Йога или фитнес?

Напоследък йогата добива все по-голяма популярност и е на път да се превърне в най-предпочитаната тренировка. До не отдавна се твърдеше, че това е временно явление или модна вълна, но йогата все повече навлезе в живота на все повече млади и не толкова млади мъже и жени.Йога или фитнес

Тази практика всъщност набра голямата си популярност именно защото е изключително здравословна и напълно може да замести фитнеса. Сред най-често срещаните питания е дали трябва да се правят упражнения по йога преди или след тренировка, но това е много подвеждащ въпрос, защото самата йога е вид тренировка, и то доста ефикасна.

Една практика по йога в продължение на 45 минути два или три пъти в седмицата може да направи чудеса с вас и вашето тяло и може да бъде не по-малко ефективна, отколкото е същото време прекарано във фитнес залата.

Не подценявайте йогата

Много хора считат, че понеже движенията в йога са основно бавни и плавни, тя не е толкова ефикасна и не гори толкова много калории, колкото горят други портове. Това обаче е огромна заблуда, защото от своя страна йогата компенсира бавните и плавни движения с голямо физическо натоварване.

Макар че през годините йогата имаше славата на по-скоро женски вид практика (макар че инструкторите по йога не харесват думата спорт и предпочитат да наричат заниманията по йога просто практика), тя всъщност е силов спорт, който използва като основен инструмент собственото тяло и неговата тежест.

Йогата, ако се практикува внимателно и без да се допускат грешки, всъщност много повече наподобява спортове от типа на вдигане на тежести, което я направи много популярна и сред представителите на силния пол.

Йогата може да изгради много силна мускулатура

Причината поради която все повече мъже обръщат поглед към йогата е нейната способност да стимулира развитието на много силна и добре оформена мускулатура.

Според специалисти, йогата има едно много голямо предимство пред много други спортни практики и това е, че тя развива хармонично цялото тяло, вместо да се концентрира само върху определени части от него, като например гърди или ръце.

Йогата дава възможност за цялостно мускулно скулптуриране, а сред най-популярните между представителите на силния пол са така наречените упражнения по пауър йога.

Тук попадат някои от най-сложните за изпълнение упражнения в йога, които действително изискват изненадващо голяма физическа сила и издръжливост, които за начинаещия практикуващ могат да са просто абсурдни.

Подобно на спорта, в йога се напредва постепенно

Подобно на всяка друга форма на физически упражнения, в йога трябва да се напредва много внимателно и постепенно, защото в противен случай човек би могъл да си докара сериозни травми. Постепенно обаче ще развиете не само много голяма сила, но и гъвкавост, каквито малко спортове предлагат на практикуващите.

Има ли необходимост от правене на допълващи тренировки?

Ако правите упражненията по йога както трябва, вие няма да имате нужда от никакви други допълващи упражнения, защото тялото ще се оформи много добре и ще добите изключително привлекателна форма.

Ако обаче не сте доволни от резултатите, то винаги можете да допълните практиките от йога с упражнения с гирички, защото те развиват конкретно бицепсите. И все пак, отново повтаряме – ако изпълнявате пълен комплекс от упражнения в една тренировка, то вие няма начин да не сте доволни от резултатите.

Можем ли да използваме хранителни добавки ако се занимаваме с йога?

Както и при всеки друг спорт, йогата изисква повишена работа на мускулите и натоварва костите. Освен това, макар и заниманията да изглеждат тихи спокойни и леки, те всъщност подлагат тялото на голямо натоварване.

Ако практикувате редовно има голяма вероятност някои хранителни вещества да не ви достигат. Това най-вероятно ще усетите ако са ви нужни няколко дни за да се възстановите от тежка тренировка.

За да се справите с този проблем бихте могли да прибегнете към приема на една от най-препоръчваните и безопасни напоследък хранителни добавки л-карнитин. Приемът на тази хранителна добавка като цяло се препоръчва на повечето активно спортуващи хора и йогата съвсем не е изключение. Именно л-карнитин ще направи костите ви по-здрави и устойчиви, а мускулите много по-силни.

Освен това ще ви помогне да изгорите по-голямо количество мазнини по време на тренировката и да оптимизирате резултатите, които биха могли да се постигнат. Приемът на л-карнитин ще ви позволи да се върнете на килимчето за йога много по-скоро от очакваното.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }