протеиниГоляма част от активно спортуващите хора залагат на повишен прием на протеини, макар че не всички те са напълно наясно с комплексното въздействие на белтъчините върху човешкото тяло. Болшинството потребители на протеинови добавки са в средите бодибилдинга, защото най-популярна е мускулоизграждащата и поддържаща роля на протеина, но с нея съвсем не се изчерпват всички негови свойства.

Тук ще обърнем специално внимание на 3 специфични ефекта от приема на протеин под формата на хранителни добавки. Всеки от тях има огромен принос за доброто физическо и здравословно състояние на хората, подложени на тежки и продължителни тренировки, като ползите не са единствено за сметка на мускулната маса, но и за всички останали органи и системи в тялото на спортиста.

  1. Мощен натурален анабол

Всеки продукт, който има способност да стимулира мускулния растеж и възстановяване има анаболни свойства. Анаболните стероиди са най-мощни в това отношение, но и с най-много неблагоприятни странични ефекти. В професионалния спорт анаболните препарати са напълно забранени, именно поради негативните последствия, които оказват върху цялото тяло. Тъй като това са предимно синтетични форми на мъжкия хормон тестостерон, тези препарати водят до сериозен хормонален дисбаланс с трайни последствия върху тялото. Те, също така са и силно токсични за черния дроб.

Като напълно безопасни, но не по-малко ефективни можем да посочим чистите и качествени протеини, разработени под формата на хранителни добавки. Те осигуряват бърза доставка на важните за мускулните клетки верижно свързани аминокиселини и то в количество, много по-високо от това, което може да се достави с храната. Протеинът е единственият хранителен компонент, който има пряко отношение към изграждането и възстановяването на мускулната тъкан. Анаболните му свойства се изразяват и с подобрен пренос на Азот, особено необходим за мускулния растеж.

  1. Стимулира синтеза на растежния хормон

Друг много важен фактор за доброто състояние на мускулната маса, а и на цялото тяло е човешкия хормон на растежа. Растежният хормон под различни форми също се предлага на пазара на фитнес добавки, но този тип препарати са невероятно скъпи и с краткотрайно действие. Най-добрият източник на хормон на растежа е човешкото тяло, но с времето собственият синтез на този хормон драстично намалява. Качествените протеини, приемани правилно имат свойството да стимулират неговото производство в тялото.

Хормонът на растежа изпълнява ключова роля в голяма част от процесите, свързани с метаболизма и растежа на мускулна тъкан. Той самият подпомага собственото производство на протеин в мускулните клетки, а освен това активира липолизата (изгарянето на мазнините) и се грижи за правилната минерализация на костите. Растежният хормон има свойството да стимулира секрецията на инсулин в черния дроб, а инсулинът, както знаем е особено важен за усвояване на протеина.

  1. Помага за изгаряне на мазнините

Малко хора знаят, че с оптимално количество протеини се подпомага значително изгарянето на мазнините. За тези, които търсят ефективен начин да елиминират излишните телесни мазнини, протеиновите добавки могат да бъдат изключително полезни, особено ако по една или друга причина не могат да си набавят нужните количества белтък чрез храната.

Протеините, съдържащи се в различните храни имат доказани термогенни свойства, които за жалост протеиновите пудри не притежават, тъй като са по-лесно усвоими, а телесната температура, подпомагаща липолизата се повишава, вследствие храносмилателните процеси. Въпреки това протеини, предлагани в прахообразна форма или като таблетки могат също да съдействат за елиминиране на мастната тъкан. В бодибилдинга протеинът служи не само за увеличаване на мускулната маса, но и за по-добра дефиниция на мускулния релеф. Изгаряйки мазнините, белтъкът оставя чиста и добре оформена мускулна маса.

Протеинът повишава плазмената концентрация на глюкагон – още един хормон с важно за добрата форма на тялото действие. Глюкагонът предотвратява натрупването на мазнини, понижавайки действието на храносмилателните ензими, отговорни за обработката и складирането на приетите с храната мазнини. С приема на качествени протеини се повишава чувството за ситост, което е още едно доказателство за тяхната роля в диетите за отслабване. Тъй като белтъчините са трудносмилаеми, те забавят драстично появата на сигнали за глад и поддържат ниски нивата на инсулин в кръвта.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }