Витамин В е комплекс от голям брой водоразтворими витамини, които имат огромно значение за човешкото тяло и живот. В тази група попадат 8 различни витамина – В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12. Те всички се отличават значително един от друг, но това което ги обединява е, че ролята им като комплекс витамини е да поддържат в добри нива метаболитните процеси в клетките и в тялото като цяло.

Как ни помага витамин В комплекс?Витамин Б

Споменавайки за неговата роля в метаболитните процеси, тук трябва да допълним, че витамините от група В играят решаваща роля в процеса на извличане на енергия от въглехидратите, мазнините и от протеините. Без витамин В, ние няма как да превърнем всичко това в енергия, което може да доведе до усещане за изтощение и слабост.

Как ни помага витамин В комплекс?

Споменавайки за неговата роля в метаболитните процеси, тук трябва да допълним, че витамините от група В играят решаваща роля в процеса на извличане на енергия от въглехидратите, мазнините и от протеините. Без витамин В, ние няма как да превърнем всичко това в енергия, което може да доведе до усещане за изтощение и слабост.

Витамин В1

Нарича се тиамин. Основната роля, която изпълнява е да регулира апетита и метаболитните процеси. Обикновено човек се нуждае от 1,1 – 1,2 милиграма на ден, които можем да си набавим от месото, хлебните изделия, граха и други подобни.

Витамин В2

Нарича се рибофлавин. Необходимото количество от него е 1,1 – 1,3 милиграма, като неговата роля е да поддържа кожата здрава и в добро състояние. Среща се в птичето месо, рибата, яйцата и други.

Витамин В3

Нарича се ниацин. Птичето месо и рибата са най-богатите източници на витамин В3. Той има много важна роля в правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, както и нервната система.

Витамин В5

Големи количества витамин В5 се съдържат в зелените листни зеленчуци. Той е важен за здравето на червените кръвни клетки и правилната работа на нервната система като цяло.

Витамин В6

Витамин В6 се среща доста широко, като основно се съдържа в бананите, морските храни, птичето месо и други подобни. Той е много важен за правилната работа на червените кръвни клетки.

Витамин В7

Витамин В7 е известен още под наименованието биотин. Той се среща основно в яйцата. Има важна роля в много процеси, но оказва изключително важна роля за здравето на косата и ноктите. Счита се за много полезен при хора, които страдат от диабет тип 2.

Витамин В9

Витамин В9 изпълнява много малко функции, но те са критично важни за правилното протичане на метаболитните процеси. Това го прави особено важен за здравето. Той се среща основно в бобовите храни, пълнозърнестите продукти, портокалите и повечето тъмно зелените зеленчуци.

Витамин В12

Витамин В12 се съдържа единствено в храни от животински произход. Най-големи количества има в телешкото месо и в морските храни. Той играе важна роля в редица процеси, но най-голямо значение има за правилното функциониране на нервната система, а също така и за работата на червените кръвни клетки.

Недостиг на витамин В – кой страда най-много?

Доста научни изследвания показват, че хората които консумират често алкохол страдат много повече от недостиг и занижени нива на витамин В в кръвта.

Какви са рисковете от приемането на твърде много витамин В?

Витамин В има много положителни страни когато се приема в здравословни количества. И той обаче, както всеки друг витамин, може да бъде вреден за здравето ако с него не се внимава и ако се прекали с неговия прием. Специалистите предупреждават, че приема на твърде много витамин В може да доведе до неприятни симптоми като твърде често уриниране и изхождане под формата на диария, гадене или дори повръщане, както и неприятни зачервявания на кожата.

Разбира се, симптомите от прекомерната употреба на витамин В изобщо не спират до тук, но все пак това са най-популярните симптоми при злоупотреба с него. Въпреки това, витамин В се приема за доста безопасен и обикновено ако се приеме малко по-голямо количество от него е напълно достатъчно да преустановите приема, след което неприятните симптоми ще изчезнат, ако такива са на лице. Ако обаче неприятните усещания не отшумят, тогава е най-добре да се консултирате със специлалист.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }