Какво представляват диуретиците и кога се налага да ги използваме?

Диуретик, условно наричаме група медикаменти, чието основно предназначение е да изведат излишните течности извън клетките на тялото. Тези медикаменти, в някои случаи представляват синтетични, химични субстанции, отпускани по лекарско предписание, но могат да се открият и широк спектър продукти, разработени изцяло на билкова основа.Диуретици

До употребата на диуретик таблетки се налага да прибягваме основно при задържане на вода в тялото, което може да бъде много неприятно състояние. Най-често диуретици се приемат по лекарско предписание, когато са на лице състояния, свързани с високо кръвно налягане и редица сърдечни проблеми. При неправилна функция на бъбреците и високи нива на натрий в организма също се налага прием на някакъв вид диуретик, както и при нужда от специално оформяне на тялото, преди състезание, което касае основно активно състезаващите се спортисти.

Какво е приложението на диуретиците?

  • Задържане на течности преди и по време на менструален цикъл
    До употреба на някакъв вид диуретик най-често прибягват дамите, тъй като при тях сериозен проблем преди менструация е задържането на течности в тялото. Проблемът се дължи на високите нива на някои женски хормони в този период, което води до неправилно отводняване на организма. Симптомите са подпухналост, която обхваща цялото тяло, включително лицето, подуване на крайниците и отоци и понякога дори ставни и коремни болки.
  • При сърдечни проблеми
    Друг момент, налагащ прием на диуретици са смущенията в сърдечната дейност. Задържането на вода в тялото може да затрудни сериозно изпомпването на кръв от сърцето, което да причини нарушение в сърдечния ритъм, хипертонична криза, главоболие, замайване и др. В този случай лекарите винаги препоръчват прием на диуретик, като ние ви съветваме да използвате някои от нашите диуретици на билкова основа, които са с много по-меко действие.
  • При нужда от смъкване на водно тегло преди състезание
    Употребата на диуретици в професионалния спорт е забранена, но активно състезаващите се бодибилдъри понякога прибягват до тяхната употреба, особено в случаите, когато се налага да се свали част от теглото, за да се влезе в определена категория. В този случай, с помощта на диуретик могат да се свалят до 2-3 кг от, така нареченото ‘’водно’’ тегло. Друг плюс на диуретиците преди състезание е осигуряването на по-отчетлива сепарация на мускулната маса, така че мускулатурата да изглежда по-изчистена и релефна.

Защо е важно диуретиците да се приемат изключително внимателно?

Употребата на диуретици не бива да става по собствено желание и то безразборно. Всеки прием на диуретик, независимо дали таблетките са на билкова основа, трябва да се провежда под лекарски контрол, тъй като може да се стигне до дехидратация на организма, което е изключително опасно състояние.

Проблем на обезводняването може да се получи, особено когато заедно с течностите се изведат и важни за работата на органите ни минерали, като най-често това е калият. Понижените нива на калий в организма се проявяват чрез симптоми, като аритмия, болки в мускулите и ставите, мускулни крампи, главоболие, тремор и дори загуба на съзнание в някои случаи.

Всеки прием на диуретици трябва да бъде по лекарско предписание и под контрола на медик, особено ако на лице е някакъв вид хронично заболяване. Недопустимо е да се използват диуретици, като средство за отслабване, защото ефектът от диуретика е краткотраен, а състоянието, до което едно обезводняване може да доведе е възможно да причини сериозни последствия за здравето.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }