Витамин А е есенциален витамин, което означава, че той няма как да се синтезира в човешкото тяло. По тази причина, за да работи тялото както трябва, налага се ние да си го набавим чрез храната, която консумираме или пък под формата на добавка. Освен това, той е мастно разтворим, тоест тялото се нуждае от известно количество мазнина за да го усвои.

Витамин А – от храната или под формата на хранителна добавка?

Подобно на всеки друг витамин, витамин А също може да се набави или чрез храната, или чрез приема на съответната хранителна добавка. Учените в сферата на храненето винаги препоръчват да се спираме на естествените източници, тоест да се стараем да си набавим

необходимите количества витамини чрез храната и ако не можем да го постигнем по някаква причина, едва тогава да разчитаме на хранителните добавки за да укрепим здравето си.

Кои храни са богати на витамин А?

Витамин А се съдържа в най-различни хранителни продукти, както от растителен, така и от

Витамин А

животински произход. Така например, рибата (особено в прясното филе от сьомга), яйцата и месото са доста богати в това отношение и могат да бъдат доста ценен източник на витамин А. Голямо е съдържанието му също така и в черния дроб.

Важно е също така да знаете и това, че традиционно плодовете и зеленчуците в оранжев цвят са добре известни с богатото си съдържание на витамин А. Тук на първо място трябва да поставим морковите, а след тях кайсии , праскови, камби, тиква, сладки картофи, пъпеш, редица тропически плодове като манго и папая и много други други.

Много богати на витамин А са тъмно зелените листни зеленчуци като спанак и коприва, магданоз и други подобни. Големи количества витамин А се съдържат също така в маслото, в много видове сирене и кашкавал, а също така и в овесените ядки и редица зърнени храни.

Как да подбираме източниците на витамин А?

Специалистите по здравословно хранене предупреждават, че трябва да сме много внимателни когато подбираме източниците на витамин А, защото много от богатите на него храни, каквито са много видове сирене, месо и черен дроб, могат да повишат нивата на холестерола и да създадат сърдечно-съдови проблеми.

Ето защо за най-добро решение се счита да разнообразяваме източниците, от които приемаме витамин А, като се стремим да включваме по малко от всички видове плодове, зеленчуци и продукти от животински произход.

Какво е значението на витамин А?

Витамин А оказва благоприятно влияние на всички органи и системи в организма, но най-голямо е неговото значение за здравето на очите. Ето защо експертите горещо го препоръчват за хора, които имат работа свързана с компютър или с взиране в дребни детайли. Освен това помага да виждаме в тъмното и при по-слаба светлина като цяло.

Витамин А е изключително важен за здравето на нашата кожа. Той ни помага да се адаптираме по-бързо към промените на околната среда и прави кожата по-силна и устойчива на вредни външни влияние, в това число и на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и слънцето.

Какви са симптомите при недостатъчно витамин А?

Когато човек не приема достатъчно количество витамин А, първо започва да усеща това по изтощението на очите, намаленото нощно виждане и сухотата, която може да бъде дразнеща. Освен това се появяват кожни проблеми, както и диария. Според специалисти, липсата на витамин А също така се отразява много зле върху работата на имунната система и недостигът на този витамин може да се окаже покана за много вируси и бактерии. Това е особено опасно през есенно-зимния сезон, когато циркулират голямо разнообразие от грипни и респираторни вируси.

Какви са симптомите от твърде много витамин А?

Докато недостигът на витамин А поставя здравето в риск, то прекаленият прием далеч не е по-безопасен. При прекомерна консумация едно от първите неща, които се забелязват е това, че кожата придобива оранжев или жълт оттенък. Това обикновено става ако консумираме повече оранжеви плодове, за които споменахме, че съдържат много витамин А, както и ако пием сок изцеден от такива плодове.

Ако системно прекалявате с приема на витамин А или ако еднократно приемете твърде голямо количество, това може да доведе до гадене, повръщане, зачервяване на кожата, усещане за слабост, главоболие и други подобни симптоми. Един от недостатъците на прекаления прием на витамин А е това, че когато приемете твърде големи количества, това може сериозно да попречи на усвояването от тялото на други важни витамини, като витамин D например.

Ето защо, препоръчително е да се консултирате с личния си лекар ако смятате да приемате витамин А и да попитате в какви количества е добре да става това.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }