Л КарнитинЛ-карнитин е вид аминокиселина, което се съдържа в белтъците. Тя е заменима или казано с други думи неесенциална, която означава, че може да бъде набавена по различни начини. Нормално, тялото си я произвежда съвсем само, но в случай на нужда, когато по някаква причина тя не е достатъчно, тялото може също така да си я набави и от храната или с помощта на хранителни добавки.

Говорейки за хранителни добавки, тук трябва да споменем, че Л-карнитин често се описва като една от най-добрите за тези хора, които активно се занимават с някаква спортна дейност или просто посещават редовно фитнеса, независимо дали с цел по-добро здраве или по-стегнато тяло.

Противно на очакванията на много хора, които са чували, че с помощта на л-карнитин като този се трупа мускулна маса обаче, това изобщо не е вярно. От аминокиселината л-карнитин не се правят мускули. Има други аминокиселини и протеини, които можете да ползвате с тази цел, но тази помага на спортистите и фитнес маниаците по друг, много различен начин.

Всъщност, силата на действие на л карнитин се крие в това, че той може да отприщи много енергия в човешкото тяло, като това няма да навреди по никакъв начин на човека. Начинът по който аминокиселината енергизира тялото е много различен от този, по който може да ви тонизира кофеина например.

За разлика от него, аминокиселината л-карнитин просто подобрява преноса на мастни киселини до митохондриите. Там тези мастни киселини се превръщат в енергия и това бързо се усеща от цялото тяло.

Резултатите от приема на л-карнитин са непосредствени и не е нужно да го приемате дълго време за да усетите промяната. Обикновено след първите един – два пъти, в които човек вземе от тези аминокиселини преди тренировка, тялото става по-енергизирано, по-издръжливо, може да понесе с голяма лекота много по-интензивна тренировка.

Възстановяването след това също е много по-бързо и пълноценно. Почти всеки знае колко е изморено тялото и колко е голямо изтощението, дори и психически, в деня след тежка тренировка. Ако обаче човек вземе малко л-карнитин под формата на хранителна добавка, той ще може да продължи нормалното си ежедневие без да се чувства скапан.

Разбира се, това не означава, че трябва да хукнете към фитнеса още на следващия ден, а просто, че хранителната добавка ще позволи на тялото ви да се възстанови много по-бързо и пълноценно и ще избегнете неприятното изтощение, което често се появява след интензивно практикуване на даден спорт.

Л-карнитинът действително позволява на човек да зачести тренировките, като в същото време това няма да пречи на нормалните ежедневни дейности. Освен това, самата хранителна добавка действа много мотивиращо на любителите на фитнеса, защото ги кара да се чувстват по-бодри и с по-голямо желание да поизгрят малко допълнителна енергия.

Макар че самият л-карнитин не оказва пряко влияние върху стягането на мускулатурата, експертите в областта съветват да заложим именно на него, защото косвено той дава много по-добри резултати, отколкото други аминокиселини, които действат директно върху мускулатурата.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }