Boxing GloveБоксовите ръкавици най-общо казано се поделят на два вида – ръкавици за тренировка на чувал и ръкавици за спаринг. Те не са взаимозаменяеми и всеки тип ръкавици е по-добър в своята област. Ето на кратко какво можем да кажем за тях:

– Ръкавици за спаринг

Ръкавиците за спаринг с партньор очевидно се разпознават по своята овална форма и забележимо по-големите си размери. За да ги различите от други модели ръкавици, не е нужно да сте специалисти и на практика е много трудно да бъдат сбъркани.

Те са създадени по начин, който да предпази възможно най-много вашия опонент от наранявания и травми по време на тренировка, като в същото време осигурява и на вас самите повече мекота и по-малко набиване при удар. По тази причина, този тип боксови ръкавици са много заоблени и силно омекотени. Размерите на боксовите ръкавици за спаринг се изчисляват в унции. Най-точно казано, унциите определят колко тежат ръкавиците и какъв обем могат да поберат в себе си.

– Ръкавици за тренировки

Ръкавиците за тренировка на чувал (тренировъчните модели ръкавици) са значително по-малки като обем в сравнение с ръкавиците за спаринг. Те не са създадени така, че да предпазват противника, защото не са съобразени за практикуване с друг човек срещу вас, а за работа с чувал.

И тъй като няма как да причините болка или травми на боксовата круша, устройството на тези модели е различно. По тази причина те са създадени така, че да ви предложат максимална бързина и и възможност да защитите самите себе си от нараняване. Ръкавиците за тренировка на чувал не бива да се използват с опонент, защото могат да нанесат сериозни поражения.

Поставяйте достатъчно бинт за бокс.

Преди да поставите на ръцете си боксовите ръкавици, задължително трябва да навиете специален бинт около ръцете си. Този бинт се различава много от онзи, който хората поставят при нараняване и не може да бъде заместен с него, макар че името е същото. В интернет можете да видите доста видео клипове как се поставя боксов бинт по начин, че да предпазите ръцете си от травми най-ефективно. Ако пък имате желание да ви се покаже на живо, вашият треньор в залата или във фитнеса може да ви обясни нагледно. Това се прави лесно и след първия път ще можете сами да го поставяте.

Препоръчително е да се поставя достатъчно бинт като се обърне специално внимание на китката и на кокалчетата на пръстите. Широко е разпространено мнението, че бинта се поставя за да не ви боли при удар, но всъщност реалната причина, поради която се навива бинт е за да се държи ръката стегната, като така се намалява риска от счупване на кост. Както може би знаете, костите на ръцете (по-точно на пръстите и дланите) не са най-устойчивите на удари в човешкото тяло и при прекомерно натоварване има повишен риск от травми. Бинт се навива задължително и в случаите на спаринг с партньор, и при тренировка на чувал, без никакви изключения.

Внимавайте с размерите на избраните боксови ръкавици.

Един от най-големите проблеми при избора на боксови ръкавици е да се определи точния размер, който човекът носи. Обикновено, при уредните ръкавици изборът на подходящ модел става доста по-лесно, защото те просто трябва да са по мярка на потребителя. Ако обаче обаче търсите ръкавици за спаринг, тогава пред вас има по-голямо разнообразие от възможности, които варират в зависимост от това какъв тип тренировка планирате и каква ще е целта ви. По-големите и тежки ръкавици ще направят ударите ви по-силни и тежки, докато по-малките и леки модели ще ви позволят да разполагате с по-голяма бързина и пъргавина.

Цената на ръкавиците не е най-важният фактор за добро качество.

Цените на боксовите ръкавици могат да се движат в много широки граници. Така например, ръкавиците за тренировки, или както ги наричат още уредни ръкавици, попадат в по-ниския ценови диапазон от артикули на пазара. Такива ръкавици много лесно можете да намерите за приемлива цена например от около 40 лева, а в някои случаи дори и за по-малко. Ако търсите от друга страна нещо скъпо, за цена от между 100 и 200 лева можете да намерите някои от най-скъпите модели на пазара, които обикновено се предлагат по-популярните имена на елитни брандове.

Ако си търсите ръкавици за спаринг с партньор, тогава трябва да сте готови да бръкнете доста по-дълбоко в портфейла си. Обикновено цените на по-обикновените модели боксови ръкавици за спаринг започват от там, където достигат най-високите цени на моделите уредни (тренировъчни) ръкавици. Всъщност, според мнозина от тези, които са по-добре запознати, именно една от по-малко скъпите марки се счита за изключително удобна и качествена.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }