Кои витамини попадат в групата на витамин В комплекс?

Към групата на витамин В комплекс попадат почти всички водоразтворими витамини. Това включва витамините В1, В2, В3, В5,В6,В9, В12 и други. Изключение прави единствено витамин С, който се разглежда отделно.

Каква е ролята на витамин В комплекс?Vitamin B

Всеки от витамините в група В комплекс изпълнява своя индивидуална роля, а някои от тях работят заедно като допълват един с друг своите функции. Най-общо казано, витамините от група В комплекс имат за задача да превърнат храната, която консумираме в енергия и да ни помогнат правилно да обработим хранителните вещества, но те също така играят решаваща оля за да имаме здрави коса, кожа, нокти, зъби, очи и други.

Какво не бива да очакваме от витамин В комплекс?

Погрешно е да си мислите, че витамин В комплекс ще ви подейства като чаша сутрешно кафе. Да, той действително подобрява притока на енергия и ще се почувствате много по-енергични и ще се справяте с по-голяма лекота с ежедневните си задачи, но неговия ефект е по-скоро мек и не е нещо, което ще почуствате много силно. По-скоро ще забележите това, че не се чувствате изтощени и ще ви бъде по-комфортно в собствената ви кожа.

Кога е най-доброто време за прием на витамини В комплекс?

Като цяло можете да приемате витамините си от група Б комплекс в удобно за вас време, без значение в коя част от деня е. Въпреки това, специалистите съветват по възможност да приемате В комплекс сутринта заедно със своята закуска. Причината е тази, че този витамин подобрява начина, по който човешкото тяло усвоява храната и я превръща в енергия, което оказва голямо влияние и на начина, по който ще се чувствате през целия ден.

кои храни да си набавим витамините от група В комплекс?

Всеки от витамините си има свой източник, от където да си го набавим в най-добри количества, но най-общо казано трябва да включвате в менюто си следните храни: всякакви ядки, семена, яйца, кисело и прясно мляко, сирене и извара, риба, телешко, пилешко, свинско, тъмно зелени листни зеленчуци, банани, бобови храни, картофи, моркови, кафяв ориз, овес и други.

Какви са сигналите за дефицит на витамин В комплекс?

Симптомите при недостиг на витамин В комплекс могат да бъдат много различни и е трудно да се обхванат на кратко, но някои от най-изразените са кожни проблеми, умора, загуба на тегло, поява на констипация, а също така и депресия и промени в настроението. При по-сериозни случаи дефицитът на витамин В комплекс може да доведе до поява на по-сериозни състояния като анемия.

Какви са рисковете от приемането на твърде много витамин В комплекс?

Понякога в резултат от приема на твърде много витамини от групата В комплекс човек може да изпита някои странични ефекти, които най-общо могат да се обхванат с думата дискомфорт, но като цяло варират драматично, в зависимост с кой точно витамин сте прекалили. Симптомите могат да бъдат изпотяване, зачервяване, промени в цвета на урината, безпокойство, диария и много други.

При наистина тежки случаи, в които пациент е приел много големи количества някои видове витамини от група В (в случая В9), може да бъде на лице повишен риск от сърдечен удар, особено ако човекът като цяло има някакви сърдечни проблеми). Ето защо, макар и жизнено важни за човешкото здраве, витамините В комплекс трябва да се приемат с мярка и внимателно. Ако не сте сигурни кога и по колко да приемате, препоръчително е да се консултирате с вашия семеен лекар.

Можем ли да приемаме различни витамини от група В или е добре да заложим на В комплекс?

Ако имате определен медицински проблем и вашият лекуващ лекар ви е препоръчал да приемате определен витамин от група В, това е защото той или тя знае, че конкретният витамин може значително да подобри вашето здравословно състояние. Ако обаче сте здрави и желаете да приемате витамин В за да подсилите своето здравословно състояние, тогава витамините от група В комплекс са по-подходящи. Причината е тази, че таблетките витамини В комплекс съчетават по правилен начин съотношенията от различни витамини в себе си и така ще сте спокойни, че приемате витамините в балансирани съотношения.

Кой трябва да обърне специално внимание на витамин В комплекс?

Витамин В комплекс е изключително полезен за всеки човек, но специално внимание трябва да отделят хората, които страдат от мигрена или онези, при които се наблюдава загуба на паметта. Витамините В комплекс имат особено добро влияние върху тези хора.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }