Умората след фитнес е нещо съвсем естествено

Обикновено всеки човек се чувства малко или много скапан след тежка тренировка и това е напълно естествено. Понякога тази преумора може да продължи и повече дни, като това зависи колко спим, с какво и колко се храним и като цяло до колко позволяваме на телата си да се възстановят. Обикновено ако си осигуряваме достатъчно сън и повече ценни хранителни вещества ще се възстановим по-бързо и пълноценно.

Л-карнитин помага да се справим с уморатаПреумората след фитнес

Ако търсите хранителна добавка, която да ви помогне по-лесно да превъзмогнете умората след тежка тренировка във фитнеса, л-карнитин е най-доброто решение. Може да чуете много различни неща за десетки различни хранителни добавки, но нито една от тях не може да се мери с тази.

Л-карнитин оптимизира използването на мазнините в човешкото тяло. Вместо да се трупат по бедрата, корема и седалището, те се използват много активно от организма за да задоволи той нуждите си от енергия. С помощта на кръвния поток мазнините се отправят към клетките, където свършват основното си предназначение, а именно да се превърнат в енергия. По този начин л-карнитин се явява най-доброто средство за справяне с умората.

Освен това, л-карнитин стимулира натрупването на вода в мускулите, което в дългосрочен план стимулира изграждането на силна и и здрава мускулна тъкан, а в краткосрочен план придава оптически обем на мускулите, правейки ги да изглеждат по-привлекателни.

Храната

От голямо значение е какво ядете след тренировка, защото нека не се залъгваме – човек не може да живее единствено от хранителни добавки, пък било то и най-ефикасните и здравословни. Те не заместват пълноценното хранене, а единствено помагат на човек да получи онова, което не му достига в храната.

И така, ако желаете да се възстановите по-бързо след тренировка най-важните храни, които трябва да консумирате са извара, риба, птичи гърди, телешко месо и дивеч. Разбира се, освен протеинови храни като тези, които току що изброихме, човек има нужда и от въглехидрати. Според специалисти в областта на здравословното хранене най-добрите източници на въглехидрати са овесените ядки, кафевия ориз и киноа.

Нужни са разбира се и мазнини. Най-добрите източници за това са рибата заради съдържащото се в нея рибено масло, фъстъците идващи в комплект и с много протеин, както и зехтина от типа екстра върджин, който е изключително богат на омега мастни киселини, които са незаменими и няма как да се набавят по друг начин.

Малко, но качествено

След тренировка е много важно да се водите от принципа “малко, но качествено”. Това означава, че храната след тежка тренировка не бива да е в много голямо количество, просто защото тялото ви ще се натовари допълнително за да обработва това, което сте изяли, а то всъщност има нужда от почивка.

Малката като количество храна в същото време трябва да е много качествена, защото трябва да покрие онова, което тялото иска след тренировка, а това са основно аминокиселини. Обикновено нуждата на тялото от аминокиселини след тежка тренировка силно се увеличава, така че трябва да се обърне внимание именно на това.

Отделете време и за достатъчно сън

Човешкото тяло има нужда от много сън след тренировка. Претовареното тяло ще се възстанови именно по време на съня, защото точно тогава тялото поправя “щетите” върху мускулните влакна по време на тренировката. Освен това, така ще се почувствате свежи и отпочинали още на следващия ден.

Обикновено нуждата от сън е около 8 часа, но след тежка тренировка може да достигне и 10 или дори повече часа. Хубаво ще е ако можете да заделите достатъчно време и да изчакате да се събудите сами, а не с помощта на будилници и други подобни агресивни методи. Тялото знае от колко сън се нуждае – просто му дайте време и то ще си го достави.

След колко дни ще сме готови за нова тренировка?

Обикновено фитнес инструкторите препоръчват да не спортувате всеки ден. Това е така, защото човек има нужда да се възстанови напълно след тренировка, а дори и да приемате добавки от типа на л-карнитин, все пак на тялото му е нужно малко време за да се възстанови. Имайте предвид, че процеса отнема малко време и не е възможно да си отпочинете като с магическа пръчка.

По тази причина е препоръчително да си дадете 2-3 дни преди да се върнете отново в залата. Трябва да почувствате кога тялото ви е напълно възстановено и готово. Специалисти дават следния пример – спортувайте докато ви е приятно. Усетите ли някакво некомфортно чувство, просто спрете и си дайте време за пълно възстановяване.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }