Whey Protein

Ако сте започнали скоро да се занимавате с фитнес или друг тип спортна дейност, най-вероятно се замисляте за ползите от допълнителния прием на протеини. Изборът обаче е доста труден, защото действително търговската мрежа, и по-специално магазините за здравословни храни и хранителни добавки, буквално са заляти от какви ли не предложения, едно от друго по-атрактивни. Разбира се, всеки човек иска да направи най-правилния избор, ето защо тук сме отделили специално внимание на това какво представлява един от най-популярните протеини – суроватъчният протеин.

Коя е най-качествената форма на протеин?

Според диетолозите и професионалистите в областта на фитнеса, суроватъчният протеин е най-чистата и висококачествена форма на протеин, която може да се намери днес в търговската мрежа на нашата страна и по света. Този продукт, който е предимно насочен към любителите на спорта, се счита за изключително диетичен и в същото време дава впечатляващи резултати дори и при кратковременна употреба.

От какво се произвежда суроватъчният протеин?

Казано на кратко, суроватъчният протеин се произвежда от краве мляко. Той е един от двата протеина, които се съдържат в млякото. Той се добива от млякото като бипродукт в процеса на производство на сирене. По тази причина този протеин не само притежава всички силни качества на сиренето и другите млечни продукти като изварата, но дори ги превъзхожда с изключителното си съдържание на белтъци. Разликата е в това, че на практика липсват мазнини, което е причина за много ниската калоричност и считането му за идеалния избор по време на диета.

Суроватъчният протеин е силно препоръчителен при опит да е свалят няколко излишни килограма…

Ако спазвате стриктен хранителен режим, в който се залага на ограничен калориен прием или пък ако по някаква причина не консумирате достатъчно богата на протеин храна (риба, млечни продукти, месо, яйца и други подобни), суроватъчният протеин може да се окаже за вас много ценен източник на незаменими хранителни вещества, които не можете да си набавите от диетата. Той е изключително богат на аминокиселини, които, за съжаление, човешкото тяло няма как да си набави от външен източник, освен чрез храната.

Как помага суроватъчният протеин при отслабване?

Както вече споменахме, суроватъчният протеин е изключително беден на мазнини. В същото време той представлява мощна комбинация от аминокиселини. В резултат на това, при редовен прием в препоръчителните количества, човек започва да изпитва по-слабо чувство на глад, тъй като тялото е добре задоволено от към протеини и така се стига до по-ниския прием на калории на ежедневна база. В края на краищата, това води до сваляне на килограми, но е много важно да се отбележи и това, че свалените килограми са под формата на мастна тъкан, а не на мускули.

Суроватъчният протеин се усвоява много бързо…

Суроватъчният протеин е една от формите на протеин, които се усвояват най-бързо от организма. Това е причината, поради която при интензивни тренировки организмът незабавно получава това, от което се нуждае. Наличните аминокиселини незабавно се усвояват и така се стига да много бързо възстановяване на мускулите, които са се увредили на микрониво по време на интензивната тренировка. Бързата усвояемост на този протеин води до много по-бързи резултати от посещението във фитнеса.

Суроватъчен протеин или соев протеин?

Най-големият конкурент на суроватъчният протеин е соевият протеин. Според специалисти обаче, суроватъчният протеин цялостно превъзхожда соевия, защото суроватъчния съдържа по-голямо количество аминокиселини. Изключение правят аминокиселините аргинин, хистидин, пенилаланин и триптофан, които се срещат в соевия протеин в малко по-големи количества. За сметка на това, суроватъчният протеин впечатляващо превъзхожда по съдържание на леуцин, изолеуцин, лизин, метионин и валин. Цялостното количество аминокиселини в суроватъчният протеин превъзхожда това в соевия с около 10% по най-груби изчисления.

Кой трябва да внимава със суроватъчния протеин?

Ако страдате от някакво заболяване на черния дроб или бъбреците, трябва да сте изключително внимателни при прием на суроватъчен протеин. Най-добре е да се консултирате с вашия личен лекар или друг опитен медицински специалист, защото само така можете да сте спокойни, че за вас няма да има някакви странични ефекти.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }