Какво е хитозан?

Хитозан е хранителна добавка, която се добива от хитиновата обвивка (външната скелетна обвивка) на различни морски обитатели като скариди, раци и други подобни. Сама по себе си тази добавка представлява захар, която намира многостранно приложение при хора със здравословни проблеми, но също така и при напълно здрави хора.

Защо хирозан е полезен за здравето и какво влияние оказва върху chitosanчовешкото тяло?

Хитозан възпрепятства способността на тялото да усвоява от храната някои видове мазнини и холестерол. Поради тази причина, днес тази хранителна добавка намира много широко приложение при лечение на затлъстяване и по-тежки случаи на наднормено тегло. Тази хранителна добавка също така се използва и за да се помогне на хора в случай на завишени нива на холестерола.

Приемана редовна, хранителната добавка значително може да подобри състоянието на хора страдащи от този проблем. Това свойство на хитозан намалява риска от сърдечен удар, защото намаления холестерол позволява по-свободното протичанена кръвта през артериите. Счита се също така, че хитозан притежава антитумурни свойства и освен това учените предполагат, че има подсилващ ефект върху работата на имунната система.

В какви количества може да се приема хранителната добавка хитозан?

Приемът на хитозан трябва да бъде с мярка и много внимателно. Идеалното количество варира, но доста проучвания показва добри резултати при прием от малко над 2 грама. Въпреки това, консултирайте се с вашия личен лекар или фармацевт, защото приемът на хранителни добавки трябва да се осъществява много внимателно. Количеството може да се вземе на 3 пъти през деня. препоръчително е да не се превишава препоръчителната доза, особено ако го приемате дългосрочно, защото това може да попречи на тялото ви да абсорбира важни хранителни вещества от храната.

Какви са ползите от приема на хитозан от хората, които се занимават със спорт и фитнес?

Ако спортувате и в същото време приемате хитозан в разумни количества, вашите постижения във фитнеса могат да бъдат много по-големи, отколкото ако просто спортувате. Причината е, че хитозан ще ви помогне да изгорите много повече мазнини, но без да претоварвате тялото си с твърде дълги тренировки. На практика, ще спортувате толкова, колкото сте спортували винаги, но просто ще горите повече мазнини.

Това ще помогне на вашите мускули много по-лесно да се открият и да направят тялото ви много по-привлекателно. В наши дни в търговската мрежа се предлага огромно разнообразие от продукти със сходен ефект, но предимството на хитозан е, че в него на практика няма никакви рискове и е изпитан във времето. Сред положителните свойства на хитозан е и това, че ще ви помогне да се възстановите бързо от преумора и претоварване.

Какви са отрицателните страни на хитозан и има ли рискове за здравето?

Отрицателните страни на хитозан върху здравето на хората още не са добре проучени, но към момента такива не се забелязват и продуктът се счита за безопасен. Въпреки това, специалисти припомнят, че не е добре да се приема от бременни и кърмещи. Учените препоръчват продуктът да не се приема от хора, които страдат от алергии към скариди или някакви други ракообразни, защото хранителната добавка може да предизвика алергична реакция.

Важно:

Препоръчително е да с консултирате с вашия личен лекар ако сте решили да приемате хитозан. Макар и безопасен, той може по някакъв начин да не е съвместим с вашето здравословно състояние.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }