Аминокиселините са нужни не само за изграждането на мускулите, но за цялото тяло на човека и във всеки аспект от неговото съществуване. Някои проучвания показват, че аминокиселините имат много силен положителен ефект върху емоционалното състояние на човека и дори помагат при различни тревожни състояния.

Нещо повече от това – напоследък се открива все по-дълбока връзка между недостатъчния прием на аминокиселини и състояния свързани с безсъние и невъзможност на човек да се концентрира. Разбира се, тези симптоми могат да говорят и за преумора, но липсата на някои жизнено важни аминокиселини също оставя много сериозен отпечатък.

Можем ли да си набавим необходимите аминокиселини чрез Набавяне на аминокиселинихраната?

На теория е напълно възможно човек да си набави необходимите аминокиселини чрез храната, която консумира. Именно това е бил живота на хората в дивата природа в продължение на хилядолетия докато достигнем до настоящия момент.

Днес нашият организъм е същият, какъвто е бил и преди хиляди години, но това което се е променило е начинът на хранене. В резултат на все по-малката двигателна активност и все по-застоялия начин на живот, повечето хора постепенно са намалили калорийния си прием.

В допълнение, храната днес се състои предимно от въглехидрати и захари. Това означава, че телата на съвременните хора са все по-лишени от аминокиселините, които ни доставят богатите на протеин храни.

И все пак, кои храни ни зареждат с аминокиселини?

Причината поради която днес приемаме много по-малко аминокиселини е тази, че те обикновено се срещат в храни, които ние все по-рядко консумираме в ежедневието, давайки път на боклучави продукти в шарени опаковки без никаква хранителна стойност.

Сред най-добрите източници на аминокиселини са телешко, свинско и птиче месо, дивеч, яйца и млечни продукти, риба, както и пресните или сготвени плодове и зеленчуци. В зависимост дали храните са от животински или растителен произход, аминокиселините съдържащи се в тях са съчетани по различен начин.

Друга разлика е произхода на тези продукти. Био продуктите все по-често биват споменавани като много различни спрямо масово предлаганите продукти на пазара. Така например пилешкото месо от свободно отгледани кокошки, както и яйцата на тези кокошки, имат доказано много по-висока хранителна стойност и са много по-богати на някои аминокиселини.

Днес всеки нутришънист би ви посъветвал да се храните колкото се може по-здравословно на базата на разнообразие и задълбочено познание на продуктите които консумирате, както и от какви съставки са изградени те. В допълнение, добре е да “попълвате” собствените си пропуски в менюто с различни витамини и аминокиселини.

Как да разберем какво не ни достига?

  • Като анализирате хранителните си навици…
    Така например, ако не сте големи почитатели на яйцата й млечните продукти, витамин Д най-вероятно не ви достига. Ако пък не консумирате месо и месни продукти, шансът да страдате от недостиг на някои жизнено важни аминокиселини е почти 100%. Ако пък не консумирате по някаква причина достатъчно риба, тогава сте изложени на риск от недостиг на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
  • Като си закупите тест или си направите изследвания…
    Другият и по-надежден вариант, който да ви разкрие дали някои аминокиселини или други важни хранителни вещества във вашето тяло не са в недостиг е като си направите кръвни изследвания или дори ако си закупите тест от аптеката, който може да определи някои от липсите към момента. Разбира се, тестовете които се правят с кръв в лекарски кабинет са далеч по-прецизни и надеждни от тестовете с урина в аптеката, но все пак и това е някакво начало.

Как да си набавим аминокиселините, които не ни достигат?

В търговската мрежа се продават огромно разнообразие от различни хранителни добавки, съчетаващи различни аминокиселини по различен начин. Приемани в описаните на етикета препоръчително количества, тези добавки могат да допълнят нашето хранене правейки го по-пълноценно и разнообразно.

В зависимост от аминокиселините, препоръчителните количества са доста различни, ето защо няма как да бъде дадена една обща величина, така че трябва да се прецени според конкретната добавка.

За спортуващите…

Активно спортуващите хора трябва да обърнат особено внимание на аминокиселините, защото обикновено техните нужди надвишават тези на останалите хора, а също така превишават и възможността на тялото да си ги набави чрез храната. Така например, не е рядкост хора да качат твърде много килограми в опит да си набавят достатъчно аминокиселини и протеини от менюто, което при хранителните добавки не съществува като риск.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }