Упражненията за рамо и рисковете от тях.Shoulder exercises

Рамото е една от най-гъвкавите части на човешкото тяло. Посредством многобройни кости, стави, мускули и сухожилия то може да осигури извършването на удивително сложни и разнообразни движения. За съжаление, именно тази негова сложност е причината, поради която именно рамото е онази част от тялото, която най-често се травмира при тренировки във фитнес залата. Именно сложното устройство прави рисковете за рамото толкова многобройни, а последващото възстановяване – толкова трудно.

Как да избегнем проблеми с рамото при упражнения?

За да избегнете травми и проблеми в раменната област, които понякога могат да ви измъчват много дълго време и да са причина за трайно намалена работоспособност, специалистите препоръчват да се запознаете предварително с основните начини, по които работи рамото. Не е необходимо да станете медицинско лице или са придобиете уменията на фитнес инструктор, но поне да познавате основните начини, по които рамото функционира.

Кога стават най-много травми в областта на рамото при упражнения?

Най-много травми се случват когато правим упражнения за рамо или за гърди, като тук трябва да обърнем особено внимание на лицевите опори. Това е най-масовият тип упражнения от този сорт и едва ли има мъж, който да не е правил лицеви опори поне за определен период от живота си.

От къде произлиза проблема при този тип упражнения за рамо и гърди?

Проблемът при този тип упражнения за рамо и гърди повечето хора обръщат особено внимание на момента, в който оттласкват с две ръце тялото си на горе, фокусирайки се върху избутващото движение, но пренебрегват спускането надолу, което е не по-малко важно.

За съжаление, при отпускането надолу по време на лицеви опори много хора просто се отпускат вместо да направят движението плавно и внимателно. В резултат на това предната част на рамото и гърдите се развиват несъразмерно по-добре от задната част на рамото. При редовно неправилно практикуване на упражнения това може да доведе до хронични болки в рамото в резултат от неправилно практикуване на упражнения.

Как можем да намалим травмите при упражнения за рамо?

На първо място, много е важно да се раздвижите внимателно преди да тренирате. Някои специалисти съветват да направите лека загрявка с малко упражнения, като по този начин сложната костно мускулна конструкция на рамото ще се подготви за тренировка и така вероятността за травма в тази чувствителна област значително ще намалее.

Какви упражнения за рамо да правим за да загреем преди тренировка?

Специалисти твърдят, че практикуването на лека загрявка с упражнения от йога е едно от най-добрите решения преди тренировка. Движенията в йога са бавни, плавни и внимателни. Те са ненатоварващи и не изморяват, но в същото време са загряващи и значително ще намалят риска от травми в последващата тренировка.

В подкрепа на йогата са се изказвали редица експерти и светила в сферата на спорта, а някои от най-известните треньори на частни футболни клубове по света я включват като задължителен елемент от разгряващата програма на футболистите. Разбира се, йогата има огромно разнообразие от пози и в случая с раменете трябва да бъдат избрани подходящите комплекси от упражнения. Тъй като има риск да направите нещо погрешно, добре е да се консултирате с експерти по йога, които да ви покажат как точно да правите своите тренировки.

Правилната стойка…

Правилната стойка е от изключително значение при практикуване на упражнения за рамо, защото това позволява на мускулите, костите и ставите да се движат в пълен синхрон. Така ще се избегне възможността да възникне травма и ще можете да извлечете от тренировките единствено полза.

Ако почувствате болка в рамото…

Ако почуствате болка или дискомфорт в рамото, които не отшумяват, най-добре се консултирайте с професионалист. В никакъв случай не започвайте да правите упражнения за рамо ако болката и дискомфорта не са изчезнали съвсем. Тази част от тялото е изключително силна, но същевременно и много деликатна. За съжаление, много хора получават лека травма, която в последствие се задълбочава.

За какво да бъдем особено внимателни?

Когато правите дадено упражнение за рамо има две много важни неща, за които трябва да внимавате. Първото от тях е да избягвате резки и бързи движения. Дори и безопасните упражнения могат да ви наранят и да нанесат травми ако правите резки и нехармонични движения. Второто, за което е добре да сте внимателни е тежестите. Внимавайте колко са тежки гирите или щангите, които вдигате и внимавайте да не се претоварите. Понякога човек се травмира именно от това, че се пресилва прекалено от опасения, че може да изглежда слаб в очите на околните.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }