Витамин Е е мастно разтворим витамин. Той е от голямо значение за здравето на човека.
Недостигът на витамин Е може най-лесно да се забележи по влошеното състояние на кожата, появата на люспи, зачервявания, раздразнения, сухота и други подобни. Ето какво е необходимо да се знае за витамин Е.

Кои храни съдържат витамин Е?Vitamin E

Витамин Е се съдържа основно в някои по-мазни храни, като например мазните видове риба, скариди, авокадо, ядки и семена (например слънчогледови, но не само). Освен това, доста популярни с богатото си съдържание на витамин Е са някои тъмно зелени зеленчуци и плодове, например киви, броколи, спанак и други. Големи количества витамин Е се съдържа също така в зехтина.

Витамин Е – витамин на красотата…

Витамин Е е доста популярен сред специалистите по здравословно хранене като витамин на красотата. Той е витаминът, който има най-голямо значение за здравата и хубава кожа, за свежия и здрав тен, блестящия поглед и лъскавата коса. Диетолози препоръчват ако искате да използвате храната като козметика да не пропускате да включвате в менюто си адекватни количества храни, които са богати на витамин Е. Според учените, консумацията на храни богати на витамин Е може да има по-добър ефект върху кожата от това да използвате дори и най-скъпите козметични продукти.

Витамин Е в домашните маски за лице…

Освен с храната, витамин Е може да се абсорбира от кожата и при директно нанасяне върху нея под формата на домашна маска за лице. В аптеките се продава витамин Е на капсули, който може да се добави към различни видове смеси от плодове, мед и други подобни, след което да се нанесе върху кожата на лицето. Когато престои за известно време той може да се отмие. Подобно приложение може да има витамин Е и ако се приложи в условията на домашни разкрасителни процедури. Можете да откриете различни идеи за маски за коса, които включват този толкова ценен витамин.

Витамин Е е изключително важен за здравето

Както всеки друг, витамин Е също е изключително ценен и важен за човешкото здраве. Необходимо е да получаваме достатъчно количество от него за да можем да функционираме ние и нашите тела така както трябва. Макар че всяка част от човешкото тяло се нуждае от своята доза витамин Е, някои части и системи в организма са по-чувствителни от други към неговата липса. За тях той е от по-голямо значение, отколкото за останалите.

Витамин Е за очите…

Витамин Е е от изключително голямо значение за здравето на очите. Необходимостта от него е дори още по-висока ако работата ви е свързана с продължително взиране, застояване пред компютъра или с дребни детайли. За да се възстановят по-бързо очите се нуждаят от по-богата на витамин Е храна. Счита се, че консумирането на храни богати на витамин Е може в дългосрочен план да подобри зрението.

Витамин Е за сърцето…

Приемът на достатъчно количество витамин Е се свързва с намален риск от инфаркт на миокарда. Освен това, счита се, че достатъчно богатата на витамин Е храна като цяло е в състояние да намали риска от сърдечно-съдови оплаквания.

Витамин Е за кръвното…

Витамин е се счита за пръв приятел на кръвоносните съдове. Той ги прави здрави и еластични и освен това предотвратява натрупването на плаки по техните стени. По този начин витамин Е намалява риска от поява на високо кръвно налягане.

Витамин Е в борбата с рака…

Счита се, че витамин Е е естествено средство, което подпомага борбата с рака. Счита се, че ефектът се касае за различни видове рак. напоследък се провеждат доста проучвания в тази област.

Витамин Е за костите…

Приемът на достатъчно количество витамин Е се счита за една от превантивните мерки, които трябва да вземат по-възрастните хора за да се намали при тях риска от фрактури и травми свързани с костите.

Витамин Е благоприятства съня…

Счита се, че приемът на достатъчно количество витамин Е може да подобри качеството на съня, да помогне за това човек да се възстановява пълноценно с по-кратък сън и дори за това да изпитва по-малка преумора когато времето за сън не е било достатъчно. Освен това се смята, че витамин Е помага човек да се справи по-лесно с безсънието.

Витамин Е благоприятства работата на ума…

Научни изследвания показват, че човек може да подобри паметта си и да съкрати времето, за което мозъка реагира ако се включи в менюто достатъчно богата на витамин Е храна.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }