Л-карнитин се ползва с голяма популярност по две причини. Първо, тази хранителна добавкаL-carnitine е изключително безопасна и може да се приема на постоянна база в разумни количества. Второ, тя има благоприятен ефект върху най-различни системи и органи в човешкото тяло. Всичко това я прави предпочината не само сред любителите на фитнеса, където се радва на голям интерес, но също така и в грижата за доброто здраве на всеки един човек.

Кое е най-доброто време от деня за взимане на л-карнитин?

Според експерти в областта на фитнеса, най-доброто време от деня, в което да приемате хранителната добавка л-карнитин е след тренировка. Разбира се, това не е задължително. Бихте могли да приемате л-карнитин в най-удобното за вас време, а също така и да го разделите на няколко приема (например на три) и да приемате по една доза от хранителната добавка към всяко хранене.

Трябва ли да се правят периоди на почивка, в които да не се приема л-карнитин?

Ако сте напипали подходящ ритъм на прием, който да пасва идеално на вашите нужди и ви кара да се чувствате добре, то прекъсвания са ненужни. За разлика от други хранителни добавки, при които се пояснява колко е важно да има известна цикличност и да се правят известни прекъсвания, л-карнитин може да се приема постоянно, стига да се внимава с количеството.

Гори ли л-карнитин мазнини?

Л-карнитин не гори мазнини, но помага на тялото да използва повече и побързо собствените си мастни запаси. Според някои специалисти при продължителен прием л-карнитин може да помогне да се горят с около ⅓ повече мазнини при пренировка. Освен това, приемът на хранителната добавка обещава по-голям контрол върху апетита, което намалява приемането на калории.

Ако обаче имате тегло под нормата, тогава л-карнитин по-скоро може да има обратния ефект и да ви помогне да натрупате известно количество мускулна тъкан. Това означава, че при всеки човек л-карнитин може да въздейства по различен начин и тази хранителна добавка има най-точно фиксиращ ефект, който зависи от това дали сте с наднормено или поднормено тегло.

Нарастват ли мускулите от л-карнитин?

Категорично да. Л-карнитин е една от най-добрите хранителни добавки, които трябва да включите в режима си на хранене ако искате да натрупате повече мускули. За да се усети резултат е необходимо да приемате добавката редовно. След няколко месеца прием ще видите очевидна разлика, като освен в по-големи мускули, тази разлика ще се изразява и в стопени подкожни мазнини.

Помага ли л-карнитин във възстановяването?

Л-карнитин се счита за много ефективна хранителна добавка, с която човек да се възстанови от тежка тренировка. Хранителната добавка ускорява възстановителните процеси и премахва болката от мускулната треска. Счита се, че токсините, които се отделят в мусккулите след тренировка, са в много по-малко количество при хората, които приемат л-карнитин, отколкото при онези, които не приемат от хранителната добавка.

Ползи за здравето от приемането на л-карнитин.

За сърцето…

Счита се, че л-карнитин оказва благоприятно влияние на сърцето и има укрепващ ефект върху здравето при редица състояния свързани със сърцето. Счита се, че може да има превантивен ефект и да предпазва от миокардит, но за това са необходими още изследвания.

При бъбречни заболявания…

Л-карнитин се счита за доста ефикасен когато стане дума за проблеми с бъбреците. Лекарите го препоръчват дори и при много сериозни състояния при някои бъбречни заболявания.

За кръвта…

Приемът на л-карнитин може да окаже благоприятно влияние върху количеството и качеството на червените кръвни клетки. По тази причина, тази хранителна добавка често се препоръчва от лекарите на пациенти, които посещават хемодиализа.

За пълноценен сексуален живот…

Приемът на л-карнитин значително подсилва мъжката сексуалност. При това тази хранителна добавка прави това по-добре от всичко друго. И докато приемът на виагра може да даде временен ефект, то приемът на л-карнитин може да бъде напъълно безопасен и да повлияе трайно върху еректилната функция.

За повече енергия…

Освен помощта, която оказва л-карнитин на сексуалната функция, тази хранителна добавка успешно премахва умората и изтощението, а човек започва да използва ресурсите на собственото си тяло много по-добре. Ако приемате л-карнитин ще откриете, че от него има много ползи, които се усещат в ежедневния живот и далеч надхвърлят пределите на фитнес залата.

За по-добро настроение…

Обикновено л-карнитинът дава добри резултати и при подтиснати и депресивни настроения. Той ще ви помогне да се почувствате по-бодри и енергични и ще възвърне радостта от живота.

От къде можем да си набавим л-карнитин?

Ако искате да си набавите достатъчно л-карнитин чрез храната, вие трябва да заложите най-вече на чистото месо без мазнини. На първо място и без конкуренция е телешкото месо, което се счита за най-богатата на л-карнитин храна. Немазното свинско също е на доста челни позиции, макар че леко отстъпва на телешкото. Редовно трябва да включвате към менюто и риба и пилешки гърди. Пилето трябва да е по-малко мазно и без кожата, докато рибата е точно обратното – колкото по-мазна, толкова по-добре. Може да заложите на сьомга или пък както сме свикнали тук в България – на скумрия.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }