Каква е ползата за здравето от витамин D?

Витамин D е необходим на тялото за безброй различни процеси, органи и системи. Ако трябва обаче да определим кой поличава най-много облаги от него, то това несъмнени са костите. Често сме чували, че хората които страдат от недостиг на витамин D се оплакват и от болки в костите, чупливост на костите и предразположеност към различни видове травми. Но не само костите се нуждаят от витамин D. В подобно положение са и зъбите, ноктите, косата и много други части от тялото.

Как и от къде да си набавим витамин D?Витамин Д

– Слънцето

Надежден източник на витамин D е слънчевата светлина. Само 10 минути на слънце са достатъчни за да може човешкото тяло да произведе необходимото му количество витамин D. Това поставя слънчевата светлина стъпка напред пред хранителните продукти и хранителните добавки.

Тук обаче трябва да обърнете изключително голямо внимание на безопасността, тъй като слънцето може да причини сериозни здравословни проблеми като например рак на кожата, считан за един от най-опасните.

В случая ще постъпите разумно ако изберете за излизането си навън часовете рано сутрин или късния следобед, в който все още можете да се порадвате на слънчевите лъчи, но когато те са много по-безопасни. Ако например излезете в 8 или 9 часа сутринта или в 5 – 6 привечер, то вие отново ще можете да си набавите витамин D от слънцето, но вече по много по-безопасен начин.

Специалисти също така добавят и това, че не е нужно да стоите под преки слънчеви лъчи. Дори и ако се разходите за няколко минути под пъстрата сянка на дърветата, то тялото ви пак ще може да произведе достатъчно от ценния витамин.

– Храната

Храната е много важен източник на витамин D. Нейната роля е голяма и през лятото, но през зимните месеци храната се оказва всъщност единствения възможен източник на този токова важен за здравето витамин.

На практика, специалистите считат, че е почти невъзможно да си набавим всичкото необходимо от този витамин количество само чрез храната, така че е добре тя да се съчетава през лятото с разумно излизане на слънчева светлина и през зимата – със здравословен и премерен прием на витамин D. Важно е да се знае и кои са основните хранителни източници на този витамин.

Това са предимно млечните продукти като кисело и прясно мляко, извара, сирене и кашкавал, а също така и разбира се яйца. Много сериозни източници на витамин D са и рибеното масло (най-големият източник на витамин D), рибата тон, скумрията, сьомгата и други мазни видове риба. Богати на витамин D са също така и някои месни продукти, особено телешкото месо.

– Хранителните добавки

Ролята на хранителните добавки е да запушат празнините в нашия хранителен режим. На тях не бива да се гледа като на основен източник на хранителни вещества, защото нищо не може да се сравни с това да си набавим необходимите витамини от естествен източник.

За съжаление, не винаги сме в състояние да консумираме достатъчно качествени продукти за да си набавим онова, от което се нуждаем. Ето къде се появяват и хранителните добавки.

Тяхната роля е да ни подсигурят с онова, което не сме успели да получим чрез ежедневната си диета. При витамин D трябва да отбележим, че необходимостта да го приемаме като хранителна добавка на практика съществува единствено през зимните месеци, защото тогава дори и добре планираното меню с разнообразни хранителни продукти някак н може да замени напълно липсата на слънчева светлина.

Ето защо, ако нямате някакви здравословни проблеми, които да изискват да приемате витамин D през цялата година, препоръчително е да го приемате като добавка само през мрачните месеци от годината.

Къде се синтезира витамин D?

Когато витамин D се синтезира в човешкото тяло по естествен път от слънчевата светлина, този процес протича в кожата на човека. И докато мнозина алармират, че излагането на слънце повишава риска от рак, то самият витамин D има свойството според някои проучвания да намали риска от различни видове рак, например на дебелото черво, простатата или на гърдата.

Рискове при приемане на твърде много витамин D

Витамин D може да бъде опасен и токсичен ако с него се прекали. Така например прекомерните количества от него могат да причинят аритмия, а също така и калциране на кръвоносни съдове, което би могло да доведе до опасни за живота и здравето на хората състояния, както и да причини сърдечно-съдови заболявания. Ако считате, че трябва да приемате хранителни добавки с витамин D помолете вашия личен лекар да ви каже в какви количества следва да приемате от този витамин.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }