 % от менюто, а останалият процент е от мастни съединения.

Така изграденият хранителен режим цели достигане състояние на кетоза – промяна на важни биохимични процеси. Глюконеогенезата – процесът за синтез на глюкоза и впоследствие – гликоген, спира, а вместо това, черният дроб започва да произвежда кетони. Кетоните са метаболитен продукт, получен при разграждане на мазнини в черният дроб, и алтернативен източник на енергия на гликогенът.

“Пренастройването” e съпроводено с характерни и неприятни симптоми, защото е свързано с дългогодишен и изградена функция на метаболизмът. При постигане на кетоза обаче, всеки процент приети мазнини започва да се разгражда светкавично, понеже тялото е лишено от друг доставчик на енергия.

Така, консумацията на наситени с мастни съединения храни, предизвиква изключително бързо стопяване на тлъстини. Освен това, както споменахме, мастните киселини нямат необходимост от водна среда, и активната им консумация елиминира рискът от задържане на течности.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }