fish-oil

Рибеното масло е една от най-полезните и препоръчителни хранителни добавки. Специалистите по здравословно хранене обобщават, че не е задължително да забележите видими резултати от взимането на рибено масло, макар че това също е факт в редица случаи. Най-често обаче, ефектите от рибеното масло са вътрешни и тялото
се облагодетелства цялостно.

От къде идва рибеното масло?

Рибеното масло се добива от тъканите на различни видове риба, като изискването е единствено самата риба да е по-мазна. Обикновено най-често се използват сьомга, пъстърва, скумрия, риба тон, треска, херинга, сардина и други. Причината да се използват тези видове риба е тази, че обикновено съдържанието на мазнини в месото на тези риби значително превишава това на повечето други видове, достигайки в някои случаи около 30%.

Защо е полезно рибеното масло?

Рибеното масло става все по-търсена и популярна хранителна добавка. Според учените, основната причина за това е високото съдържание на омега-3 мастни киселини. Това са незаменими мастни киселини, от които тялото силно се нуждае, но на практика не може да си създаде само. Единственият начин човек да получи достатъчно омега-3 е да си ги набави от хранителните продукти или да ги приема като хранителни добавки.

Кой се нуждае от рибено масло?

Рибеното масло може да е полезно за всеки човек, независимо от здравословното му състояние. Хранителни добавки от рибено масло взимат както напълно здрави хора, така и хора с някои здравословни проблеми. Има и някои групи хора, за които рибеното масло е особено полезно и ценно и за тях е дори още по-важно да приемат от хранителната добавка. Сред тези, за които рибеното масло е най-ценно са хората, които страдат от сърдечно съдови заболявания, повишен холестерол, високо кръвно налягане, проблеми с костите, различни по рода си депресивни състояния, но също така и хората, които спортуват интензивно и подлагат телата си на голямо натоварване и по тази причина нуждите на организма се увеличават.

Какво да очакваме от рибеното масло?

Намалява риска от инфаркт и инсулт

Рибеното масло се счита за много силно средство в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. То намалява риска от инфаркт и инсулт по различни начини. На първо място е това, че рибеното масло предотвратява натрупването на плака по кръвоносните съдове, което предпазва от запушвания в кръвоносната система. Друг начин, по който рибеното масло намалява риска от инфаркт и инсулт е като подобрява директно еластичността на кръвоносните съдове и по този начин се избегне риска от микроскопични пропуквания и увреждания на кръвоносните съдове.

Това е много важен фактор, защото именно тези малки и незабележими увреждания карат кръвоносните съдове да трупат плака, която в последствие би могла да коства човешки живот. Важно е също така да се отбележи и това, че рибеното масло има големи заслуги в борбата с повишеното кръвно налягане. За да се възползва вашата сърдечно-съдова система максимално, вие трябва да отделите време за консултация с доктор, тъй като всеки индивидуален случай изисква специфичен подход и само вашия личен лекар знае точно какви количества рибено масло трябва да се приемат.

Ползи за активно спортуващите хора

Нуждите на активно спортуващите хора съвсем естествено са по-големи от тези на останалите, които не се подлагат на голямо физическо натоварване. По тази причина, често фитнес-маниаците взимат допълнително рибено масло за да задоволят по-големите нужди от омега-3 мастни киселини и други ценни вещества. Рибеното масло ще позволи на спортистите да се възстановят по-бързо и да избегнат дискомфорта от евентуално претоварване за много по-кратко време. Счита се, че рибеното масло дори намалява усещането за болка при нараняване по време на тренировка. И тъй като всеки спорт поставя завишени изисквания пред сърдечно-съдовата система, рибеното масло ще ви позволи да ги посрещнете.

Ползи за менталното здраве

Редовният прием на рибено масло оказва подкрепа за мозъка и нервната система. Счита се за много полезно да се приема от хора, които страдат от депресия и депресивни състояния или пък са подложени на висок стрес. Освен че ще ви помогне да превъзмогнете психичното натоварване и да подобрите настроението си, рибеното масло може да ви бъде полезно и в други области. Учените са на мнение, че при редовен прием може дори да се повиши интелигентността на човека, като това се отдава основно на подобряването работата на мозъка.

Ползи за външния вид

Приемът на рибено масло може и ще има много силен ефект върху вашето здраве. Това няма как да не се отрази на външния вид, а обикновено резултатът се вижда основно в блясъка в косите и по-хубавата кожа. Вместо да залагате единствено на скъпа козметика, опитайте с хранителни добавки от рибено масло и така ще въздействате на тялото си от вътре.

Рискове от приема на рибено масло

Рибеното масло е хранителна добавка и като такава то е много безопасно. И все пак, винаги е препоръчително да се внимава с количествата. Така например, някои специалисти считат, че превишаването на препоръчителната доза може да доведе до повръщане, кръвоизливи и стомашно-чревни разстройства. Ето защо с рибеното масло трябва да се внимава. Все пак всичко е полезно с мярка.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }