creatineКреатинът е сред най-популярните хранителни добавки напоследък. Той може да се намери във всеки един магазин за хранителни добавки в търговската верига. Причина за неговата популярност е доказаната му ефективност когато човек желае да постигне забележими резултати във фитнеса. Съчетан със здравословно хранене и интензивни тренировки, той може да удвои резултатите ви в сравнение с преди да започнете да го приемате.

Защо се приема креатин?

Основната причина, която кара много занимаващи се с фитнес мъже и жени да посегнат към хранителната добавка креатин е тази, че креатинът увеличава драстично потокът на енергия към мускулите. Това ги кара да се съкращават по-бързо и по-ефикасно, а освен това и времето, за което човек може да издържи на тренировка във фитнес залата значително се удължава. Това рефлектира в много по-интензивни тренировки и резултатът е по-добре оформени и стегнати мускули.

Има ли ефект креатинът след тренировка?

Креатинът има още една положителна страна и тя е, че неговият ефект ще ви облагодетелства доста след самата тренировка. Обикновено след фитнес човек се чувства изтощен, а ако тренировката е била по-натоварена липсата на енергия е осезаема, особено на следващия ден. Креатинът ще ви спести тези моменти на прекалена умора и нежелание да правите каквото и да било, защото той помага на тялото много по-бързо да се възстанови след тежка тренировка. Това, разбира се, не само ще ви накара да се чувствате добре, но и ще ви върне много по-скоро отново във фитнес залата.

По-бързо възстановяване е равно на по-добро здраве…

Доста често запалените любители на фитнеса се оплакват, че когато се изтощят прекалено изпитват симптоми на настинка, например болки в гърлото, парене в носа и други подобни. Това се случва, защото тялото е отслабило защитните си функции в резултат на преумората. Приемът на креатин ще предотврати това, защото мускулите много по-бързо ще възвърнат формата си след интензивна тренировка.

Креатинът засилва метаболизма…

Креатинът чувствително засилва метаболитните процеси. Това може да доведе до загуба на мазнини и да направи мускулите по-забележими и по-добре оформени. По-бързият метаболизъм е още един фактор, който ще ви помогне да подобрите спортните си постижения. Ако се занимавате със спорт, в който бързината е от голямо значение, тогава тази хранителна добавка може д ви бъде доста полезна. тя се препоръчва на атлети и спринтьори, но също така и на много други спортисти.

Креатинът и трупането на мускули…

Макар че креатинът има известно влияние върху трупането на мускулна тъкан, това влияние е по-скоро малко. Въпреки това, резултатите ще изглеждат доста по-забележителни, защото креатинът кара мускулите да изпомпват влага от останалата част на тялото. В резултат на повишеното водно съдържание, мускулите ще изглеждат по-големи, отколкото са в действителност. И все пак, специалистите подчертават, че тази вода, която се натрупва в мускулите всъщност може да подпомогне сама по себе си по-добрият мускулен растеж.

Къде няма влияние креатинът?

Ако се занимавате със спорт, в който се изисква голяма издръжливост и поддържане на ритъма за дълъг период от време, то креатинът може и малко да ви разочарова. Той като цяло не допринася за този тип тренировки, за разлика от приноса му при упражненията в които се изисква бързина и динамика.

Странични ефекти от приема на креатин

Въпреки многобройните си ползи, креатинът трябва да се използва с мярка. Не приемайте по-голямо количество от онова, което е оказано на опаковката според вашите пръсти и тегло. А ето и някои от възможните странични ефекти:

Недоказани странични ефекти

Когато се приема в твърде големи количества, креатинът би могъл да причини някои негативни ефекти върху човешкото тяло. Учените предупреждават, че има съмнения за евентуално отрицателно въздействие върху бъбреците и черния дроб. Въпреки това, се припомня, че до сега няма категорични доказателства за подобно въздействие и всичко това са съмнения, които предстои да бъдат потвърдени или опровергани.

Доказани странични ефекти

Един от минусите на креатина е, че той кара мускулите да изтеглят вода от тялото. На пръв поглед това изглежда съвсем безобидно, но в летните горещини би могло да бъде причина за сериозна дехидратация. Ето защо специалистите предупреждават, че е препоръчително да се пие достатъчно вода когато се приема креатин.

Препоръчително е да се обърне специално внимание ако страдате от някакво сърдечно-съдово заболяване. Ако имате подобни проблеми е добре да се консултирате с личния си лекар преди да премете креатин. Имайте предвид, че той би могъл да предизвика сърцебиене, а при някой хора, които имат проблеми със сърцето би могъл да повиши риска от инфаркт.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }