Каква роля играе л-карнитин в човешкото тяло?

Ролята на л-карнитин е да транспортира мазнините с помощта на кръвния поток до всяка клетка на човешкото тяло, където в последствие тези мазнини да се превърнат в енергия и да се използват за задоволяване на енергийните нужди на всяка клетка.

Приемът на л-карнитин оптимизира работата на организма, подобрявайки процеса на транспортиране на тези мазнини към клетките и тяхното използване там. Това е полезно по Ролята на л-карнитин в човешкото тялоняколко различни начина.

  • Първо, по този начин мазнините няма да се отложат по стените на кръвоносните съдове, което в по-тежки ситуации би довело да запушване на артерии.
  • Второто, от което тялото ще се облагодетелства е, че ще изпитвате много по-голям приток на енергия без да пиете кафе или енергийни напитки, просто защото тялото ви работи по добре.
  • Трето, тези мазнини, които ще ви накарат да се чувствате бодри и енергични, няма да се прикачат към мастните депа на корема, седалището или бедрата например.

От какви аминокиселини се синтезира л-карнитин?

Л-карнитин може да се приема като хранителна добавка към ежедневната диета, но в същото време той може да се синтезира и от организма на всеки човек. За целта е необходимо да са налични аминокиселините метионин и лизин.

Обикновено човешкото тяло извлича тези аминокиселини от храната и ги използва за синтеза на л-карнитин. Ако обаче по някаква причина човек не приеме от храната достатъчно лизин и метионин, човешкият организъм незабавно се обръща към мускулите, в които се съдържат въпросните аминокиселини.

Ето защо, за да предпазите мускулите си от топене и за да ги поддържате във върховна форма е важно да сте сигурни, че тялото ви не изпитва никакъв недостиг на тези важни аминокиселини.

Наистина ли от л-карнитин се отслабва?

От употребата на л-карнитин действително може да се отслабне много, но за целта не е достатъчно само да приемате хранителната добавка. Да, тя действително ще засили вашият метаболизъм, но това само по себе си не е съвсем достатъчно за да свалите излишните килограми и за да се избавите от мастните натрупвания.

За да има ефект л-карнитин, важно е вие да полагате усилия в тази област. Трябва да спортувате и да посещавате фитнеса редовно, а от своя страна л-карнитин ще ви помогне да се изморявате много по-трудно, да имате много повече енергия, а след тренировка ще ви помогне да се възстановявате много по-лесно, отколкото това е ставало преди.

Приемът на л-карнитин помага по още един начин…

Обикновено за да се постигне хармонично оформено тяло човек трябва да ограничи в известна степен калорийния прием. Тук обаче има една клопка и тя е, че при ограничаване на броя калории от храната тялото много бързо се ориентира да си набавя хранителни вещества от мускулите.

Това е изключително досадно и е точно това, което никой не желае да се случва. Именно мускулите падат в жертва първи, което е неприятно предвид факта, че се трупат толкова трудно и се поддържат с големи усилия.

Ако обаче приемате л-карнитин, това ще обърне нещата във ваша полза. Хранителната добавка е постави приоритет на тялото ви да гори повече мазнини, а не да посяга към мускулната маса.

Ефективен ли е л-карнитин ако го приемаме чрез храната?

Няма разлика дали ще поемете определено количество л-карнитин чрез храната или под формата на хранителна добавка. Единствената разлика е в това, че приемайки го чрез храната, вие ще приемете и много други хранителни вещества, някои от които могат да стимулират натрупването на килограми, какъвто е случаят с някои по-мазни типове месо.

И все пак л-карнитин е ефективен независимо от начина по който го поемаме. Тук е мястото да споменем и прословутата протеинова диета, в която се намаляват въглехидратите за сметка на протеините. Именно тази диета е една от най-често описваните като най-успешни и най-ефикасни.

Ако изберете храната като източник на л-карнитин, тогава трябва да обърнете поглед към месото. То е най-добрият начин за набавяне на нужното количество л-карнитин. Най-добре е да заложите на чисто и немазно телешко месо, а също така и дивеч (елен, диво прасе, заек и други). Свинското също е чудесен източник, а също така и месото от различни видове птици.

Препоръчват се пуешките и пилешките гърди. Яйцата също попадат сред най-добрите възможности. Рибата, особено мазните видове, е изключително привлекателна опция, защото тя е едновременно изключително полезна заради своите мастни киселини, диетична, вкусна и в същото време много сериозен източник на л-карнитин.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }