От къде да си набавим необходимото количество витамин Е?

Витамин Е се съдържа в голямо разнообразие от хранителни продукти. Особено място заемат различните видове растителни масла. Тук няма как да не започнем със световно известното маслиново масло или както е по-известно в България – зехтин. Това е отличен пример за продукт, от който може да си набавите огромни количества от жизнено важния витамин.Витамин Е

Макар че зехтинът е първенец по полезни свойства, няма как да не споменем и слънчогледовото олио, което също е на едно от челните места. Тук обаче е много важно да направим една вметка, че когато преминат през висока температура и пържите с тях тези растителни масла бързо загубват здравословните си качества и лесно стават вредни.

Освен зехтина и другите растителни масла, огромни количества витамин Е се съдържа и в различните видове семена. Тук трябва да споменем слънчогледовите семки, които са изключително богати на този витамин. Сред първенците по съдържание на витамин Е са и някои видове ядки, като особена почит се отдава в това отношение на бадемите, които са считани за супер храна от много специалисти по здравословно хранене, както и в старите хранителни практики на йога.

Много видове зеленчуци са също изключително богати на витамин Е, като сред най-първите места преобладават зелените листни зеленчуци, включително спанакът, който често се споменава от много хора като не най-любим хранителен продукт. И все пак тук не говорим за това кой какво обича да яде, а кое какви качества притежава. Ръка за ръка със спанака е и копривата, която освен с витамин Е се слави и с богатото съдържание на желязо и други ценни витамини.

Защо трябва да приемаме витамин Е?

Витамин Е се счита за един от най-важните витамини за здравето на човека. Той съвсем пряко се свързва с начина, по който изглежда кожата. Дали ще бъде млада, здрава и еластична, това до голяма степен зависи от фактори като този дали приемаме достатъчно богати на витамин Е хранителни продукти.

Вече се знае със сигурност, че той предпазва клетките на човешкото тяло от увреждане и по-точно казано защитава мембраната, осигурявайки на всяка клетка здрава и надеждна среда за работа. Счита се, че поради тези свои функции витамин Е е силен помощник в превенцията на редица ракови заболявания, особено на кожата. Освен това, витамин Е е считан за основен помощник в борбата със стареенето и всички съпътстващи го здравословни процеси.

Витамин Е предпазва от сърдечно-съдови заболявания!

Сред качествата, с които витамин Е е много известен е способността му да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Експерименти показват, че хората консумиращи богата на витамин Е храна са изложени на значително по-нисък риск от инфаркт или инсулт в сравнение с други хора. Тук основна роля играят два фактора – това, че витамин Е намалява нивата на холестерола и това, че помага за повишаване еластичността на кръвоносните съдове.

Витамин Е и имунната система

Витамин Е играе голяма роля в повишаването на имунната защита. Този витамин намалява риска от респираторни заболявания, а също така и съкращава времето за оздравяване при хора, които вече са пипнали простуда. Подобен ефект оказва витамин Е и при грипните заболявания, при които намалява риска от усложнения и организма става по-силен, респективно по-способен да надвие в борбата с вируса.

Помага ли витамин Е в грижата за външния вид?

Витамин Е оказва голяма помощ и подкрепа в грижата за външния вид. Той осигурява оптимално добри условия за обновяването на клетките по възможно най-добрия начин. Това означава, че хората, които приемат достатъчно витамин Е ще остареят по-бавно, а първите признаци на стареене ще се появят по-късно. Витамин Е забавя появата на бръчки, а понякога дори помага на вече съществуващите бръчици да намалеят и дори премахва напълно по-фините от тях.

По колко витамин Е да поемаме на ден?

Според учените, най-здравословното количество витамин Е е около 15 милиграма на ден. Най-абсурдното е, че при съвременния начин на хранене хората изпитват сериозен недостиг в резултат на диетата, доминирана от джънк и бързи закуски. На практика в най-развитите страни недостигът на витамин Е в храната е най-сериозен, като в САЩ средният американец приема едва 50% от необходимото му количество чрез храната.

Ето защо е важно ако нямаме възможност да си набавим необходимите количества от този витамин чрез ежедневното меню, то поне да си осигурим качествени хранителни добавки. И все пак, учените припомнят, че витамините на таблетки няма как напълно да заменят разнообразното хранене, ето защо е важно да приемаме колкото се може повече от нужните ни хранителни вещества именно чрез храната, вместо да разчитаме на хранителните добавки.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }