Използвани в миналото предимно за хранене на селскостопански животни, днес триците си пробиха път в хранителния режим на най-образованите и загрижени за здравето си хора. От фураж до супер-храна, която привлича все повече почитатели и кара все повече хора да я поставят на масата си, овесените трици са извървели дълъг път, а полезните им свойства тепърва се разкриват все повече пред диетолозите.Овесени трици

Колкото и да звучи странно, че триците са толкова полезни, нека погледнем към животните. Защо селскостопанските животни биват изхранвани с трици? Отговорът е прост – защото това ги прави цялостно по-здрави, силни, помага им да изграждат силна мускулатура вместо да трупат мастна тъкан, помага им да изградят по-силен имунитет и в допълнение ги засища по-бързо и лесно, което е добре от финансова гледна точка на фермерите.

Ако обаче погледнем към хората нещата не са много по-различни. Това което се случва с животните, същото се отнася и за хората. Ако редовно консумирате трици, няма начин да не забележите колко големи могат да са предимствата от това.

 • Триците ще ви заситят
  Благодарение на високото съдържание на водоразтворими фибри, триците се надуват от течности и след хранене ще продължат да набъбват в стомаха и червата. Това ще създаде усещане за ситост и ще се чувствате нахранени за по-дълго време. Тъй като увеличават обема си няколко пъти, добре е да ги накиснете от вечерта и да ги изядете например за закуска.
 • Триците прочистват храносмилателната система
  Преминавайки през червата, триците засилват перисталтиката и улесняват по-честото и лесно изхвърляне на отпадъците. Триците се състоят от много баластни вещества, които няма как да бъдат смлени и тялото се стреми да ги изхвърли бързо. Преминавайки през червата на скорост, те повличат със себе си и много други остатъци от храна, които иначе биха стояли и ферментирали дълго в червата. Това съкращава и процеса на абсорбиране на излишни мазнини от храните, които сте яли преди това. Причината за това качество на триците е високото съдържание на фибри, което се изчислява на около 15 грама за 100 грама продукт.
 • Триците са нискокалорични
  На 100 грама трици се съдържат около 231 калории, което обаче е малко субективно, защото триците обикновено са много леки и освен това те се накисват в прясно мляко или друга течност. За кратко време те увеличават обема си многократно, тоест ако накиснете в купичка 100 грама трици, те ще станат толкова много за няколко часа, че едва ли ще искате да ги изядете.
 • Триците са богати на протеин
  Триците съдържат много голямо количество протеин. Ако ходите на фитнес и се стараете да приемате по-богати на протеини хранителни продукти, тогава триците трябва задължително да присъстват в менюто ви по възможност всеки ден. На 100 грама продукт те съдържат около 16 грама протеини и ценни аминокиселини, което е доста сериозно количество. Протеинът допълнително създава усещане за ситост и заедно с това намалява желанието за хранене в следващите часове.
 • Триците се усвояват бавно
  Благодарение на това, че в процеса на обработка триците отделят в стомаха ви гелоподобна субстанция, те са храна с много бавна усвояемост. Това още един фактор, който ще ви създаде усещане за ситост през деня и ще ограничи значително приема на калории по време на следващите хранения. При това вие няма да почувствате, че сте яли по-малко и така няма да се тормозите излишно.

Ако се чудите как тези качества на овесените трици ще се отразят на вашата фитнес програма, можем да ви гарантираме, че няма да сте разочаровани, защото това един едновременно засищащ, нискокалоричен и богат на хранителни вещества продукт. Високото съдържание на протеини е ключов момент от всяка хранителна програма на занимаващите се активно с фитнес и спорт. Освен това, триците са много богати на желязо, което е полезно по време на нискокалориен хранителен режим.

Вероятно знаете, че спазването на подходяща диета с храни богати на аминокиселини е важен момент когато искате да влезете във форма. Тук трябва да отбележим, че овесените трици съдържат известни количество от не 1, 2 или 3, а цели 18 различни вида аминокиселини!

Резултатите върху тялото при условие, че съчетаете консумацията на трици със спорт ще е по-лесно сваляне на мазнините, включително и подкожните, които създават състарен и отпуснат вид на кожата. Освен това ще можете по-лесно да изградите мускулите, които желаете, за което ще ви помогне високото протеиново съдържание.

Освен всичко друго, овесените трици са богати и на различни витамини, сред които най-ярко се открояват витамините от група В, като В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, В12 и много други. Те са известни с това, че укрепват нервната система и помагат при отслабване.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }