Тауринът е полу-незаменима аминокиселина, която изгражда до 0,1% от човешкото тяло. Той може да се произведе по естествен начин от човешкото тяло, но това важи само за възрастните хора. Децата в най-ранна възраст не могат да си синтезират сами нужния таурин.

Тауринът и човешкото здраве…taurine

Тауринът има огромно значение за поддържането на добро здраве. Той е жизнено важен за здравето на сърцето и цялата сърдечно-съдова система, за изграждането на мускулите, а също така и за костите на човека. Проучвания сочат, че богатата на таурин диета и приемът на хранителни добавки с таурин може да окаже благоприятно влияние върху поддържането на стабилно и здравословно ниво на кръвното налягане. Освен това, тауринът кара хората да се чувстват бодри и енергични по един съвсем естествен начин.

Тауринът в храната…

Учените предупреждават, че е важно да си набавим част от необходимото количество таурин чрез храната, която консумираме, защото той е жизненоважен за човешкото тяло. В същото време тауринът може да се произведе и от човешкия организъм, но количествата обикновено не са съвсем достатъчни. По тази причина трябва да си го набавяме от външен източник постоянно чрез диетата или с помощта на хранителни добавки.

Най-богатите на таурин храни са чистото телешко и свинско месо без мазнини, пуешките и пилешките гърди и разбира се яйцата. Рибата също е от много голямо значение и попада сред най-ценните храни като източник на аминокиселината таурин. Интересен факт е, че големи количества таурин се съдържат в човешката кърма и коластрата, защото при децата тази аминокиселина е от много по-голямо значение, тъй като новородените не могат да синтезират таурин в тялото си.

Любопитно за таурина…

Любопитен факт за таурина е, че в резултат от неговата способност да кара хората да се чувстват бодри и енергични, той се използва доста често като една от важните съставки в производството на редица марки енергийни напитки.

Таурин и фитнес – дяволски добра комбинация

Тауринът е много ценен за здравето на всеки човек, но ако спортувате ползите от него могат да са изключителни! На първо място, тауринът ще направи мускулите ви по-силни и издръжливи, което осезаемо ще подобри качеството на тренировката ви във фитнеса. Прибавяйки и това, че увеличава по мек и безопасен начин енергията, туаринът ще ви позволи да спортувате много по-дълго време. Втората голяма полза от таурина при спортуващите хора е, че той е изключително ценен в процеса на възстановяване. Дори и след тежка тренировка ще можете да се възстановите за съвсем кратко време, като същевременно няма да се чувствате скапани от преумора, а ще можете да си вършите ежедневните задачи без проблем.

Ползите в работата…

Учените считат, че освен чудесен помощник във фитнеса, тауринът може да помогне дори и в професионалния живот на хората. Резултатите от многобройни проучвания сочат, че тази аминокиселина чувствително подобрява концентрацията. Това ще ви помогне да сте много по-работоспособни и енергични в офиса.

Недостатъци от приема на таурин

Проведените до сега научни изследвания върху таурина не показват наличието на някакви странични ефекти. Разбира се, учените предупреждават, че хранителните добавки с таурин трябва да се използват много внимателно и не бива да се превишава препоръчителното количество от него. Тауринът е добре да се избягва от бременните и кърмещите жени, но се приема за безопасен за повечето други хора. Добре е да се избягва от хора страдащи от маниакални и биполярни разстройства, защото се счита, че може да влоши състоянието при пациенти с такива проблеми.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }