PedometerВървенето се счита за най-здравословния тип физическа активност. То подобрява кръвообращението, помага да се избавим от натрупаните в организма токсини, подобрява перисталтиката на стомаха и червата, успокоява нервната система, ускорява метаболитните процеси, забавя стареенето, намалява риска от рак и сърдечно-съдови заболявания, намалява риска от депресия, успокоява тревожността и много други. Редовното ходене стимулира цялостно мускулатурата, като се започне от мускулите на гърба и корема, мине се през врата и раменете и се стигне до краката и седалището.

Колко крачки трябва да правим на ден?

Всички специалисти са единодушни, че за да се поддържа оптимално здраве, един човек трябва да прави средно по около 10 000 крачки на ден. Най-полезно е да се върви с умерено темпо или както обичат да казват специалистите – с бодра стъпка. Това обаче, далеч не означава, че от бавното ходене също няма ползи. То също е изключително полезно, но е по-скоро здравословно за нервната система, за емоционалното здраве и за мускулите, тъй като при бавно ходене те се натоварват по-пълноценно. По-енергичното и бодро ходене от своя страна е изключително полезно за кръвното налягане, за метаболизма и за здравето на сърдечно-съдовата система.

Как да изчисляваме по колко крачки правим на ден?

Далеч сме от мисълта, че всеки човек трябва да брои “едно, две, три, четири” докато се разхожда в парка. Много по-добре е вместо това да се наслаждавате безгрижно на слънцето, чистия въздух, птиците и смеха на хората, които си подават фризби на някоя полянка. Но как тогава можем да знаем колко точно крачки правим всеки ден? Отговорът е много прост – като използваме крачкомер или както още го наричат – педометър.

Как работи крачкомерът?

Крачкомерът представлява малка електронна джаджа, която има вграден изключително чувствителен сензор за движение. Той позволява на устройството да отчете точно кога правите следващата крачка, кога спирате за да си починете и кога поемате отново на път. Крачкомерът на практика може да засече това с абсолютна точност и по този начин ще бъдете наясно по колко крачки правите на ден. Ще знаете дали е необходимо да увеличите двигателната си активност и също така дали имате някакво подобрение в това отношение. така например, ако крачкомерът отчете 8 000 крачки, вие ще знаете, че трябва някак да направите така, че да добавите към дневната бройка от 2 000 крачки. Това може да стане като отскочите до пазара например или до супермаркета.

Къде се поставя крачкомерът?

В зависимост от модела, крачкомерът може да се постави на различни места по тялото, например на кръста, на ръката, под рамото или другаде. Някои модели изрично отбелязват, че крачкомерът трябва да се постави на конкретно място, докато други само препоръчват такова или дори не го упоменават. Важно е да обърнете внимание дали конкретният модел има подобно указание.

Какви други функции има крачкомера?

Крачкомерът е не само средство, което ще ви покаже колко крачки сте направили, но може да притежава и някои други доста полезни функции. По-модерните джаджи могат да изчислят и разстоянието, което сте изминали през деня в километри или мили. Освен това, има вече много устройства от този тип, които показват какво е кръвното налягане на човека, пулса и други подобни. Това позволява не само да следите за своята двигателна активност, но и да усетите дали не претоварвате тялото си прекалено. Тази функция на крачкомера всъщност позволява да се грижите за здравето си по един отговорен и информиран начин.

Крачкомерът стимулира активността

Повечето хора, които си закупят тази малка джаджа заявяват, че действително тя е оказала стимулиращо въздействие и ги е накарала да бъдат малко по-активни, защото в повечето случаи осъзнават, че всъщност тяхната двигателна активност не покрива дори и половината от необходимия минимум. Крачкомерът освен това стимулира и активните хора да станат още по-активни. Ако сте вървели например в парка и вече мислите да се приберете у дома, но забележите на устройството, че сте изминали доста по-малко от това, което сте мислили, джаджата може да ви накара да повървите още една – две алеи за да достигнете желаното разстояние.

А колко са 10 000 крачки?

За всеки човек 10 000 крачки са различно разстояние, защото едни правят малки стъпчици, докато други имат голям разкрач. Във всеки случай, специалистите считат, че 10 000 крачки се равняват средно статистически на около 8 километра изминато разстояние. Разбира се, трябва да припомним и още нещо – внимавайте с това къде се разхождате, защото мястото също е от значение. Предпочитайте парка, край реката, край морския бряг, а през уикенда и планината, като в същото време избягвате по възможност натоварените булеварди и прашни улици.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }