BCAA аминокиселините (branched-chain amino acid или аминокиселини с разклонена верига) са изключително добре познати сред любителите на фитнеса и сред ценителите на здравословното хранене и пълноценния начин на живот.

Защо любителите на фитнеса ценят толкова много bcaa аминокиселините?BCAA

Причината която кара много фитнес маниаци да се обръщат към bcaa е тази, че тези аминокиселини многократно подобряват работата във фитнеса.

На първо място, bcaa дават повече мускулна сила, което прави тренировката в залата много по-пълноценна и ефективна.

Второ, bcaa правят мускулите по-трудни за изтощение и умора, което ще ви позволи да останете в залата по-дълго време.

Третата полза от bcaa е тази, че след тренировка вашите мускули ще се възстановят по-бързо и вие със сигурност няма да се чувствате толкова скапани и изтощени, колкото сте били преди след тежка тренировка.

Четвъртата полза, която кара фитнес любителите да търсят bcaa е това, че мускулите на тези, които се възползват от силата на тези аминокиселини израстват по-стегнати, здрави и големи, защото все пак нека не забравяме, че именно аминокиселините изграждат телата и мускулите ни.

Помагат ли bcaa аминокиселините в отслабването?

Последните проучвания в тази област сочат, че хората, които спортуват и едновременно с това приемат bcaa отбелязват значително по-добри резултати от онези, които просто практикуват някакъв спорт. След известно време обикновено потребителите на тази хранителна добавка забелязват стопяване на мазнините от областта на корема, седалището, бедрата и гърдите.

Какви са ползите за психическото и емоционално здраве?

Освен многобройните ползи за физическото здраве, bcaa се оказват и силен стимулатор в производството на серотонин. По тази причина, хората приемащи bcaa аминокиселини обикновено споделят за доста голямо подобрени в емоционалното си състояние. Това прави аминокиселината препоръчителна не само за фитнес любителите, но и за хората, които имат оплаквания от подтиснати и депресивни настроения.

Кои храни са най-добрият начин да сии набавим bcaa?

Докато хранителните добавки са един сигурен начин да получим достатъчно bcaa аминокиселини, учените предупреждават, че все пак най-добрият начин за това си остава разнообразното и богато хранене. Ако искате да се набавите достатъчно bcaa аминокиселини в кухнята, тогава има някои храни, на които е добре да наблегнете. Сред най-добрите източници са телешкото и свинското месо, като телешкото взима превес и бие по точки. Други първенци сред храните с високо съдържание на bcaa са пилешките и пуешките гърди, които освен всичко останало са и изключително диетични и могат да ви помогнат да се избавите от излишните килограми.

Следват мазните риби – скумрия, сьомга и риба тон, но също така и много други (тези просто са най-популярни, ето защо ви даваме пример именно с тях). Яйцата също няма как да бъдат пропуснати. Тук е мястото да кажем, че ако нямате алергия към яйца, то тогава отказването от тази толкова полезна храна би било истинска лудост. И, разбира се, за финал трябва да добавим ядките, като от тях ни се ще да споменем фъстъците, които не са скъпи и същевременно са пълни с bcaa аминокиселини.

Какви са рисковете от bcaa за здравето?

Аминокиселините bcaa са считани за много безопасни и от тях има основно множество ползи, доколкото, разбира се, се приемат внимателно и в препоръчителните количества. Ако с тях се прекали обаче, могат да имат и някои отрицателни страни, като например да бъдат токсични за централната нервна система. Според някои учени обаче, това не се отнася за всички хора, а само за онези, които имат известна предразположеност към заболявания на нервната система. Във всеки случай, винаги е добре преди да предприемете прием на bcaa да се консултирате със специалист, който да ви даде някои насоки.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }