glutamine

Глутаминът е алфа-аминокиселина, което го прави една от най-важните аминокиселини за човешкото тяло. Освен изключително важен за доброто здраве и правилно функциониране на тялото, той е сред най-търсените хранителни добавки за любителите на фитнеса. Причината е, че глутаминът оказва много силен ефект върху подобряването на метаболитните процеси. Той засилва метаболизма чувствително, карайки ви да се чувствате по-силни и бодри, създава усещане за по-добро настроение и по-високо ниво на мотивация, като същевременно подобрява изгарянето на мазнини и прави по-лесни стремежите за постигане на хубава фигура.

Глутаминът ще позволи по-лесно да натрупате мускулна маса, защото той играе много важна роля в синтеза на протеини в човешкото тяло. В същото време, глутаминът се съдържа в много големи количества в мускулите и костите. Обикновено след 30 годишна възраст образуването на мускули става по-трудно, а отпускането на старата мускулна тъкан става с много по-бързи темпове. Приемът на глутамин ще ви помогне да засилите изграждането на нова мускулна тъкан и едновременно с това да спрете загубата на старите мускули, които вече имате. Така тялото ви ще запазва повече мускули и ще изглежда видимо по-стегнато и здраво. След тренировка във фитнеса глутамин ще помогне на мускулите ви да се възстановят по-бързо и пълноценно, което подсилва горенето на мазнини за сметка на образуването на нова мускулна тъкан.

Какви са ползите за здравето от глутамина?

Приемът на глутамин може да благоприятства доброто здраве по различни начини. Тази хранителна добавка се счита за изключително ценна за здравето на стомаха и червата, като подпомага процесите на храносмилане и стимулира вътрешните стени на червата и стомаха да се самовъзстановяват и да се поддържат здрави. Освен това, глутаминът помага на вашите клетки да бъдат добре хидратирани и това е особено ценно през горещите летни месеци.

Глутаминът ни поддържа млади!

В допълнение към всички свои положителни качества, глутаминът помага на отделянето на хормони на растежа. Те от своя страна имат важна роля в това да изглеждаме млади и стегнати и всички процеси в човешкото тяло да текат добре. Именно тези хормони ни правят да изглеждаме по-млади, отколкото сме в действителност, защото те карат цялото ни тяло да се възприема като по-младо, отколкото в действителност е.

Кои храни съдържат глутамин?

Основните източници на глутамин са традиционно месните и млечни продукти. Както е при повечето протеини, челното място се пада на телешкото месо, следвано от свинско, пилешко и риба. Тези храни ще ви набавят достатъчно глутамин за да поддържате стабилни нива в организма. Препоръчително е да избирате месо без мазнини, което не се отнася единствено за рибата, тъй като рибната мазнина е много богата на омега-3 и е изключително ценна за здравето. Други храни, които имат огромно значение в приема на глутамин са млечните продукти. Сред най-богатите са разбира се изварата, която се препоръчва като една от най-ценните протеинови храни, както и киселото мляко. Тук влизат също някои видове сирене, кашкавал и прясното мляко.

В какво количество да се приема глутамин?

Проучвания концентрирани върху изучаването на хранителните навици на хората показват, че средно статистически хората не приемат достатъчно глутамин от храната си. Разбира се, има и някои изключения, но ние говорим за масовия случай. Обикновено, хората при които не се наблюдават подобни липси следват специални хранителни режими. Ето защо, за да се набави необходимото количество в повечето случаи е необходимо да се приема малко допълнително количество глутамин под формата на хранителна добавка.

Индивидуалното препоръчително количество трябва да се изчисли за всеки човек по отделно според неговото тегло и двигателна активност, но обикновено това количество е в границите между 2 и 5 грама. По-големи количества от до 10 грама могат да приемат само някои спортисти, но това се отнася за редки случаи, в които хората са подложени на изключително голямо физическо натоварване.

Можем ли да приемаме глутамин всеки ден?

Да, глутамин може да се взима всеки ден без притеснения. И все пак е добре ако взимате от хранителната добавка по-дълго време да си направите малка почивка за известно време.

Какви са рисковете от приема на глутамин?

Глутаминът се счита за много безопасна хранителна добавка. Въпреки това, специалистите горещо препоръчват да се спазват здравословните количества и в никакъв случай да не се прекалява. Когато по някаква причина се приема по-голямо количество глутамин, специалистите съветват да се обърне по-голямо внимание на витамините от група В. Въпреки своята безопасност, прекомерният прием на глутамин може да предизвика чести позиви за дефекация, чувство за обърканост, кашлица и много други. Специалистите препоръчват ако сте приели глутамин и почувствате някакви отрицателни ефекти незабавно да потърсите консултация с вашия личен лекар.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }