Популярност на креатина

Днес креатинът се нарежда на челни места сред най-търсените и предпочитани хранителни добавки в България, Европа и по света. Почти всеки човек, който се занимава усилено с фитнес, в един или друг момент е опитвал хранителната добавка за да провери как ще му се отрази тя и обикновено отзивите са доста добри.Креатин

Креатинът, най-просто и кратко казано, увеличава силата по време на тренировка и осигурява приток на енергия за да постигнете много по-пълноценна тренировка. Креатинът помага да бъдете по-издръжливи и да да сее възстановявате по-бързо след тежък ден във фитнеса.

Това обаче, което за хората играе най-голяма и важна роля, най-често е силното влияние на креатина в скулптурирането на тялото. Той силно стимулира изграждането на мускулна маса.

Предполагаеми рискове

Според учените съществуват някои предполагаеми рискове от употребата на креатин, но нито едно от тези подозрения не е доказано и до ден днешен те остават само и единствено като хипотези. Сред най-честите обвинения по адрес на хранителната добавка креатин е, че приемът ѝ причинява проблеми с черния дроб.

Проучвания обаче до сега така и не са успели да докажат подобна взаимовръзка и обикновено всеки експеримент, който цели да докаже подобна взаимосвързаност приключва накрая с неуспех. Често щом стане дума за креатин се споменава и сърцето и това, че креатинът би могъл да причини евентуално някакви сърдечни проблеми.

Подобни твърдения обаче също не лежат върху никакви олидни доказателства, защото обикновено потребителите на хранителната добавка споделят, че след години прием се чувстват в отлично здраве и действително при тях не се наблюдават никакви странични ефекти или отклонения.

Сред често споменаваните оплаквания е аритмията, но това се счита за поредното безпочвено твърдение, макар че специалисти считат, че в тази област са нужни по-дълбоки проучвания и че не е изключено да бъде доказана така връзка след време.

Към този етап обаче, като че ли всички тези опасения са неоснователни, макар че тук ясно се подчертава, че става дума за хора без здравословни проблеми. Ако вие страдате от някакво заболяване, непременно се консултирайте с личния си лекар преди да предприемате каквито и да било стъпки в посока прием на креатин.

Какви са реалните рискове, които носи приема на креатин?

Доказани странични ефекти от употребата на креатин не съществуват, поне на този етап от развитието на науката и поне докато го приемате в здравословните и препоръчителни от специалистите норми.

Ако обаче прекалите с него, трябва да знаете, че е твърде възможно да се сблъскате с някои неприятни симптоми. Тук отново повтаряме, че това важи за случаите, в които с хранителната добавка се прекалява.

Не бива да забравяме, че всяка една храна или хранителна добавка започва да става вредна, когато с нея се прекалява системно или се приеме еднократно в твърде голямо количество.

Приет в големи дози, креатинът не може да се абсорбира добре от организма, което на първо място причинява стомашно чревни смущения, които обикновено са съпроводени и с поява на диария.

Други възможни смущения са свързани с бъбреците. Тук трябва обаче да подчертаем, че креатинът не причинява смущения в бъбреците, а единствено може да има негативен ефект ако се приема от хора, които вече страдат от бъбречни проблеми.

При положение, че страдате от бъбречна недостатъчност или други проблеми свързани с бъбреците, за вас е задължително да се консултирате с личния си лекар преди да започнете да приемате креатин, защото има огромна вероятност той да ви забрани това.

Естетически опасения

Мнозина избягват креатина заради опасения, че могат да натрупат твърде много тегло или да развият прекалено голяма мускулна маса. Сред тези хора преобладават основно жени, но не липсват и мъже, които се опасяват да не станат твърде едри.

Нека да започнем с дамите. За тях трябва да кажем, че техният тип организъм е различен от мъжкия и независимо колко спортуват и дали приемат креатин или не, техните тела няма как да станат толкова мускулести и едри. Това което може да стане е просто да стегнат телата си по един хармоничен и естетически начин, но със сигурност няма да загубят своята женственост.

Мъжете са по-склонни да трупат мускулна маса, но и тук трябва да кажем, че няма риск от това да натрупат по-голяма мускулна маса, отколкото им се иска. Обикновено резултатът е много задоволителен, като постиженията ви ще се изразят основно в стегнато и здраво тяло с по-малко мускулна тъкан.

Това дали ще станете твърде едри или не зависи от режима ви на тренировки и от количеството калории, които приемате. Креатинът влияе върху това просто да трупате мускули по-бързо и лесно, отколкото мастна тъкан.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }