Тичането е изключително полезно за здравето. Редовното практикуване ще облагодетелства целия ви организъм, една от най-облагодетелстваните от всички се оказва човешката психика. Редовното тичане може да направи много за начина по който се чувстваме и възприемаме света около нас.

Бягащата пътека и самочувствието…treadmill

След известно време прекарано на бягащата пътека, вие ще забележите ефектите върху тялото си. Мускулатурата ще се стегне и тонизира, подкожните мазнини ще се стопят значително, а кожата ще започне да изглежда много по-здрава и свежа, правейки ви да изглеждате по-млади, отколкото сте в действителност. Това цялостно ще повлияе на вашето самочувствие, както и на начина по който възприемате себе си света около вас. За мнозина е трудно да асоциират самочувствието си с бягащата пътека, но ако опитате този тип тренировка, скоро сами ще се уверите.

Бягащата пътека ще “изгори” хормоните на стреса…

Когато човек е изправен пред стресова ситуация и се намира в стресова среда, в тялото се освобождават големи количества кортизол, който е по-добре познат като хормон на стреса. Това е така нареченото състояние “бий се или бягай”. За да се освободи човек от натрупалия се кортизол, той трябва да го канализира и изведе по някакъв начин от организма, а най-добрият начин за това е физическата активност.

На първо място от всички физически упражнения бихме могли да поставим тичането на бягаща пътека. Първата причина е, че пътеката се намира в спокойната обстановка на вашия дом (респективно фитнес зала), където няма да се сблъсквате с други хора, автомобили, шум и други стресови фактори. Втората причина е, че именно тичането на бягаща пътека предлага най-висока интензивност, което е добре в изгарянето на хормоните на стреса.

Бягащата пътека и депресията…

Според многобройни експерименти проведени с доброволци, бягащата пътека се е затвърдила като едно от най-добрите средства в борбата с депресията. Счита се, че при някои депресивни състояния редовната практика на бягаща пътека може да доведе до много по-голямо подобрение, отколкото би могло да се достигне с други широко използвани методи и средства. Ето защо, ако страдате от някаква форма на депресивно състояние или от депресия, нищо няма да ви попречи ако опитате тренировките на бягащата пътека за да видите дали няма да ви помогнат. Разбира се, това не замества лечението назначено ви от специалист, но може да ви бъде от много голяма допълнителна полза.

Бягащата пътека и отворения прозорец…

Ако сте почитатели на тичащата пътека и имате такъв уред у дома, бихте могли да извлечете допълнителни ползи ако отворите прозореца по време на тренировка. Сезонът на практика не е от значение и можете да отворите дори и през най-студените зимни дни. Ако ви тревожи, че е твърде студено, бихте могли леко да притворите, а защо не и да облечете нещо, с което ще се чувствате комфортно и няма да ви е много студено. Въпреки това, имайте пред вид, че при тичане човек се сгрява, така че не е нужно да се тревожите твърде много за това.

Спортувайки по този начин, вие ще заредите тялото си с големи количества кислород, все едно тичате сред природата. Кислородът ще направи кожата ви по-младолика и освежена. Всички процеси в организма ще се ускорят, а тялото ви ще започне да изхвърля токсините по-интензивно. Заредено с достатъчно кислород, тялото ви ще се почувства релаксирано, защото когато кръвта се обогати с достатъчно кислород от свежия въздух, това има ясно изразен седативен ефект.

Бягащата пътека и тревожността…

Според специалисти, някои случаи на тревожност могат да се коренят в прекаляване с храната и особено със захарта. Повишаването на кръвната захар в резултат от неправилно хранене може да причини емоционален дискомфорт и тревожност. Ако вашата тревожност е причинена от прекаляване с храната и по-точно със сладките храни, бихте могли да изпробвате тренировките на бягащата пътека за известно време и да видите дали няма резултатите да ви харесат. Ако страдате обаче от диабет или друго сериозно заболяване, преди това се консултирайте със специалист.

Бягащата пътека и блажената почивка след това…

Тичането на бягаща пътека ще ускори пулса ви до определени стойности, а в резултат от равномерните движения и равномерната интензивност, честотата на пулса ще се задържи по време на тренировката. Ритмичната дейност ще отпусне нервната ви система и ще ви накара да се почувствате релаксирани. Допълнително усещане за спокойствие ще настъпи след самата тренировка, когато в резултат на прекратяването на спортната дейност, вашият пулс ще се успокои и това ще ви накара да усетите блажено спокойствие.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }