NutraceuticalsКой трябва да приема хранителни добавки?

При днешния начин на хранене хората постоянно изпитват недостиг на някакви хранителни вещества. Това е резултат от консумацията на некачествени и изкуствено създадени хранителни продукти, сред които основно боклучави храни в лъскави опаковки, които са пълни със сол, захар и консерванти, но бедни на хранителни вещества. За съжаление, дори и “истинските” храни много често не са с онова качество, което се очаква, защото съвременният начин на производство на храните автоматично сваля тяхното качество.

Тук можем да споменем яйцата, които могат да бъдат драстично различни в зависимост дали са яйца на свободно отгледани кокошки или резултат от масово производство. Това прави приемът на най-важните витамини, минерали и аминокиселини под формата на хранителни добавки много важен и ценен за доброто физическо и емоционално състояние на човека. В края на краищата, човешкото тяло винаги е имало, има и ще има едни и същи нужди от хранителни вещества, дори и ако калорийните нужди са различни според начина на живот, пол и възрастта.

Заместват ли хранителните добавки пълноценното хранене?

Казвайки всичко това, можете да останете с погрешното впечатление, че хранителните добавки заместват храната, но това не е така. Всъщност целта на хранителните добавки е просто да запълнят празнините, които оставят след себе си непълноценните хранителни продукти, които консумираме. Всеки човек е длъжен да осигури на собственото си тяло необходимите му храни под формата на зърнени храни, плодове, зеленчуци, риба, месо и млечни продукти, а хранителните добавки имат за цел да ни набавят онова, което ние самите не можем чрез храната.

В какви количества трябва да приемаме хранителни добавки?

Все още битува погрешното мнение, че винаги е добре да приемем повече хранителни добавки, отколкото да изпаднем в ситуация, в която нещо не ни достига. Това обаче е голяма заблуда. Докато недостигът на някакви витамини, минерали или други хранителни вещества може да се компенсира чрез храната, то прекаляването може да бъде доста неприятно.

Излишните количества на по-безобидните хранителни добавки ще се изхвърлят от организма, а по-силните продукти могат да предизвикат неразположения и дискомфорт, като например гадене, световъртеж и други подобни, каквито са случаите с някои видове протеини когато се прекали с тях. Много е важно да осъзнаете, че най-полезното за здравето количество е онова, което производителите са описали на опаковката или при различни условия – което ви е препоръчал вашия личен лекар. Важно е да осъзнаете, че количествата на етикетите не са написани случайно, а са установени с точност на базата на научни изследвания.

Какви хранителни добавки трябва да приемаме?

Разнообразието от хранителни добавки е наистина огромно, но ние можем на кратко да обобщим на кое е добре да обърнете по-голямо внимание:

Витамини

Важно е да сте сигурни, че приемате достатъчно витамини, защото това е основата на здравия организъм. Ние ви препоръчваме да ядете здравословни хранителни продукти за да не ви липсва нищо, но все пак има някои витамини, които са особено важни. на първо място трябва да споменем витамин С, който е доста важен за организма. За съжаление, много често се оказва, че не приемаме достатъчно пресни плодове и зеленчуци и това налага да помислим за неговия прием от друг източник, например под формата на хранителна добавка.

Витамин D също е много важен, но на него трябва да обърнете внимание предимно през зимните месеци. Обикновено витамин D тялото си синтезира само, но за това му е нужна слънчева светлина, която няма от къде да получим през мрачните зимни месеци. Друга важни витамини са така наречените В комплекс, които съчетават всички необходими за здравето витамини от група В.

Аминокиселини

Важно е да приемате чрез храната в достатъчни количества незаменимите аминокиселини аргинин, треонин, триптофан, фенилаланин, метионин, лизин, левцин, валин и изолевцин. В случай, че спортувате активно или не ви достигат от храната, тези аминокиселини трябва да се приемат като хранителна добавка към редовното хранене. Можете да се консултирате с вашия личен лекар за допълнителни препоръки.

Трябва да обърнете сериозно внимание и на незаменимите мастни киселини омега 3, 6 и разбира се 9. Всички необходими мастни киселини и аминокиселини можете да откриете в яйцата, ето защо ако нямате алергия към тях или по някаква причина за вас не е противопоказно да хапвате яйца, препоръчително е да консумирате такива редовно, като най-добре е да избирате яйца от свободно гледани кокошки.

Разберете и опознайте хранителните добавки…

Важно е да разберете и да опознаете хранителните добавки, защото те могат да бъдат вашия ключ към доброто здраве. Не пренебрегвайте съветите на специалистите, не пренебрегвайте обаче и мярката, защото все пак нека не забравяме, че всичко е полезно тогава, когато се прави с мярка.

       
#navigation .menu li a.main-menu-link, #navigation .menu ul>li>a { padding-left: 7px!important; padding-right: 8px!important; }