woman-sit-upНадценявани ли са коремните преси?

Коремните преси са упражнение, което чрез повдигане и спускане на горната част на тялото докато сте в легнало положение въздейства директно върху коремните мускули, но много често ефектът се концентрира в горната част от стомаха. Освен това, резултатите са, така да се каже повърхностни. Това означава, че коремните преси сами по себе си не съдействат особено много за развитието на коремната мускулатура. За да се развият силни коремни мускули са нужни комплексни тренировки, които въздействат на коремната мускулатура по различен начин и от различен ъгъл.

Кои са основните противници на коремните преси?

Най-големите противници на коремните преси в световен мащаб са някои световно известни имена от света на фитнеса. Тук не говорим за инструктора от кварталната фитнес зала, а за професори и доктори в сферата на фитнеса и за хора, които базират твърденията си на дългогодишни наблюдения върху това как коремните преси се отразяват върху човешкото тяло. повечето противници подчертават, че самите коремни преси поставят тялото в неестествено положение да повтаря едно и също извиване, което всъщност не носи никакви ползи за тялото, освен че амортизира гръбначния стълб и неговата фина и деликатна структура.

А какви са ползите от коремните преси?

Ползите от коремните преси са, че част от коремните мускули се стимулират, като освен това се засилва значително и перисталтиката на стомаха, което може да помогне на хора, които страдат от констипация.

Как да се изпълняват коремните преси правилно?

Ако все пак сте решили да изпълнявате коремни преси, то най-вредният от всички начини е да се изправяте от кръста нагоре при всяко следващо движение. най-безопасният начин се счита да легнете на удобна и мека постелка, но поставена върху стабилна основа и съвсем леко да повдигате горната част от тялото си, но без да отлепяте цялото тяло от килимчето. краката трябва да са прегънати в коленете, а ръцете може да се скръстят като буквата “Х” пред гърдите.

Най-доброто упражнение за стомах ли са коремните преси?

Широко битува из обществото заблудата, че коремните преси са най-добрият начин да стегнете коремните си мускули, а това далеч не е вярно. Йога и пилатес предлагат различни техники, които могат да стегнат до неузнаваемост коремната мускулатура, но без това да причинява дискомфорта на коремните преси и разбира се, без да носи толкова рискове за гърба и врата, колкото те. Йога и пилатес обаче не са единствените, които предлагат добра алтернатива. Почти всеки вид спорт може да се похвали с това, че въздейства положително върху коремната мускулатура, а дори и практикуването на ежедневно ходене с изправени рамене и правилна стойка може да подобри изгледа на стомаха.

Какви са рисковете и отрицателните страни от изпълнението на коремни преси?

Правенето на коремни преси носи някои рискове за здравето и за външния вид, които със сигурност не са безобидни. Ето някои от най-известните и широко разпространени рискове:

  • – Един от най-големите рискове при правене на стандартни коремни преси е това, че ако не се изпълняват правилно, те могат сериозно да увредят гърба. В някои случаи може да се стигне до травми, които да преминат в трайни увреждания.
  • – Възможно е при продължително изпълнение на коремни преси във времето да се стигне до перманентни гръбначни изкривявания, които не само да причинят дискомфорт и болки на засегнатия, но дори и видимо да развалят неговата стойка.
  • – Могат да доведат до болки във врата и главоболие. Причината е в това, че вратните мускули и сухожилия изключително силно се напрягат по време на коремни преси. Много често хората дори не осъзнават, че причината е това, но ако познавате добре тялото си и следите за промените, които протичат в него ежедневно, няма начин да не сте забелязали връзката.
  • – Понякога прекаленото практикуване на коремни преси може да доведе до влошаване на състоянието при хора страдащи от синдрома на раздразненото черво.
       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }