Преди да се фокусираме върху хранителните продукти, които могат да ни доставят креатин, нека първо да кажем няколко важни неща за него и да отговорим на няколко важни въпроса за креатина.

Може ли тялото да произвежда креатин?

Добра новина за любителите на фитнеса и спорта – нашите тела могат да синтезират Храните източници на креатинсъвсем сами креатин, дори и ако не го приемаме като хранителна добавка. За целта се нуждаем от редовен прием на храна богата на няколко жизнено важни аминокиселини – аргинин, глицин и метионин.

Къде се произвежда креатин в човешкото тяло?

Началото на производството на креатин се поставя в бъбреците при смесването на някои от нужните за целта аминокиселини. В последствие, процесът продължава в черния дроб. Когато креатинът е вече на разположение, той се пренася с помощта на кръвния поток до различни части на тялото за да може да покрие нуждите на човека от енергия.

На къде се насочва синтезирания креатин?

Веднъж синтезиран, креатинът се разпраща до различни части на тялото, но основното количество отива в скелетните мускули. На второ място е мозъкът, който също поглъща една не малка част от синтезирания в човешкото тяло креатин.

Креатинът и храната

Месото е основен източник на креатин…

Месните продукти се считат за най-сигурният и надежден източник ако искаме да си набавим повече креатин. За целта е необходимо да подберете чисто месо, което да е по-бедно на мазнини.

Филето е най-добрият избор. Сред месните продукти има множество, които са чудесен източник на креатин. Свинско, агнешко и дивеч – всички те са богати на аминокиселини, с помощта на които нашите тела синтезират креатин.

Ако трябва обаче да отличим един вид месо, който да изпъква над останалите, трябва непременно да поставим на първо място телешкото. Чистото телешко месо без мазнина е най-богатият източник на аминокиселини, които в тялото ни се превръщат в креатин.

Птичето месо е сред храните най-богати на креатин…

Пуешко, пилешко, патешко или дивеч – всички тези варианти са изключително добри като решение ако искате да консумирате повече креатин чрез начина си на хранене.

Обърнете внимание, че тук основно става дума за чистото месо без мазнина, например пилешки гърди или така нареченото бяло месо. Важно е също да се спомене и това, че е добре да избягвате кожата, която може да бъде и вредна и да допринесе за повишаване нивата на холестерола.

Рибата е чудесен източник на креатин и е феноменално полезна…

Рибата трябва да присъства в менюто ни колкото се може по-често. Тя е изключително богата на креатин, защото съдържа всички аминокиселини, които са необходими за неговото синтезиране, при това в много големи количества.

Освен това, рибата е много богата на ценни и незаменими мастни киселини. Освен че може да бъде чудесно решение за вашата диета и фитнес програма, рибата може да понижи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Диетолози са категорични, че ако включите в менюто си големи количества здравословно приготвена мазна риба, например скумрия, тон, сьомга и други, вие чувствително ще подобрите здравословното си състояние и ще постигнете значителни подобрения в теглото и фигурата си.

Изключителната сила на дивеча…

Както споменахме само преди малко, дивечът е изключителен източник на креатин, защото тук става дума за месо от животни, които са свободно израснали сред дивата природа.

Това, че те са най-добрият източник на креатин е доказано от учени от медицинския център на Университета на Мериленд. Те считат, че месото от заек, елен или бивол може да бъде несравнимо в това отношение.

В допълнение, друга група учени от САЩ подчертават и още едно предимство – месото от дивеч е не само по-добър източник на креатин, но също така е и чудесен начин да заредим телата си с полезни за здравето мастни киселини.

Заслугата на яйцата…

Яйцата са една от малкото храни извън месните продукти и рибата, която може да задоволи нуждите ни от креатин. На практика яйцата съдържат всички необходими за нашите тела протеини, което означава, че те за един безценен хранителен продукт и ние трябва да ги поставяме на масата всеки път, в който имаме възможност.Яденето на яйца всеки ден не е вредно, а тъкмо обратното, стига да не прекаляваме с количествата разбира се.

Можем ли да си набавим креатин от растителни продукти?

Ако търсите растителни храни, които да ви помогнат да си набавите креатин, може би сте изправени пред голяма трудност, защото това като цяло не е характерна черта за растенията. Въпреки това, киноа е едно от малкото растения, които са изключение. То всъщност е единственото растение, което съдържа всички нужни на човека аминокиселини и може да е много ценно за да може тялото ни да си създаде достатъчно креатин.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }