Green tea weight lossЗеленият чай произхожда от територията на днешен Китай, но в наши дни се отглежда на огромни територии в цяла Югоизточна и Южна Азия. Сред страните, които произвеждат чай с много високо качество са Япония, Шри Ланка, Индонезия и Индия, но също така и много други държави от региона.

Зеленият чай е считан за най-здравословната напитка, която човечеството познава, защото притежава множество качества, които по един или друг начин благоприятстват функциите на организма.

Зеленият чай намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, понижава холестерола, понижава кръвното налягане, намалява риска от рак, благоприятства работата на мозъка и помага на тялото да се избави от всички онези токсини, които приемаме в ежедневието. В допълнение, зеленият чай е пълен с антиоксиданти.

Зеленият чай като ефикасно средство за отслабване.

Заедно с всички свои положителни качества, които стимулират доброто здраве и форма, зеленият чай може да се окаже и ефикасно средство, което да се бори на ваша страна в трудната битка с излишните килограми. Днес учените вече са напълно категорични, че освежаващата напитка помага за отслабването и при това по множество различни начини.

Една от причините, поради които зеленият чай често се препоръчва при хора, целящи да свалят излишните килограми е това, че той съдържа известно количество кофеин. Разбира се, то далеч не е толкова голямо, колкото е и при кафето, но все пак е достатъчно за да забърза метаболитните процеси, да засили обмяната на веществата и да ни накара да горим повече калории, без при това да причинява кофеинова зависимост, което е факт при кафето.

Зеленият чай, обаче, помага на хората да отслабнат не само чрез забързване на метаболитните процеси. Оказва се, че консумацията на няколко чашки зелен чай на ден може да окаже леко подтискащо влияние върху апетита. Разбира се, този ефект ще окаже малък ефект и то ако се приема зелен чай редовно. Счита се, че това може в дългосрочен план да намали с няколко процента количеството на поеманите калории и в резултат да доведе до загуба на 1 или 2% от съществуващите подкожни мазнини.

И докато 1 – 2% са сравнително малко количество, това не бива да се подценява, защото според учените този процент важи за хората, които не тренират и не практикуват никакъв спорт. За тези, обаче, които посещават редовно фитнеса, резултатът от приема на зелен чай ще бъде много по-голям и въздействието му ще се усети по-забележимо.

Напоследък се провеждат доста научни експерименти с доброволци, които помагат на науката да се научат всички възможни ефекти на зеления чай. Някои от получените резултати показват изумителни постижения. Оказва се, че хора подложени на еднакви нива на физическа активност и здравословно хранене могат да достигнат до 50% разлика в количеството стопени мазнини и то само в зависимост от това дали пият или не зелен чай.

Има ли значение какъв зелен чай пием ако целта ни е да отслабнем?

Ако приемате зелен чай за отслабване трябва да обърнете внимание на няколко важни неща. Едно от тях е, че не бива да подслаждате напитката. Дори и да слагате по една лъжица мед, това няма да ви помогне по никакъв начин. Една пълна лъжица с мед може да съдържа до 70 калории. Ако изпиете за един ден 5 чаши чай и във всяка сложите по една лъжица мед за подслаждане, то в края на деня може да поемете до 350 калории просто от подсладения чай.

По тази причина, специалистите по здравословно хранене и диетология съветват да пиете зеления чай абсолютно натурален, без каквито и да било допълнителни овкусявания, оцветители и аромати. Зелените чайове, които можете да откриете в супермаркета под формата на безалкохолни, често съдържат твърде ниско количество зелен чай за да има някакъв ефект от техния прием, а обикновено са и подсладени.

За да можете да отслабнете от приема на зелен чай, препоръчително е да изберете продукт, който е възможно най-качествен и чист. Чистите чайове са най-добри, особено по-луксозните продукти, които са създадени и от по-качествени чаени листа.

Ако пия зелен чай за отслабване има ли значение дали е топъл или студен?

Всъщност известно значение наистина има. Пиейки зеленият чай топъл, той ще бъде по-ефикасен. В този случай въздействие ще окаже не само комбинацията от съставки в зеления чай, но и от самата температура на напитката. Всъщност, пиейки топъл зелен чай, здравословната напитка ще увеличи малко телесната ви температура, а това от своя страна значително ще засили метаболизма.

Разбира се, има периоди от годината, в които е добре да се внимава с много топлите напитки. В разгара на лятото, когато тялото търси начин да се охлади, чаша горещ зелен чай може всъщност да не ни помогне да отслабнем, а по-скоро да прегреем и да се претоварим допълнително.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }