Погрешно е схващането, че мазните храни са вредни. Много важно е какви са мазнините и в Ползите от мазната рибакакви количества се приемат. Има редица случаи, в които консумирането на мазни храни не само не води до акумулиране на наднормено тегло, но и дори тъкмо обратното – може да доведе до значително отслабване. Подобно е положението с мазната риба.

Рибната мазнина е толкова полезна за здравето, че дори и да изпишем цяла статия, изреждайки положителните ефекти от нея върху здравето, пак няма да изброим и малка част от нейните качества.

Рибната мазнина е сред най-полезните въобще!

Рибната мазнина е сред най-полезните известни на човека до сега. Тя може да се сравнява по полезност единствено със зехтина от тип “екстра върджин”, който се приготвя от студено пресовани маслини с най-високо качество. Независимо дали я приемате като хранителна добавка или с консумирането на мазни сортове риба, рибната мазнина е цяло съкровище за човешкото здраве, а качествата и трудно могат да бъдат обхванати на кратко.

Задължително избирайте по-мазните видове риба!

За да почувствате ефект върху здравето и теглото си, трябва да свикнете да купувате по-мазни видове риба, каквито например са скумрията, сардината, сьомгата или пъстървата.

Разбира се, за нашите ширини най-удачното решение е скумрията, която не отстъпва на другите по-екзортични видове нито като качества, нито като полезност, а да не говорим колко по-изгодно излиза на потребителите.

Сьомгата не е нито по-добра, нито по-лоша от скумрията. Разликата е единствено в това, че тя се внася от далеч, и няма как да пристигне до потребителите в толкова прясно и свежо състояние.

Помага ли рибата за отслабването?

Консумирането на мазна риба на първо място създава изключително силно чувство за заситеност, което може да ви държи сити не само през останалата част на деня, но може да намали чувството за глад дори и в рамките на следващия ден.

Причината за това е голямото количество мазнина и други хранителни вещества, които се съдържат в по-мазните сортове. Рибната мазнина е богата на витамин А, както и на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са изключително важни за организма. Това са незаменими мастни киселини, без които тялото не може, а в същото време не може да си създаде само и трябва да приеме от храната.

Доста помага за отслабването и това, че рибата има изключително силен вкус. По тази причина специалисти в сферата на храненето считат, че и тя, подобно на много други храни с по-наситен вкус и аромат, оказва възспиращ ефект върху апетита.

След голяма порция мазна риба подава команда на тялото, че то е получило голямо количество ценни хранителни вещества. Ако включите по една по-голяма порция на всеки 2 – 3 дни, количеството калории, които поемате през седмицата, чувствително ще намалее. В допълнение на това, дори и самата риба не е калорична. Около 167 калории приблизително се съдържат в 100 грама риба.

Защо хората твърдят, че рибата не ги нахранва?

Обикновено хората се оплакват, че рибата не ги засища достатъчно, но всъщност това е подвеждащо, защото хората традиционно имат навика да я консумират в малки количества. Така например, ако си похапнете обилно едно задоволително голямо парче, всъщност ще откриете, че рибата може да ви засити дори повече от свинско или птиче месо.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания!

Сред основните причини за запушване на артерии е това, че кръвоносните съдове на хората често претърпяват микроскопични пропуквания, независимо дали в резултат от напреднала възраст или от наличието на вредни навици. Върху тези миниатюрни пропуквания се наслагва плака, която има склонност да се натрупва в много големи количества.

Ако не се погрижите са този проблем на време, той може да доведе до сериозни запушвания на артерии и до сърдечно-съдови инциденти. Рибната мазнина е голям помощник на хората, защото тя поддържа артериите гъвкави и еластични, което предпазва от потенциални увреждания на микрониво, а от там и от натрупване на плаки.

Колко често да хапваме риба за да можем да отслабнем?

За да почувствате здравословния ефект на рибата и за да помогне тя за регулирането на теглото, учените съветват да изяждате по две или три големи порции седмично, като ги гарнирате щедро с разнообразна и многоцветна салата. Отгоре можете да изцедите сока от половин лимон, което ще допринесе още повече за прекрасния вкус на рибата. Важно е също така и каква обработка е преминала рибата, защото пържената риба става по-скоро вредна и не може изобщо да се мери по калоричност и качества с рибата на скара или на фурна.

Риба можете да ядете дори и всеки ден, ако желаете, защото при нея не съществуват рискове от развитие на сърдечно-съдови заболявания и натрупване на холестерол, но при някои групи хора, например при бременните жени, това се счита за рисково заради евентуалната възможност в тялото на човека да се натрупат някакви количества токсини. Макар че рискове това да се случи не са големи, учените казват, че не бива да подценяваме опасността.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }