Личи ли си външно, че задържаме вода и какви са симптомите на това?

Задържането на вода е сравнително доста лесно за разпознаване, дори и ако нямате Water retentionособено добри и задълбочени познания в сферата на медицината. Обикновено се изразява в усещане за схванатост и скованост, но най-характерният симптом е очевидната подпухналост и подутост. Движенията могат да са мудни и негъвкави. Много често човек не може да обуе с лекота обувките си, защото краката се подуват. Това може да се види и в областта на глезените, които изглеждат пухкави. Пръстите също се надуват и много често хората не могат да сложат на ръката любимите си гривни и особено пръстени.

Влияние върху емоционалното състояние…

Колкото и да звучи странно, задържането на вода може да предизвика неприятни реакции в емоционалното състояние. Засегнатите се чувстват некомфортно в собствената си кожа, което ги прави подтиснати, нервни и раздразнителни. В допълнение подутостта от задържаната вода в организма кара засегнатите да се чувстват по-непривлекателни. Обикновено водата кара тялото им да изглежда по-пълно и отпуснато, а лицето подпухнало.

Какви могат да са причините за задържане на вода?

Причините за задържане на вода могат да бъдат най-различни. Това е много често срещан проблем например при бременните жени, но не е разпространен единствено сред тях. Може да се случи на всеки човек ако приеме по-големи количества сол например. Друга причина може да е прекалено дългото стоене на крак в офиса или на вън. ма и периоди от годината, в които течностите традиционно се изхвърлят по-бавно и по-трудно, като тук визираме основно летните месеци. През зимата е тъкмо обратното – тялото бърза да изхвърли поетата вода от организма. Задържането на вода обаче понякога може и да е в други причини, като например в приема на някои видове медикаменти.

Възможно ли е зад задържането на вода да стои някой по-сериозен здравословен проблем?

Много често зад задържането на вода стоят съвсем тривиални причини като недостиг на протеини или витамини, които можете да си набавите от храната или с помощта на хранителни добавки, но понякога проблемът може да е и по-сериозен. По тази причина ако страдате от задържане на вода е добре да се консултирате незабавно с личния си лекар за да бъдат отхвърлени по-сериозни причини, като например заболявания на някой жизнено важен орган, каквито са сърце, бъбреци или черен дроб.

Какво бихме могли да направим?

– Погрижете се да си осигурите подходящата храна. Редица хранителни продукти, като например банани, зеле и зелени листни зеленчуци помагат на човек да изхвърли излишните количества вода от организма. Важно е обаче ако ще хапвате салата от зеле или зелена салата да избягвате солта, защото така вместо да си помогнете, то само ще влошите проблема. Друго което трябва да имате предвид е, че фибрите оказват много добро влияние в изхвърлянето на течностите.

– Избягвайте дехидратацията, защото в основата си задържането на вода е причинено именно от това, че тялото ви не знае кога и колко вода ще приеме, така че то започва да задържа водата и не я изхвърля дори когато е ненужна. то защо е добре в такива случаи да избягвате дехидратиращите напитки като кафето и вместо това да пийвате повечко вода.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }