Отслабването е нещо, което мнозина искат, но повечето хора никога не постигат през живота си. Ако не искате да бъдете част от неуспешната статистика в отслабването, можете лесно да коригирате това. Няколко прости правила ще ви помогнат наистина много.

Не гладувайтеПравила при отслабване

Много е важно да знаете, че гладуването няма да ви помогне да отслабнете, а точно обратното – то води до акумулиране на наднормено тегло. Ако пропускате хранения просто ще забавите метаболитните процеси, защото целта на тялото е точно обратната на вашата, а именно да натрупа колкото се може повече мастна тъкан.

Ето защо специалисти по диетология са доказали, че за да отслабнете можете леко да намалите порциите и да консумирате по-диетични храни, но не и да прескачате хранения. Обикновено хората с най-много наднормено тегло са именно тези, които са се опитали да смъкнат излишните килограми с гладуване.

Запознайте се добре със здравословните продукти

Ако имате сериозни намерения да се храните здравословно и да променяте трайно фигурата си, редно е да сте добре запознати с храните, които могат да ви помогнат това да се случи. С повече подробности ще ви запознаем с диетичните храни в други наши статии, но тук трябва да очертаем някои основни правила, които е добре да знаете по отношение на храненето. Едно от тях е да внимавате с въглехидратите.

За разлика от популярното мнение, не е необходимо да се отказвате от въглехидратите. Важно е по-скоро да ги подбирате според качеството им. Така например здравословния пълнозърнест хляб, овесените ядки и кафевия ориз са изключително добри за вас ако ги консумирате в малки количества. Според специалисти две филии висококачествен пълнозърнест хляб на ден са напълно достатъчни.

Наблегнете на протеините

Почти всеки съвременен човек се храни небалансирано. Една от най-честите грешки е, че даваме твърде много предимство на въглехидратите спрямо протеините. Ето защо е важно да знаете кои храни носят повече протеин и да си похапвате повечко от тях.

Тук влизат чистото месо без мазнина, рибата, шунката, пилешките гърди, яйцата и разбира се кралицата на протеините – изварата. Хубаво е да похапвате и повечко трици в ежедневието – с мляко, с кисело мляко или дори с вода – триците са признати за нутрикамент, тоест за храна с изключително ценни за здравето качества.

Освен това, пропуснахме да споменем, че когато хората отслабват, те често губят предимно мускулна тъкан, което не помага особено за добрия изглед. Така че приемът на повече протеини ще ви помогне да горите по-малко мускули и повече мазнини.

Пийте течности

Под течности нямаме предвид газирани напитки, подсладен чай, сок и алкохол, а вода. Важно е да поемате достатъчно течности, защото това намалява чувството за глад, а също така и помага на тялото да се справя по-бързо с мазнините и токсините. Обърнете внимание, че напитки като кафе и чай по-скоро обезводняват организма и не могат да ви помогнат в това отношение. Към течностите по-скоро могат да се причислят чаша прясно мляко или айран.

Движете се и спортувайте

Двигателната активност е задължителна за хората, които искат да отслабнат, независимо дали защото не харесват тялото си или защото здравословното им състояние го изисква. Двигателната активност върви ръка за ръка с отслабването, първо, защото го стимулира чрез забързване на метаболитните процеси и второ, подпомага изгарянето на повече калории.

Според специалисти човек трябва да върви поне по 8-9 километра на ден или да прави по около 10 000 крачки. За целта можете да си купите крачкомер или просто да си изградите навик да се разхождате привечер край морския бряг или на друго приятно място.

Не винаги слабото тяло е равно на сексапил

Хубаво е човек да има стремеж да смъкне малко излишни мазнинки, но е добре да се знае, че в повечето случаи само отслабването не е достатъчно. Обикновено това което прави едно тяло секси е хармоничната мускулатура. И тук става дума както за мъжете, така и за жените.

Разбира се, нямаме предвид, че трябва да изглеждате като културисти. Просто искаме да кажем, че ако не се погрижите да тонизирате и стегнете мускулите си може и да сте много слаби и дори с тегло под нормата и тялото ви пак да изглежда тромаво и отпуснато.

Следващият път, в който решите, че тялото на някой е много секси, просто огледайте мускулатурата и ще видите, че човекът не е толкова слаб, а просто е стегнат. Ако искате наистина да стегнете тялото си и да изглежда то неустоимо, отделете за спорт 150 минути на седмица, а как ще ги разпределите, зависи от вас.

Поддържайте добро настроение

Доказано е, че хората в депресивно състояние са склонни да консумират повече калории и често се опитват да намерят удоволствие в мазни, пържени или сладки храни. Поддържането на добро настроение регулира апетита.

Ангажирайте ума си с хобита и интереси

Когато човек ангажира съзнанието си с приятни и интригуващи го неща, той много по-малко мисли за хранене. Не ви ли се е случвало толкова много да се погълнете от нещо, че изобщо да не огладнеете? Това е нещо, което почти всеки човек понякога преживява. Колкото повече държите ума си ангажиран с приятни неща, толкова по-рядко ще прибягвате към храната като източник на забавление и удоволствие.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }