Какво включва витамин В комплекс?

Както подсказва самото наименование, този комбиниран продукт съдържа комбинация от витамини от група В и по-конкретно комбинация от витамините В2, В3, В6 и В12. Някои фармацевтични продукти включват в състава си до 8 компонента, като това са:

  • Витамин В – Тиамин
  • Витамин В2 – Рибофлавин
  • Витамин В3 – Ниацин
  • Витамин В5 – Пантотенова киселина
  • Витамин В6 – Пиридоксин
  • Витамин В7 – Биотин
  • Витамин В9 – Фолиева киселина
  • Витамин В12 – Кобаламин или още Цианокобаламин

Тези витамини и по-конкретно разновидностите: В2, В3, В6 и В12 имат пряко отношение към обмяната на протеини, мазнини и въглехидрати, което касае както работата на нервната система, така и издръжливостта на тялото по време на физическо натоварване, стрес, заболявания и дори наднормено тегло.

Защо активно спортуващите се нуждаят от Витамин В комплекс?

храни, съдържащи витамин бТази група витамини най-успешно оптимизира метаболизма в човешкия организъм, което прави В комплекс отлично помощно средство при редукция на тегло. Когато В комплекс се комбинира с подходящ хранителен режим, се улеснява значително изгарянето на мазнините, тъй като се осигурява правилно усвояване на протеина, а също и това на въглехидратите и мазнините. При активно трениращи боди билдъри В комплекс витамините имат огромна роля, като способстват растежа на клетките ( в случая на мускулна тъкан) и оптимизират енергийния баланс, важен за поддържането на здравината на мускулите и издръжливостта при тежки физически натоварвания.

При тежкоатлетите е необходима консултация, относно дневния прием на Витамин В комплекс добавки, тъй като по-високите дози могат да предизвикат авитаминоза с неприятни последствия за сърдечната дейност, съня, кожата и нервната система. Нашата препоръка е да се спазват позволените дози, като се осигури допълнителен прием на тази група витамини чрез храната.

Кои храни са богати на витамин В?

Цялата комбинация от витамини от група В може да се набави при един добре балансиран хранителен режим, тъй като В витамините се съдържат в млечните продукти, някои зеленчуци и ядки и разбира се в месото, като то е единствен източник на витамин В12, който се среща в най-голяма концентрация в черния дроб.

Така например, чудесен източник на витамин В6 са пълнозърнестите храни, кафявият ориз и бананите. Ето защо активно спортуващите и хората на диета не бива да изключват от менюто си хляба и ориза, а да ги заменят с качествен пълнозърнест хляб и кафявата разновидност на ориза, който поддържа усещането за ситост по-дълго и дава много повече енергия на спортистите.

Като източник на витамин В3 можем да посочим червеното месо, пуешкото, сьомгата и някои ядки, като правим уговорката, че ядките не бива да са термично обработени и осолени, а месото не трябва да съдържа мазнини. При диета за отслабване е напълно изключен прием на тлъсти меса и сланина.

За усвояването на мазнините огромна роля играе витамин В5, който се съдържа в най-голямо количество в зърнените култури, червеното месо и орехите. Тези храни, приемани в добре дозирано количество и обработени правилно могат да подпомогнат изгарянето на мазнините и да стимулират преобразуването на протеините в мускулна тъкан.

Витамин В комплекс, като хранителна добавка може да се приема под формата на таблетки, капсули или ампули, като течната форма може да се приема чрез инжекции или на капки, разтворени във вода за орално приложение. Всеки начин на употреба следва да става след консултация с лекар и да се избягва предозиране, макар че водоразтворимите витамини, каквито са тези от група В се изхвърлят с урината, когато се натрупат в излишък.

#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }